Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Valentýnský nápoj lásky

růžový koktejl
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Oslavte se svou milou či svým milým svátek svatého Valentýna opojným přípitkem!

jahodový sektKdyž se řekne Valentýn, představíme si erupci srdcí a srdíček, růžová přáníčka, více či méně roztomilá plyšová zvířátka, květiny v celofánu a spoustu levné čokolády s předtištěnými milostnými vzkazy. Svátek zamilovaných se dá ale slavit i v dospělejším duchu. Pozvěte své drahé na skleničku. Puberťákům a jiným nezletilcům je tentokrát vstup zakázán. Tohle je večírek jen pro dva! 

Co si dát?

Možností je mnoho a záleží samozřejmě na tom, jakému typu nápoje dáváte přednost, ale vsadíme se, že pokud své vyvolené či svému vyvolenému namícháte svěží koktejl, zahrne vás láskou. Mixologie může být složitá disciplína, a tak nejste-li zkušení barmani, je bezpečnější držet se jednoduchých receptů, na které nepotřebujete specializované vybavení ani domácí bar s rozsáhlou sbírkou lahví. Jediné, čeho opravdu musíte mít dostatek, je čerstvý led. Pokud je ale koktejlové rande výsledkem náhlé inspirace a jediný led, který v mrazáku máte, je ten přimrzlý na dvířkách, zachrání vás rychlý výlet na benzinku – většina z nich prodává velká balení kvalitního ledu.

sektLed už máme, teď musíme zvolit styl koktejlu. Úplně nejjednodušší je dolít odměřený destilát sodovkou, džusem nebo limonádou a ozdobit sklenici. Mezi populární zástupce tohoto typu patří například gin s tonikem. Pokud chcete dát svému drinku zamilovaný ráz, sáhněte po růžovém ginu.

Barevné giny s různými příchutěmi jsou nyní opravdu v módě, a tak na našem trhu najdete například Beefeater s jemnou příchutí jahod. Sklenici ozdobte stylově jahodou. Zdá-li se vám nápoj příliš minimalistický, rozmixujte 120 g mražené jahodové nebo malinové dřeni, rozdělte ji do dvou sklenic, každou sklenici doplňte 1 dávkou Beefaeatr Pink (20–50 ml, podle chuti) a dolijte tonikem nebo sodovkou.

Bez míchání zvládnete i oblíbený spritz. Ten nemusí nutně obsahovat Aperol, který je u nás asi nejznámějším zástupcem alkoholu typu bitter. Do této skupiny patří například také Campari nebo méně známý Cynar. Existují však i spritzy, které bitter postrádají. Ovšem nezbytnou složkou spritzu, bez níž by nebyl tím, čím je – tedy lehkým aperitivem plným bublinek –, je šumivé víno.

Vzhledem k jejich italskému rodokmenu je u spritzů první volbou prosecco. Lahví s nápisem prosecco objevíte na trhu mnoho, jelikož ale produkce tohoto italského šumivého vína je značná, je rozumné zvolit známou značku, jež svým jménem ručí za kvalitu. Když se řekne Cinzano, představí si většina z nás známý vermut, který byl za tuzexových dob synonymem luxusního přípitku při obzvlášť slavnostních příležitostech, ovšem pod značkou Cinzano dostanete i prémiové Prosecco D.O.C, tedy s chráněným označením původu. Zkuste ho použít například v koktejlu Hugo: Do sklenice odměřte 20 ml bezového sirupu, doplňte 80 ml prosecca a zastříkněte sodovkou. Podávejte ozdobené mátovou větvičkou.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín