Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Místo, kde si kávu zamilujete

Málokdo si bez kávy dokáže představit začátek dne. Je to první, co nabízíme všem návštěvám, přátelům a známým. Denně jí na celém světě vypijeme přes dvě miliardy šálků. Jaké to ale je, když se do kávy zamilujete tak, že se rozhodnete opustit kancelářskou práci a založíte si vlastní pražírnu?
2. 5. 2018 | Autor: redakce Apetitu

Přesně to udělali Radka Sopůšková a Jiří Plšek. Oba se kvůli kávě rozhodli opustit jistotu v podobě svých zaměstnání v bance a nadnárodní firmě, a naopak své zkušenosti využít v tomto kofeinem nabitém byznysu. A vyplatilo se, dokonce bez pomoci jakéhokoli investora. Dnes vedou svou vlastní rodinnou pražírnu výběrových arabic v Huštěnovicích nedaleko Zlína.

Kde a kdy se ve vás zrodila vášeň pro kávu?

Šlo to nenápadně a postupně. Všechno to začalo v roce 2008 koupí kávovaru do domácnosti a hledáním kávy, která nám bude chutnat. Zjistili jsme tehdy, že kromě komerčních značek existují i v Česku menší lokální pražírny, a začali ochutnávat. A ochutnáváme vlastně denně dodnes.

Jak vaši přátelé a známí reagovali na to, že jste se rozhodli založit pražírnu?

Napřed byli překvapení a hodně skeptičtí a nebrali nás moc vážně. I po několika letech je to totiž obor pro mnoho lidí úplně neznámý, přestože kávu pije vlastně skoro každý. Teď naši kávu milují.

Jaké byly začátky vaší firmy?

V roce 2011 jsme spustili e-shop, kde jsme na základě objednávek nechávali kávu pražit, a rychle rostli. V roce 2013 jsme si pronajali v maličké obci Kudlovice prostor bývalé masny v objektu staré Jednoty a dali se do rekolaudace na pražírnu kávy. S odstupem byly některé naše kroky úsměvné, ale nikdy toho nebudeme litovat, protože víme, že kdybychom si vším osobně neprošli, nevážili bychom si celé firmy a zákazníků. Je to prostě naše druhé dítě a tak ke všemu i přistupujeme. Coffeespot spolupracuje s těmi nejlepšími světovými dovozci a obchoduje na principu fair trade, který pro pěstitele značí lepší finanční ohodnocení a pro pražírnu zase záruku kvalitní kávy. Odebírá kávu z nejrůznějších koutů světa, jako je Brazílie, Kolumbie, Kostarika, Etiopie či Indie.

Co se ale s kávou děje poté, co doputuje svou dlouhou cestu až do Zlínského kraje do Coffeespotu?

Zde přichází na řadu ta nejvýznamnější část celého procesu, to kouzlo, které určuje chuť budoucí kávy. Pražení je alfou a omegou a záleží na zkušenostech pražiče, aby našel ideální postup pro ten který druh kávy. S kávou to totiž není vůbec jednoduché, každá vyžaduje jinou teplotu, a dokonce i jinou délku pražení. V Coffeespotu navíc praží kávu v malém množství, aby mohli zajistit nejvyšší kvalitu a čerstvost.

Celý proces od výběru kávy přes pražení až po její balení tak pečlivě prochází rukama Jirky a Radky. „Snažíme se doslova ke každému zrnku pohlížet s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku,“ říká Jirka Plšek.

Coffeespot má za sebou i spolupráci s významnými českými pražiči a baristy, kteří jim především v začátcích pomohli se zasvěcením do voňavého světa kávy. Dnes mají Jirka s Radkou již sami zkušeností na rozdávání, na kontě se jim skví několik desítek tisíc kilogramů upražené kávy a hřeje je pocit tisíců spokojených zákazníků.

REKLAMA

Přidat komentář