0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barevné jaro BonApetit

Barevné jaro BonApetit

Hodnocení receptu
4.6 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Krusta:

60g mandlí nebo ovesných vloček

100g datli nebo banán

20g kokosové moučky

 

Ovocní vrstva:

360g lesního ovoce 

300g jogurtu

2 PL agaru

Sladidlo (Třtinový cukr, Stévie, Xylitol)

 

Chia vrstva:

300ml mléko

3 PL chia semínka

1 PL agar

 

Ovocní vrstva 2: 

2 mangá/ 4 broskve

Sladidlo dle chuti (Třtinový cukr, Xylitol, Stévie)

200g jogurtu

1,5 PL agar

Pro VEGANY: použít sojový jogurt a sojove mléko

 

Krusta:

V mixéru rozmixujeme mandle, přidáme kokos a datle a pokračujeme v mixovani dokud se hmota nespojí. Ovlhčíme si ruce a utiskneme hmotu na spodek formy aby mala stejnou tloušťku po celé ploše. Formu vložíme do lednice a začneme se hrat s barvami.

 

Ovocní vrstva:

Lesní ovoce šupneme do hrnce a na mírnem ohni vaříme s třtinovým cukrem kolem 30 min. Jestli jsou zrníčka z ovoce nežádoucí, propasírujeme je. Do studené hmoty zamíchame agar a promíchame s jogurtem, pak všechno spolu ohřívame pod bod varu (nebojte se, jogurt je s tím ok :) ). Teplý krém vylijeme do formy kde už máme spodní krustu a znova vložíme do lednice.

 

Chia vrstva:

Chia semínka s mlékem promíchame a odložíme do lednice odpočívat na 30-80min. Pak přidáme agar a zahřejme pod bod varu. Vyndáme z lednice formu, skontrolujeme zda je povrch stuhlý a jemně vylijeme chia vrstvu do formy. Znova dáme chladit a zaděláme na poslední vrstvu.

 

Ovocní vrstva 2:

Mango nebo jiné kontrastní ovoce nakrájime na kocičky a s třtinovým cukrem dusíme na mírnem ohni po dobu 30 min. Do studené hmoty zaděláme agar a jogurt a znova ohřívame pod bod varu. Skontrolujeme zda je ve formě poslední vrstva tuhá, aby se nám nepromíchali a opatrně vylijeme jogurtovú směs do formy.

 

Ovocní vrstvy můžete kombinovat dle libosti a dostupnosti, nebo barevných preferencí- všechno je dovolené.

Takhle sestavený dort necháme přes noc odpočívat v lednici a pak dozdobíme ovocem, mátou nebo dle fantázie.

 

AGAR: Agar je morská řasa s vysokou funkcí stužování obdobně jak želatína, akorát mnohem líp :) Tuhne již pri 30-ti stupních, má 10x vyšší schopnost želírovani než klasická živočíšni želatína. Obsahuje především horčík, sodík, vápnik, železo, vitamín B12.

 

XYLITOL: Má velice nízky glykemický index, má takmer o polovicu méně kalórii a nepůsobi na vznik zubního kazu.

Autor: She bakes

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč