Dá se podávat jednoduše, ale skrývá v sobě mnohem větší potenciál. Tady jsou naše nápady a recepty!
Aljaška
Příprava 30 minut, na 6–8 řezů,
PRo zkušené
150g čokoládového korpusu (domácí piškot, kupované pokrájené muffiny, brownies…)
50ml čokoládového likéru
3 velké kopečky jahodové zmrzliny Carte d’Or
3 velké kopečky zmrzliny Carte d’Or, třeba s příchutí Muffin
4 bílky 280g krupicového cukru
- Předehřejeme troubu na 220 °C.
- Čokoládový korpus položíme na plech potažený pečicím papírem. Korpus pokapeme čokoládovým likérem a doprostřed dáme jahodovou zmrzlinu. Muffinovou zmrzlinu promícháme a naneseme ji na jahodovou. Necháme ztuhnout v mrazáku (buď na plechu, nebo pečicí papír se základem dortu přesuneme na tácek).
- Mezitím dáme bílky do ohnivzdorné misky a tu posadíme na kastrol s vroucí vodou. Prošleháme je na pěnu, přisypeme do nich cukr a ušleháme pevný sníh, který z mísy nevypadne, ani když ji otočíme dnem vzhůru. Pak sníh naneseme na připravený základ tak, aby nevykukoval ani kousek zmrzliny a korpusu.
- Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a tři nebo čtyři minuty zapečeme; bílky by měly zezlátnout (nebo bílky opálíme opalovací pistolí). Okamžitě podáváme.
Poznejte aljašku
Světoznámý dezert pochází z Francie. Zmrzlinu a moučník libovolných příchutí vždy zakrývá rychle zapečený sníh z bílků. Není nutné ho šlehat ve vodní lázni tak, jak uvádí náš recept; bílky stačí dotuha ušlehat, nanést a rychle opéct. Na druhé straně, náš postup garantuje zdravotní nezávadnost a stabilitu sněhové koruny.
Kanadská jablka
Příprava 15 minut, pro 4 osoby,
velmi snadné
2 jablka
2 banány
75 ml javorového sirupu
hrst lískových oříšků
rozinky nebo sušené brusinky na ozdobu
zmrzlina Carte d’Or Stracciatella
- Jablka očistíme a rozkrojíme na čtvrtiny. Odstraníme jádřinec a nakrájíme je na tenké plátky. Oloupeme banán a nakrájíme ho na kolečka.
- Jablka a banány dáme do pánve, zalijeme javorovým sirupem a za občasného míchání asi 3 minuty povaříme – ovoce by se mělo prohřát a sirup zhoustnout. Rozdělíme na talíře, vedle položíme kopeček zmrzliny Carte d’Or Stracciatella a ozdobíme ořechy a sušeným ovocem.
Mléčný koktejl
Příprava 10 minut, pro 2 osoby,
velmi snadné
zmrzlina Carte d’Or s příchutí Tiramisu
150 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
100 ml silné studené kávy
oblíbený likér (Baileys, Carolans…)
oplatky, případně čokoláda k podávání
- Ve džbánku smícháme zmrzlinu se smetanou, mlékem a kávou. Do sklenic nalijeme trochu likéru a na něj rozdělíme zmrzlinovou směs. Okamžitě podáváme s oplatkami. Koktejl můžeme doplnit nastrouhanou čokoládou.
Malinový pohár
Příprava 15 minut, pro 2 osoby,
velmi snadné
6 větších sušenek nebo mandlových pusinek
150g čerstvých malin
1 borůvkový nebo malinový muffin
zmrzlina Carte d’Or, například Crème Caramel
- Sušenky nebo pusinky rozdrtíme pomocí kuchyňského válečku. Polovinu rozdělíme do dezertních pohárů. Navrch rozdělíme maliny.
- Muffiny nakrájíme na tenké plátky, rozložíme je na maliny a navrch dáme kopečky zmrzliny. Posypeme zbytkem rozdrcených sušenek a ihned podáváme.
Zmrzlinu znali už ve starověkém Egyptě, Babylonu a Číně. Do Evropy se recept na ni dostal údajně díky Marcu Polovi. Následně, na konci 16. století, vyhotovili v Itálii první stroj na výrobu zmrzliny. V současnosti se tento vynikající dezert vyrábí ve více než tisíci příchutí a je dostupný kdykoli a pro každého. Velkou zásluhu na tom má i francouzská zmrzlina Carte d’Or. Carte d’Or, což v překladu znamená Zlatá karta, je na trhu od roku 1970. Tato prémiová značka vyrábí zmrzliny z těch nejkvalitnějších surovin.
Jednotlivé příchutě vytváří skupina složená ze specialistů na zmrzlinu v čele s Patrickem Kotletem. Promyšlenost a poctivý způsob výroby tak řadí Carte d’Or k nejlepším současným zmrzlinám. Carte d’Or nabízí klasické příchutě jako vanilka, čokoláda, jahoda, vlašský ořech a lískový ořech. V řadě Selection najdete výrobky s nějakým drobným plus – polevou, oříšky, kousky ovoce…Oblíbené jsou například druhy jogurt-lesní ovoce, tiramisu, mozartkugeln a crème caramel.
Novinkou je Carte d’Or Muffin – zmrzlinová varianta i u nás stále více populárního zákusku. Vznikla díky fantazii hlavního cukráře cukrárny Gerbeaudi: vychutnat si tak můžete krémovou vanilkovou zmrzlinu s kousky muffinů a kakaovou polevou. Čokoládová zmrzlina Carte d’Or se vyrábí z pravé belgické čokolády. Ta je jednou z nejvyhledávanějších a nejchutnějších čokolád na celém světě.