Baklava cheesecake

Baklava cheesecake

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu

Suroviny

Potrebujete (20cm vysoká tortová forma):

Na cesto:

.1 balenie fillo cesta

.125g masla

 

Na krémovú plnku:

.280g krémového syra Philadelphia

.290g medu

.5 vajec

.1 citrón

.1 ČL vanilkovej pasty

 

Na orechovú plnku:

.50g vlašských orechov

.50g solených pistácií

.1/2 ČL mletej škorice

.125g masla

.1 PL kryštálového cukru

 

Na sirup:

.50g kryštálového cukru

.50ml vody

.šťava z ½ citróna

.1 PL koňaku alebo iného alkoholu

.štipka škorice

 

Ako na to:

Rúru predhrejte na 180°C.

Tortovú formu celú vymažte pomocou štetca rozpusteným maslom. Vyberte fillo cesto z chladničky a po jednom ukladajte fillo plátok po plátku do formy tak, aby ostali tzv. previsy z každej strany formy, ktoré nám poslúžia na zakrytie plnky po jej vrchu (ako balík). Na toto pokrývanie spotrebujte približne 2/3 všetkých fillo plátkov. Medzi jednotlivými vrstvami vždy tú spodnú dobre potrite rozpusteným maslom a až tak položte vrstvu nasledujúcu. Pokračujte v jednom smere po obvode celej formy. Zvyšné cesto zabaľte do pôvodného obalu a dobre uzavrite, aby sa nevysušilo a dajte naspäť do chladničky.

Na plnku jednoducho zmiešate Philadelphiu  s medom, citrónovou šťavou, škoricou a vajíčkami, ktoré pridávajte po častiach. Plnka je pomerne riedka, nezľaknite sa. Odporúčam mať všetky ingrediencie rovnakej, a teda izbovej teploty, aby sa plnka cheesecakeu počas pečenia alebo chladnutia nezrazila!

Formu z vonkajšej strany obaľte alobalom a umiestnite ju do menšieho plechu s 1-2 cm vody. Až tak nalejte do jej stredu plnku a veľmi opatrne zahnite všetky prevísajúce kusy fillo cesta, ktoré vám ostali po bokoch formy smerom do stredu koláča. Takto pripravený cheesecake pečte v rozohriatej rúre jednu hodinu. Plnka sa síce bude stále mierne triasť, ale cesto bude krásne nafúknuté, zlatisté a upečené zo všetkých strán.

Koláč nechajte vychladnúť v pootvorenej rúre a po úplnom vychladnutí ho zachlaďte v chladničke na pár hodín.

Po tom, ako cheesecake v chladničke stuhol, opatrne nožom obrežte kraje koláča tak, aby sa odlepili od formy a zľahka formu otvorte. Koláč na chvíľu premiestnite na iný tanier alebo tácku a opäť uložte do chladničky.

Tortovú formu očistite a dno formy potrite rozpusteným maslom.

Orechy, cukor a škoricu pomeľte dokopy. Vyberte zvyšné fillo cesto z chladničky a pomocou dna formy obrežte kruh veľkosti cheesecakeu. Plátky cesta rozdeľte na polovicu a prvú z nich ukladajte jednu po jednej, omastené rozpusteným maslom, na pracovnú dosku s papierom na pečenie (alebo môžete použiť tácku či plytký tanier). Na túto prvú polovicu naneste orechovú plnku tak, aby  bola rovnomerne rozprestretá po celom povrchu fillo cesta a na ňu po jednom pokladajte druhú polovicu plátov, tiež potretými rozpusteným maslom. V okamihu, keď už máte všetky cestá uložené jedno na druhé, opatrne a precízne ostrým nožom nakrájajte tento orechový fillo kruh na 8 trojuholníkových častí, a teda 8 porcií. Po nakrájaní si pomôžte tortovou podberačkou alebo širším nožom a po jednom trojuholníčku ich ukladajte na dno omastenej tortovej formy, kde sa budú takto pokrájané, no stále v kruhu, piecť asi 20-25 minút.

Počas pečenia pripravte sirup. Cukor, vodu a citrón krátko povarte. Po odstavení plameňa pridajte ľubovoľný alkohol a škoricu podľa chuti.

Dozlatova upečené orechové fillo trojuholníky po jednom povyberajte a preložte na tanier či dosku. Vyberte cheesecake z chladničky. Znova poskladajte tortovú formu dokopy, aby ste do nej opätovne tento už upečený cheesecake vložili rovnakým spôsobom ako v nej bol po dopečení. Na vrch cheesecakeu po jednom ukladajte práve dopečené a ešte horúce orechové trojuholníky, ktoré je nutné poliať stále horúcim sirupom. Ten zabezpečí sladko-kyslú lepkavosť na jeho povrchu.

Takto pripravený cheesecake môžete dekorovať jedlými kvetmi alebo nasekanými orechmi a servírovať sa dá v podstate hneď po jeho dokončení.

Dobrú chuť!

Autor: Adr

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit