Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravé sous vide recepty jednoduše doma? Získejte měkké a dokonale šťavnaté jídlo i bez tuku

12. 5. 2020
Zdravé sous vide recepty jednoduše doma? Získejte měkké a dokonale šťavnaté jídlo i bez tuku

Metoda sous vide je revoluční způsob vaření, během něhož potraviny zahříváte zabalené bez přístupu vzduchu. Díky tomu se zachovají všechny živiny, které se při běžném vaření ničí. Výsledkem je chutnější a zdravější pokrm, s nímž uděláte dojem i v případě, že vaření není zrovna vaším koníčkem.

Sous vide je jednou z nejmladších metod pro tepelnou úpravu potravin. Díky své univerzálnosti a jednoduchému použití se však rychle rozšířila do všech končin světa a v současné době zažívá velkou přízeň.

Od hlavního jídla po dezerty

Metodou sous vide se poměrně snadno připravují téměř všechny potraviny určené k tepelné úpravě. Nejčastěji se tak upravuje maso a to včetně kousků, které byste obyčejně nehodili ani psovi.

Pozvolné a šetrné vaření sous vide dokáže v pochoutku proměnit i tvrdé kousky masa, z libových kousků masa potom vytvoří steaky té nejvyšší kvality.

  • V našich končinách je pravděpodobně nejoblíbenějším sous vide pokrmem obyčejný sous vide steak, sous vide hovězí svíčková nebo sous vide ribeye steak.
  • Z ryb se nejčastěji připravuje sous vide losos, z drůbeže potom křupavé kuřecí kousky a kachní stehýnka.
  • Pro milovníky vepřového masa je opravdovou pochoutkou pomalu tažená vepřová plec, která se rozplývá na jazyku.
  • Vedle přípravy různých druhů masa se sous vide vaření může použít i na přípravu příloh či dezertů. Zcela jedinečné jsou sous vide brambory, nebo dokonce smažené hranolky. 
  • Jako zeleninová příloha pak jistě poslouží sous vide řepa, chřest nebo čekankový salát se sýrem.
  • Velice originálním pokrmem je mrkvový dort bez mouky, který díky sous vide drží hezky pohromadě právě i bez mouky a je tedy perfektní pro potřeby bezlepkové diety.

Sous vide neleze do peněz

Představa, že k přípravě sous vide pokrmů je potřeba drahého vybavení, především potom tepelného oběhového čerpadla a vakuovačky, není na místě. Sous vide si můžete připravit jednoduše doma. Potřebovat budete pouze teplou vodní lázeň, uzavíratelný sáček a teploměr. Celkové náklady na pořízení teploměru a sáčku se pohybují v řádu desítek korun.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Kulinářské techniky Pomalé vaření Francouzská kuchyně

Související články