Cheesecake s lyofilizovanými malinami

Cheesecake s lyofilizovanými malinami

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné

Suroviny

na sušenky

100 g změklého másla

90 g pískového cukru

15 g vanilkového cukru

1 vejce, pokojové teploty

200 g prosáté hladké mouky

na korpus

150 g máslových sušenek

60 g rozpuštěného másla

na sýrovou vrstu

266 g krémového sýru Philadelphia original

80 g pískového cukru

10 g vanilkového cukru

133 g creme fraiche

100 ml 33% smetany ke šlehání

2 vejce

2 zarovnané polévkové lžíce kukuřičného škrobu, prosátého

1/3 citronové šťávy

na zdobení

lyofilizované maliny, rozdrcené

čerstvé maliny a borůvky

lístky medňky, máty, lichořeřišnice

Recept je na formu o průměru 17 cm. Pokud by jste chtěli péct dort ve formě o průměru 26 cm, množství surovin navyšte o 1/3 dávky.

Den předem upečte sušenky.

Změklé máslo vyšlehejte do pěny ( trvá to cca 8 minut ) s oběma cukry. Zapracujte vejce a prosátou mouku. Zabalte do potravinové fólie a nechte 1 hodinu v lednici. Poté vyválejte těsto na pomoučené ploše, vykrájejte tvary dle libosti a pečte cca 10 minut.

Všechny ingredience na cheesecake vyndejte a nechte dvě hodiny na pracovní ploše.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

Sušenky rozdrťte a přidejte rozpuštěné máslo. Připravenou směs rozprostřete na dno formy a utlačte lžící. Okraje formy vytřete máslem a vyložte pruhem pečícího papíru. Formu obalte alobalem, aby jste zajistili ochranu před vniknutím vody do dortu během pečení.

Sýr Philadelphia smíchejte kovovou metlí s cukry. Až se cukr rozpustí, přidejte creme fraiche a opět metlí promíchejte. Poté přidejte smetanu a opatrně ji vmíchejte. Vyklepnutá vejce přidejte do směsi a jemně vmíchejte. Kukuřičný škrob přesejte přes sítko a vmíchejte. Na konec přidejte přecezenou šťávu z citronu.

Směs vlijte na korpus a uhlaďte stěrkou. 

Formu dejte do vyššího plechu, vlijte přibližně 1 litr horké vody a vložte do trouby.

Pečte 30 minut na 180 stupňů, poté snižte teplotu na 150 stupňů a dál pečte 30 minut.

Troubu vypněte, pootevřete a cheesecake v ní nechte 1 hodinu. Poté ho dejte na pracovní plochu a nechejte odpočinout dvě hodinu. Následně ho vychlaďte v lednici minimálně 6 hodin.

Po vychlazení sundejte ráfek formy, rozkrájejte dort na osm částí pomocí cukřářského nože, který vždy před nakrojením ponoříte do horké vody a osušíte papírovým ubrouskem.

Dort dozdobte dle fantazie a podávejte.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit