Cheesecake s lyofilizovanými malinami

Cheesecake s lyofilizovanými malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

na sušenky

100 g změklého másla

90 g pískového cukru

15 g vanilkového cukru

1 vejce, pokojové teploty

200 g prosáté hladké mouky

na korpus

150 g máslových sušenek

60 g rozpuštěného másla

na sýrovou vrstu

266 g krémového sýru Philadelphia original

80 g pískového cukru

10 g vanilkového cukru

133 g creme fraiche

100 ml 33% smetany ke šlehání

2 vejce

2 zarovnané polévkové lžíce kukuřičného škrobu, prosátého

1/3 citronové šťávy

na zdobení

lyofilizované maliny, rozdrcené

čerstvé maliny a borůvky

lístky medňky, máty, lichořeřišnice

Recept je na formu o průměru 17 cm. Pokud by jste chtěli péct dort ve formě o průměru 26 cm, množství surovin navyšte o 1/3 dávky.

Den předem upečte sušenky.

Změklé máslo vyšlehejte do pěny ( trvá to cca 8 minut ) s oběma cukry. Zapracujte vejce a prosátou mouku. Zabalte do potravinové fólie a nechte 1 hodinu v lednici. Poté vyválejte těsto na pomoučené ploše, vykrájejte tvary dle libosti a pečte cca 10 minut.

Všechny ingredience na cheesecake vyndejte a nechte dvě hodiny na pracovní ploše.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

Sušenky rozdrťte a přidejte rozpuštěné máslo. Připravenou směs rozprostřete na dno formy a utlačte lžící. Okraje formy vytřete máslem a vyložte pruhem pečícího papíru. Formu obalte alobalem, aby jste zajistili ochranu před vniknutím vody do dortu během pečení.

Sýr Philadelphia smíchejte kovovou metlí s cukry. Až se cukr rozpustí, přidejte creme fraiche a opět metlí promíchejte. Poté přidejte smetanu a opatrně ji vmíchejte. Vyklepnutá vejce přidejte do směsi a jemně vmíchejte. Kukuřičný škrob přesejte přes sítko a vmíchejte. Na konec přidejte přecezenou šťávu z citronu.

Směs vlijte na korpus a uhlaďte stěrkou. 

Formu dejte do vyššího plechu, vlijte přibližně 1 litr horké vody a vložte do trouby.

Pečte 30 minut na 180 stupňů, poté snižte teplotu na 150 stupňů a dál pečte 30 minut.

Troubu vypněte, pootevřete a cheesecake v ní nechte 1 hodinu. Poté ho dejte na pracovní plochu a nechejte odpočinout dvě hodinu. Následně ho vychlaďte v lednici minimálně 6 hodin.

Po vychlazení sundejte ráfek formy, rozkrájejte dort na osm částí pomocí cukřářského nože, který vždy před nakrojením ponoříte do horké vody a osušíte papírovým ubrouskem.

Dort dozdobte dle fantazie a podávejte.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit