Chai spiced Cheesecake

Chai spiced Cheesecake

Hodnocení receptu
4.9 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Chai koření: 

2 lžičky mletého zázvoru

3 lžičky mleté skořice

1 lžička mletého nového koření

1 lžička mletého hřebíčku

1 lžička mletého muškátového oříšku 

1 lžička mletého kardamonu

1/5 lžičky mletého černého pepře

1/5 lžičky soli

Korpus:  

200g oblíbených sušenek ( já použila máslové kakaové )

85g rozehřátého másla 

Náplň:

3 balíčky Philadephia original ( 375g) 

500g Mascarpone

250ml 33% smetany ke šlehání

4 celá vejce

1 lžička vanilkového extraktu

250g krupicového třtinového cukru

6 lžiček připraveného Chai koření ( zbytek můžete schovat pro příště :-) )

Na dozdobení:

2 kelímky zakysané smetany

2 vanilkové cukry ( ne vanilínové )

svitky celé skořici

badyán

2 lžičky moučkový cukr

2 lžičky mleté skořice

Nejprve se vrhneme na přípravu domácího Chai koření. Samozřejmě ho můžeme někde koupit, ale domácí je domácí.

Všechny suroviny, které jsou sepsané na Chai koření, smícháme dohromady a dáme stranou do mističky. 

Nyní si předehřejeme trouby na 170C. Do trouby již teď vložíme hluboký pekáč s cca 2cm vody.

Pro přípravu korpusu si rozemeleme v mixéru, nebo v pytlíku válečkem všechny sušenky. Na plotně si rozpustíme máslo v kastrůlku, ale pozor, nesmí bublat. Když máme máslo rozpuštěné a sušenky rozemleté, spojíme dohromady. Takto připravenou směs dáme na dno kulaté dortové formy, kterou jsem si před tím velice dobře obalili alobalem zvenčí. Alobal je nutný z důvodu toho, že dort budeme péct v pekáči s vodou, abysme vytvořili vodní lázeň. Ta je důležitá. Cheesecake zůstane vláčný, nepopraská a bude rovnoměrně propečený.

Než si připravíme náplň, dáme sušenkový korpus ve formě ztuhnout do ledničky.

Náplň si připravíme tak, že nejprve vyšleháme vajíčka s cukrem. Budeme šlehat cca 4 minuty. Když je vaječná směs krásně načechraná, za stálého šlehání přidáváme postupně jednu Philadelphii za druhou. Takto postupujeme i s mascarpone, vanilkovým extraktem a naší směsí Chai koření. Úplně na závěr, opatrně, přidáme do náplně vyšlehanou smetanu ke šlehání.        

Vyndáme si ztuhlý korpus z lednice a vlijeme na něj připravenou náplň.   

Takto připravený cheesecake vložíme do pekáče s vodou a prvních 10 minut pečeme na 170C, poté ztlumíme na 125C a pečeme dalších cca 55-60 minut. 

Hotový cheesecake poznáme tak, že je mírně zezlátlý a "klepe" se jen uprostřed.  

Troubu vypneme, cheesecake v ní necháme úplně vystydnout. Může to trvat přibližně hodinu a půl. Poté ještě dáme cheesecake chladit do ledničky na cca 3 hodiny.

Chvilku před tím, než cheesecake vyndáme z ledničky, tak si připravíme poslední část. Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovými cukry a rovnoměrně rozetřeme po dortu. Dále si smícháme moučkový cukr a skořici.

Takto hotový cheesecake posypeme směsí z mouč. cukru a skořice, dozdobíme svitky skořice a badyánem.

Přeji dobrou chuť. 

Autor: SueBrevis

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit