Barevné jaro BonApetit

Barevné jaro BonApetit

Hodnocení receptu
4.6 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Krusta:

60g mandlí nebo ovesných vloček

100g datli nebo banán

20g kokosové moučky

 

Ovocní vrstva:

360g lesního ovoce 

300g jogurtu

2 PL agaru

Sladidlo (Třtinový cukr, Stévie, Xylitol)

 

Chia vrstva:

300ml mléko

3 PL chia semínka

1 PL agar

 

Ovocní vrstva 2: 

2 mangá/ 4 broskve

Sladidlo dle chuti (Třtinový cukr, Xylitol, Stévie)

200g jogurtu

1,5 PL agar

Pro VEGANY: použít sojový jogurt a sojove mléko

 

Krusta:

V mixéru rozmixujeme mandle, přidáme kokos a datle a pokračujeme v mixovani dokud se hmota nespojí. Ovlhčíme si ruce a utiskneme hmotu na spodek formy aby mala stejnou tloušťku po celé ploše. Formu vložíme do lednice a začneme se hrat s barvami.

 

Ovocní vrstva:

Lesní ovoce šupneme do hrnce a na mírnem ohni vaříme s třtinovým cukrem kolem 30 min. Jestli jsou zrníčka z ovoce nežádoucí, propasírujeme je. Do studené hmoty zamíchame agar a promíchame s jogurtem, pak všechno spolu ohřívame pod bod varu (nebojte se, jogurt je s tím ok :) ). Teplý krém vylijeme do formy kde už máme spodní krustu a znova vložíme do lednice.

 

Chia vrstva:

Chia semínka s mlékem promíchame a odložíme do lednice odpočívat na 30-80min. Pak přidáme agar a zahřejme pod bod varu. Vyndáme z lednice formu, skontrolujeme zda je povrch stuhlý a jemně vylijeme chia vrstvu do formy. Znova dáme chladit a zaděláme na poslední vrstvu.

 

Ovocní vrstva 2:

Mango nebo jiné kontrastní ovoce nakrájime na kocičky a s třtinovým cukrem dusíme na mírnem ohni po dobu 30 min. Do studené hmoty zaděláme agar a jogurt a znova ohřívame pod bod varu. Skontrolujeme zda je ve formě poslední vrstva tuhá, aby se nám nepromíchali a opatrně vylijeme jogurtovú směs do formy.

 

Ovocní vrstvy můžete kombinovat dle libosti a dostupnosti, nebo barevných preferencí- všechno je dovolené.

Takhle sestavený dort necháme přes noc odpočívat v lednici a pak dozdobíme ovocem, mátou nebo dle fantázie.

 

AGAR: Agar je morská řasa s vysokou funkcí stužování obdobně jak želatína, akorát mnohem líp :) Tuhne již pri 30-ti stupních, má 10x vyšší schopnost želírovani než klasická živočíšni želatína. Obsahuje především horčík, sodík, vápnik, železo, vitamín B12.

 

XYLITOL: Má velice nízky glykemický index, má takmer o polovicu méně kalórii a nepůsobi na vznik zubního kazu.

Autor: She bakes

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit