Barevné jaro BonApetit

Barevné jaro BonApetit

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Krusta:

60g mandlí nebo ovesných vloček

100g datli nebo banán

20g kokosové moučky

 

Ovocní vrstva:

360g lesního ovoce 

300g jogurtu

2 PL agaru

Sladidlo (Třtinový cukr, Stévie, Xylitol)

 

Chia vrstva:

300ml mléko

3 PL chia semínka

1 PL agar

 

Ovocní vrstva 2: 

2 mangá/ 4 broskve

Sladidlo dle chuti (Třtinový cukr, Xylitol, Stévie)

200g jogurtu

1,5 PL agar

Pro VEGANY: použít sojový jogurt a sojove mléko

 

Krusta:

V mixéru rozmixujeme mandle, přidáme kokos a datle a pokračujeme v mixovani dokud se hmota nespojí. Ovlhčíme si ruce a utiskneme hmotu na spodek formy aby mala stejnou tloušťku po celé ploše. Formu vložíme do lednice a začneme se hrat s barvami.

 

Ovocní vrstva:

Lesní ovoce šupneme do hrnce a na mírnem ohni vaříme s třtinovým cukrem kolem 30 min. Jestli jsou zrníčka z ovoce nežádoucí, propasírujeme je. Do studené hmoty zamíchame agar a promíchame s jogurtem, pak všechno spolu ohřívame pod bod varu (nebojte se, jogurt je s tím ok :) ). Teplý krém vylijeme do formy kde už máme spodní krustu a znova vložíme do lednice.

 

Chia vrstva:

Chia semínka s mlékem promíchame a odložíme do lednice odpočívat na 30-80min. Pak přidáme agar a zahřejme pod bod varu. Vyndáme z lednice formu, skontrolujeme zda je povrch stuhlý a jemně vylijeme chia vrstvu do formy. Znova dáme chladit a zaděláme na poslední vrstvu.

 

Ovocní vrstva 2:

Mango nebo jiné kontrastní ovoce nakrájime na kocičky a s třtinovým cukrem dusíme na mírnem ohni po dobu 30 min. Do studené hmoty zaděláme agar a jogurt a znova ohřívame pod bod varu. Skontrolujeme zda je ve formě poslední vrstva tuhá, aby se nám nepromíchali a opatrně vylijeme jogurtovú směs do formy.

 

Ovocní vrstvy můžete kombinovat dle libosti a dostupnosti, nebo barevných preferencí- všechno je dovolené.

Takhle sestavený dort necháme přes noc odpočívat v lednici a pak dozdobíme ovocem, mátou nebo dle fantázie.

 

AGAR: Agar je morská řasa s vysokou funkcí stužování obdobně jak želatína, akorát mnohem líp :) Tuhne již pri 30-ti stupních, má 10x vyšší schopnost želírovani než klasická živočíšni želatína. Obsahuje především horčík, sodík, vápnik, železo, vitamín B12.

 

XYLITOL: Má velice nízky glykemický index, má takmer o polovicu méně kalórii a nepůsobi na vznik zubního kazu.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit