Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Barevné jaro BonApetit

Popis receptu: 

Nejlepší a nejpestrobarevnější dort, po kterém bude chtít každý ješte přidat a to bez výčitek, pač je nízkokalorický! Plná chuť ovoce připomene, že jaro je tady a s ním i oslavy a rodinná posezení. Přeji maximálni požitek z barev a ovoce, které se rozhodnete použít v téhle nádheře! 

Autor: Martina Fabianová
Hodnocení:
15 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Krusta:

    60g mandlí nebo ovesných vloček

    100g datli nebo banán

    20g kokosové moučky

     

    Ovocní vrstva:

    360g lesního ovoce 

    300g jogurtu

    2 PL agaru

    Sladidlo (Třtinový cukr, Stévie, Xylitol)

     

    Chia vrstva:

    300ml mléko

    3 PL chia semínka

    1 PL agar

     

    Ovocní vrstva 2: 

    2 mangá/ 4 broskve

    Sladidlo dle chuti (Třtinový cukr, Xylitol, Stévie)

    200g jogurtu

    1,5 PL agar

Příprava jídla

Pro VEGANY: použít sojový jogurt a sojove mléko

 

Krusta:

V mixéru rozmixujeme mandle, přidáme kokos a datle a pokračujeme v mixovani dokud se hmota nespojí. Ovlhčíme si ruce a utiskneme hmotu na spodek formy aby mala stejnou tloušťku po celé ploše. Formu vložíme do lednice a začneme se hrat s barvami.

 

Ovocní vrstva:

Lesní ovoce šupneme do hrnce a na mírnem ohni vaříme s třtinovým cukrem kolem 30 min. Jestli jsou zrníčka z ovoce nežádoucí, propasírujeme je. Do studené hmoty zamíchame agar a promíchame s jogurtem, pak všechno spolu ohřívame pod bod varu (nebojte se, jogurt je s tím ok :) ). Teplý krém vylijeme do formy kde už máme spodní krustu a znova vložíme do lednice.

 

Chia vrstva:

Chia semínka s mlékem promíchame a odložíme do lednice odpočívat na 30-80min. Pak přidáme agar a zahřejme pod bod varu. Vyndáme z lednice formu, skontrolujeme zda je povrch stuhlý a jemně vylijeme chia vrstvu do formy. Znova dáme chladit a zaděláme na poslední vrstvu.

 

Ovocní vrstva 2:

Mango nebo jiné kontrastní ovoce nakrájime na kocičky a s třtinovým cukrem dusíme na mírnem ohni po dobu 30 min. Do studené hmoty zaděláme agar a jogurt a znova ohřívame pod bod varu. Skontrolujeme zda je ve formě poslední vrstva tuhá, aby se nám nepromíchali a opatrně vylijeme jogurtovú směs do formy.

 

Ovocní vrstvy můžete kombinovat dle libosti a dostupnosti, nebo barevných preferencí- všechno je dovolené.

Takhle sestavený dort necháme přes noc odpočívat v lednici a pak dozdobíme ovocem, mátou nebo dle fantázie.

 

AGAR: Agar je morská řasa s vysokou funkcí stužování obdobně jak želatína, akorát mnohem líp :) Tuhne již pri 30-ti stupních, má 10x vyšší schopnost želírovani než klasická živočíšni želatína. Obsahuje především horčík, sodík, vápnik, železo, vitamín B12.

 

XYLITOL: Má velice nízky glykemický index, má takmer o polovicu méně kalórii a nepůsobi na vznik zubního kazu.

Přidat komentář