Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bakterie v kuchyni mohou zkazit i ten nejlepší kulinářský výtvor

AD
kuchyn
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Dezinfikujte svou kuchyň a chraňte se před nebezpečím střevních infekcí. Bakterie v kuchyni mohou zkazit i ten nejlepší kulinářský výtvor

Bakterie v kuchyni mohou zkazit i ten nejlepší kulinářský výtvor

Kuchyň je jedním z míst, kde se koncentruje největší množství virů a bakterií z celého bytu. Nevyskytují se však výhradně v okolí odpadkových košů, jak by si někteří mohli myslet, ale i ve dřezech, na odkapávacích plochách, v lednici i na poličkách.

Jedny z nejšpinavějších předmětů v našich domácnostech jsou umístěné přímo na jídelním stole! Již ve studii z roku 2008 na University of Virginia bylo prokázáno, že bakterie, a dokonce i chřipkové viry, se vyskytují i na slánce a pepřence, kterých se denně dotýkáme. V provedeném testu mělo třicet lidí, u kterých se začaly projevovat symptomy nachlazení, jmenovat deset míst, kterých se u sebe v bytě dotkli v předcházejících osmnácti hodinách. Vědci poté testovali tato místa na přítomnost chřipkových virů. Jediným předmětem, kde byly chřipkové viry přítomné ve sto procentech případů, byla právě slánka a pepřenka.

Protože v kuchyni připravujeme pokrmy a skladujeme čerstvé potraviny, riziko, které představuje výskyt virů a bakterií, je mnohonásobně vyšší. Pokud se tedy chceme vyhnout vážným zdravotním komplikacím nebo žaludečním a střevním infekcím, je třeba důsledně dbát na hygienu a pravidelně dezinfikovat nejen odkládací plochy, ale i kuchyňské náčiní, jako jsou krájecí prkénka či nože a často používané kořenky. Z

apomínat nesmíme ani na myčky nádobí, dřezy a lednice, kde se bakterie koncentrují hlavně ve spodní přihrádce na zeleninu, v níž se podle vědeckých výzkumů nachází až 750krát více bakterií než v jiných místech lednice, a mohou mezi nimi být i smrtelně nebezpečné bakterie E. coli, salmonela a listerie. Kdo by si myslel, že úklid ‚sfoukne‘ namočenou houbičkou na nádobí, kterou otře pracovní plochu a dřez, je na velkém omylu. Právě houbičky jsou co do počtu nebezpečných bakterií vůbec nejrizikovější, protože zůstávají dlouho vlhké a usazují se na nich zbytky nečistot. Bakterie z jejich povrchu pak můžeme neprozřetelně rozšířit po celé kuchyni.

kuchyňská baterie

Chemie do kuchyně nepatř

Jak již bylo řečeno, kuchyně je doslova líhní nebezpečných mikroorganismů, kterým se obzvláště daří na již zmíněné houbičce, ve dřezu či v lednici. Zbavit se jich můžeme chemickými prostředky, ale jejich použití v kuchyni není právě ideální. Pokud patříte k těm, kterým chemická dezinfekce ‚nevoní‘, můžete využít alternativu v podobě UVC dezinfekce. Ta účinně zlikviduje viry a bakterie již po 30 vteřinách použití, neporušuje strukturu povrchů a nezanechává zápach, naopak ho odstraní. To může být praktické například při dezinfekci lednice, kde se vzhledem k různým typům uložených potravin mísí všemožné pachy – některé typy potravin mají tendenci je do sebe vstřebávat, což ovlivní jejich výslednou chuť. Dezinfikovat pomocí UVC můžete velmi snadno.

Firma RobZone přišla s praktickými dezinfekčními UVC produkty, které jsou navrženy pro použití v domácnosti i mimo ni. UVC lampu ve tvaru tyče můžete mít připravenou po ruce a sáhnout po ní vždy, když je potřeba. Snadno se ovládá, díky časovači můžete přesně dávkovat dobu záření a bezpečnostní prvky zajistí použití bez rizika nechtěného ozáření. S lampou Sterizone během 30 vteřin zbavíte bakterií pracovní plochy, prkénka, nože, můžete ji využít pro dezinfekci lednice, aniž byste museli vyklízet obsah a rozebírat poličky. Použití UVC lampy samozřejmě není omezeno pouze na kuchyň, dezinfikovat s ní můžete prakticky jakékoli předměty, se kterými se v domácnosti, v kancelářích nebo při cestování setkáte.

Pro více informací navštivte www.robzone.cz.

logo robzone

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč