1. Troubu předehřejeme na 160°C. Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky vložíme do robotu a rozsekáme na drobečky. Přidáme mleté mandle a máslo. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem a směs natlačíme do formy. Dáme odležet do lednice.
2. Dohladka zpracujeme ricottu, mascarpone a Philadelphii. Přidáme cukr, vejce, aroma a citrónovou šťávu. Směs prošleháme a naneseme na vychlazený sušenkový základ. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 160°C dále pak 30 minut na 130°C. Cheesecake necháme vychladnout v pootevřené troubě asi hodinu. Pak ho vyndáme a necháme úplně zchladnout. Na noc ho uložíme do lednice.
3. V rendlíku rozpustíme cukr s máslem na karamel. Přidáme smetanu a mícháme do té doby, dokud se hmotna nespojí dohromady. Naneseme na cheesecake a posypeme opraženýma mandlema.