


recept
s Philadelphia
Chai spiced Cheesecake
Cheesecake, v České republice známý také jako číský dort, číscejk a šísake. Tento dezert je velice populární a vůbec se tomu nedivím. Existují stovky druhů cheesecaků a já jsem se rozhodla pro tento. Koření Chai se stává v poslední době velice populárním. Já osobně miluji chuť a vůni Chai latté. Vždy si k tomuto výbornému nápoji dopřeji i kus cheesecaku, nebo jiného dortíku. Proto jsem se rozhodla, že tyto dvě skvělé pochutiny propojím a výsledek vidíte sami. Dobrou chuť.
Ingredience
Chai koření:
2 lžičky mletého zázvoru
3 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mletého muškátového oříšku
1 lžička mletého kardamonu
1/5 lžičky mletého černého pepře
1/5 lžičky soli
Korpus:
200g oblíbených sušenek ( já použila máslové kakaové )
85g rozehřátého másla
Náplň:
3 balíčky Philadephia original ( 375g)
500g Mascarpone
250ml 33% smetany ke šlehání
4 celá vejce
1 lžička vanilkového extraktu
250g krupicového třtinového cukru
6 lžiček připraveného Chai koření ( zbytek můžete schovat pro příště :-) )
Na dozdobení:
2 kelímky zakysané smetany
2 vanilkové cukry ( ne vanilínové )
svitky celé skořici
badyán
2 lžičky moučkový cukr
2 lžičky mleté skořice
Příprava jídla
Nejprve se vrhneme na přípravu domácího Chai koření. Samozřejmě ho můžeme někde koupit, ale domácí je domácí.
Všechny suroviny, které jsou sepsané na Chai koření, smícháme dohromady a dáme stranou do mističky.
Nyní si předehřejeme trouby na 170C. Do trouby již teď vložíme hluboký pekáč s cca 2cm vody.
Pro přípravu korpusu si rozemeleme v mixéru, nebo v pytlíku válečkem všechny sušenky. Na plotně si rozpustíme máslo v kastrůlku, ale pozor, nesmí bublat. Když máme máslo rozpuštěné a sušenky rozemleté, spojíme dohromady. Takto připravenou směs dáme na dno kulaté dortové formy, kterou jsem si před tím velice dobře obalili alobalem zvenčí. Alobal je nutný z důvodu toho, že dort budeme péct v pekáči s vodou, abysme vytvořili vodní lázeň. Ta je důležitá. Cheesecake zůstane vláčný, nepopraská a bude rovnoměrně propečený.
Než si připravíme náplň, dáme sušenkový korpus ve formě ztuhnout do ledničky.
Náplň si připravíme tak, že nejprve vyšleháme vajíčka s cukrem. Budeme šlehat cca 4 minuty. Když je vaječná směs krásně načechraná, za stálého šlehání přidáváme postupně jednu Philadelphii za druhou. Takto postupujeme i s mascarpone, vanilkovým extraktem a naší směsí Chai koření. Úplně na závěr, opatrně, přidáme do náplně vyšlehanou smetanu ke šlehání.
Vyndáme si ztuhlý korpus z lednice a vlijeme na něj připravenou náplň.
Takto připravený cheesecake vložíme do pekáče s vodou a prvních 10 minut pečeme na 170C, poté ztlumíme na 125C a pečeme dalších cca 55-60 minut.
Hotový cheesecake poznáme tak, že je mírně zezlátlý a "klepe" se jen uprostřed.
Troubu vypneme, cheesecake v ní necháme úplně vystydnout. Může to trvat přibližně hodinu a půl. Poté ještě dáme cheesecake chladit do ledničky na cca 3 hodiny.
Chvilku před tím, než cheesecake vyndáme z ledničky, tak si připravíme poslední část. Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovými cukry a rovnoměrně rozetřeme po dortu. Dále si smícháme moučkový cukr a skořici.
Takto hotový cheesecake posypeme směsí z mouč. cukru a skořice, dozdobíme svitky skořice a badyánem.
Přeji dobrou chuť.
Přidat komentář