Sous vide je jednou z nejmladších metod pro tepelnou úpravu potravin, díky své univerzálnosti a jednoduchému použití se však rychle rozšířila do všech končin světa a v současné době prožívá obrovský boom.
Od hlavního jídla k dezertům
Metodou sous vide se poměrně snadno připravují téměř všechny potraviny určené k tepelné úpravě. Nejčastěji se takto upravuje maso a to včetně kousků, které byste obyčejně nehodili ani psovi. Pozvolné a šetrné vaření sous vide dokáže v pochoutku proměnit i tvrdé kousky masa, z libových kousků masa potom vytvoří steaky té nejvyšší kvality.
V našich končinách je pravděpodobně nejoblíbenějším sous vide pokrmem obyčejný sous vide steak, sous vide hovězí svíčková nebo sous vide ribeye steak. Z ryb se nejčastěji připravuje sous vide losos, z drůbeže potom křupavé kuřecí kousky a kachní stehýnka. Pro milovníky vepřového masa je opravdovou pochoutkou pomalu tažená vepřová plec, která se úplně rozplývá na jazyku.
Vedle přípravy různých druhů masa se sous vide vaření může použít i na přípravu příloh či dezertů. Zcela jedinečné jsou sous vide brambory, nebo dokonce smažené hranolky, jako zeleninová příloha pak jistě poslouží sous vide řepa, chřest nebo čekankový salát se sýrem. Velice originálním pokrmem je mrkvový dort bez mouky, který díky sous vide drží hezky pohromadě i bez mouky a je tedy perfektní pro potřeby bezlepkové diety.
Dobrým zdrojem sous vide receptů, které snadno připravíte u vás doma je Sousviderecepty.cz.
Sous vide neleze do peněz
Existuje chybná představa, že k přípravě sous vide pokrmů je potřeba drahého vybavení, především potom tepelného oběhového čerpadla a vakuovačky. Pravdou ovšem je, že sous vide si můžete připravit jednoduše doma, pouze za pomoci teplé vodní lázně, uzavíratelného sáčku a teploměru (celkové náklady na pořízení teploměru a sáčku se pohybují v řádu desítek korun).
Z těchto důvodů je sous vide určené pro všechny milovníky dobrého jídla a zdravého životního stylu.