Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V Česku se vaří z nutnosti

V Česku se vaří z nutnosti
sdílet:

Vaříme málo a mnohdy bychom se této činnosti nejraději vyhnuli. Jak vyplynulo z průzkumu provedeného v říjnu 2008, více než polovina z nás běžně netráví společné chvíle u jídla ani u jeho přípravy. Vaření Čechy zkrátka nebaví a domácí stravu neumějí ocenit.

Například 53 % Čechů považuje vaření za nutnost, 26 % lidí jí každý zvlášť a ⅓ jí před televizí. Názory na vaření v českých, slovenských a maďarských domácnostech zkoumala společnost IKEA. Respondenty byly osoby, které mají vaření a další domácí práce na starost. Nezávislý on-line průzkum na vzorku cca 600 osob zpracovala agentura GfK.

Ať to máme rychle za sebou, když si toho nikdo neváží
Během týdne se snažíme vařit co nejrychleji, a pokud možno s co nejmenším úsilím. Hlavním kritériem je rychlá příprava a jednoduchost vaření. Více než čtvrtina z nás vaří jen o víkendu a skoro každý druhý uvedl, že vaření považuje pouze za nutnost. Překvapivě nejméně obíbenou fází vaření je výběr a příprava surovin.

Polovina dotázaných by si přála, aby si jejich vaření rodina vážila, a stejný počet lidí by uvítal, kdyby je rodina více motivovala k vaření. Více než polovina českých domácností přitom nestoluje společně.

Vaření jako tvůrčí činnost i způsob relaxace
Na druhou stranu, polovina dotázaných si myslí, že vaření stmeluje rodinu a 8 z 10 dotázaných plánuje, že naučí vařit své děti. „Faktem je, že děti se rodí s pozitivním vztahem ke kuchyni a k vaření. Kuchyň je pro ně úžasný prostor, ve kterém najdou nepřeberné množství ‚hraček‘ – od poklic přes hrnce až po vařečky. Nejdříve si zde hrají, poté nám začnou pomáhat s drobnostmi a nakonec začnou samy vařit. Pokud děti z kuchyně nevyženeme, tak tam pravděpodobně již zůstanou,“ vysvětlila psycholožka PhDr. Marta Boučková.

Výsledky ale nejsou tak černé, jak se může zdát, ¾ dotázaných si totiž myslí, že pečlivě připravené jídlo může být milým dárkem, a vnímá vaření jako tvůrčí až uměleckou aktivitu. U vaření se baví a relaxuje skoro každý druhý kuchař-amatér.

Za všechno může kuchyň
Průzkum neopomněl důvody, proč nás vaření nebaví. Vadí nám zdlouhavá příprava jídel, nepořádek, který při vaření vzniká, nedostatek prostoru a nepraktické řešení kuchyní. Design a vzhled přitom nejsou pro Čechy určující, estetická stránka kuchyně zajímá jen 6 % kuchtíků. Naopak pro více než ⅔ dotazovaných je nejdůležitější praktičnost.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín