Suroviny
Sušenkový základ:
- 200 g sušenek amaretti
- 75 g másla, rozpuštěného
Náplň:
- 500 g sýra Philadelphia
- 200 ml smetany
- 130 g moučkového cukru
- kůra z 1 bio citrónu
- 10 g plátkové želatiny
Meruňková glazura:
- 5 lžic meruňkové marmelády
- 1,5 lžíce studené vody
Na ozdobu:
- kandované citronové plátky
- nastrouhaná bílá čokoláda (asi 50 g)
- Na základ rozmixujeme sušenky nahrubo. Rozmixované sušenky dáme do mísy a smícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem. Poté sušenkovou směs napěchujeme do formy a dáme chladit na půl hodiny do ledničky.
- Mezitím namočíme do vody plátky želatiny dle návodu na obalu. Do rendlíku nalijeme smetanu a dáme ji na sporák pomalu ohřívat.
- Do mísy přidáme sýr Philadelphia, moučkový cukr a citronovou kůru a vyšleháme do hladkého krému.
- Želatinu vyždímáme a přidáme do teplé smetany, rozmícháme a stáhneme z plotny. Necháme vychladnout, občas promícháme.
- Do sýrové směsi přidáme nejprve pár lžic vychladlé želatinové smetany a vyšleháme. Poté můžeme přidat zbytek smetany a opět vyšlehat do hladkého krému.
- Hotový krém nalijeme do formy na sušenkový základ a necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe přes noc.
- V kastrůlku rozmícháme 5 lžic meruňkové marmelády a 1 a půl lžíce studené vody. Kastrůlek dáme na sporák a přivedeme k varu a následně odstavíme. Hotovou glazuru necháme trochu zchladit a poté ji štětcem naneseme na dort. Dort dáme vychladit, dokud glazura neztuhne.
- Hotový cheesecake ozdobíme plátky kandovaných citronů, můžeme také posypat hoblinami z bílé čokolády.