0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tři kilometry chutí a vůní: užijte si 7. Karlovský gastrofestival!

AD
pouliční prodej - jarmak
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Svátek všech labužníků a milovníků (nejen) valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival. Jedinečnou gastronomickou událost můžete navštívit 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích v Beskydech. Vstup na festival je zdarma pro všechny.

Zažijte ochutnávky (nejen) valašských specialit v místních hospůdkách a restauracích, ale také třeba mezinárodní farmářský trh, soutěže o nejlepší frgál a klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány. 

Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění. „Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba držitelé michelinské hvězdy v České republice Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český ‚trojlístek‘ díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije.

Gastrofestivalů a podobných akcí se účastní výjimečně, o to větší radost máme, že přijal naše pozvání. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd. Galavečeře byla prakticky hned vyprodaná. Na Michelinský oběd a další galavečeře zbývají poslední místa,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem.

servírování

Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup je zdarma a vedle programu je pro návštěvníky atraktivní i místo konání – uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovicích u hranice se Slovenskem. 

Ochutnávku specialit kuchařů místních restaurací tak můžete spojit s procházkou valašskou krajinou. Gastro zastávky jsou rozeseté v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km. Můžete se mezi nimi procházet po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

projížďka v kočáru

Kromě nabídky specialit místních kuchařů a hostů (na jedné z gastro zastávek bude například vařit šéfkuchař Jan Punčochář z Grand Cru) se můžete těšit i na mezinárodní farmářský trh s šesti desítkami stánků s produkty z ČR, Slovenska nebo Maďarska.

Vrcholem tradičně bývá soutěž o nejlepší valašský frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Nenechejte si ujít ani frgálovou manufakturu, kde si můžete pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako suvenýr s sebou domů. A nechybí ani zábava pro děti.

pečení koláčů

Více na www.karlovskygastrofestival.cz 

svátek jídla na valašsku

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit