0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V Česku se vaří z nutnosti

V Česku se vaří z nutnosti
sdílet:

Vaříme málo a mnohdy bychom se této činnosti nejraději vyhnuli. Jak vyplynulo z průzkumu provedeného v říjnu 2008, více než polovina z nás běžně netráví společné chvíle u jídla ani u jeho přípravy. Vaření Čechy zkrátka nebaví a domácí stravu neumějí ocenit.

Například 53 % Čechů považuje vaření za nutnost, 26 % lidí jí každý zvlášť a ⅓ jí před televizí. Názory na vaření v českých, slovenských a maďarských domácnostech zkoumala společnost IKEA. Respondenty byly osoby, které mají vaření a další domácí práce na starost. Nezávislý on-line průzkum na vzorku cca 600 osob zpracovala agentura GfK.

Ať to máme rychle za sebou, když si toho nikdo neváží
Během týdne se snažíme vařit co nejrychleji, a pokud možno s co nejmenším úsilím. Hlavním kritériem je rychlá příprava a jednoduchost vaření. Více než čtvrtina z nás vaří jen o víkendu a skoro každý druhý uvedl, že vaření považuje pouze za nutnost. Překvapivě nejméně obíbenou fází vaření je výběr a příprava surovin.

Polovina dotázaných by si přála, aby si jejich vaření rodina vážila, a stejný počet lidí by uvítal, kdyby je rodina více motivovala k vaření. Více než polovina českých domácností přitom nestoluje společně.

Vaření jako tvůrčí činnost i způsob relaxace
Na druhou stranu, polovina dotázaných si myslí, že vaření stmeluje rodinu a 8 z 10 dotázaných plánuje, že naučí vařit své děti. „Faktem je, že děti se rodí s pozitivním vztahem ke kuchyni a k vaření. Kuchyň je pro ně úžasný prostor, ve kterém najdou nepřeberné množství ‚hraček‘ – od poklic přes hrnce až po vařečky. Nejdříve si zde hrají, poté nám začnou pomáhat s drobnostmi a nakonec začnou samy vařit. Pokud děti z kuchyně nevyženeme, tak tam pravděpodobně již zůstanou,“ vysvětlila psycholožka PhDr. Marta Boučková.

Výsledky ale nejsou tak černé, jak se může zdát, ¾ dotázaných si totiž myslí, že pečlivě připravené jídlo může být milým dárkem, a vnímá vaření jako tvůrčí až uměleckou aktivitu. U vaření se baví a relaxuje skoro každý druhý kuchař-amatér.

Za všechno může kuchyň
Průzkum neopomněl důvody, proč nás vaření nebaví. Vadí nám zdlouhavá příprava jídel, nepořádek, který při vaření vzniká, nedostatek prostoru a nepraktické řešení kuchyní. Design a vzhled přitom nejsou pro Čechy určující, estetická stránka kuchyně zajímá jen 6 % kuchtíků. Naopak pro více než ⅔ dotazovaných je nejdůležitější praktičnost.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit