Citronový dort k 15.narozeninám Apetit

Citronový dort k 15.narozeninám Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu

Suroviny

Korpus:

375 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

6 vajec

360 g cukru moučka

200 ml oleje

130 ml horké vody

vanilkové aroma

Krém:

350 g másla

240 g moučkového cukru

4 vejce

1,5 dcl citronové šťávy

5 citronů

na dokončení:

1 sklenička meruňkové marmelády

marcipán

1citron, 1 limetka

živé květy

 

Korpus upečeme 1-2 dny před finálním dokončením dortu.

V jedné misce ušleháme bílky, zašleháme 1/2 cukru.

V druhé míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a pár kapkami vanilkového aroma. Postupně přidáváme vodu, olej a mouku smíchánou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem, jedna o průměru 26 cm, druhá o průměru 19 cm. Pečeme při 180°C 30-35 minut (podle trouby). Po upečení necháme těsto vychladnout. Pro slepení je třeba nechat korpus vychladnout alespoň půl dne.

Během chladnutí korpusu připravíme krém.

Citrony pečlivě omyjeme, osušíme a ostrouháme z nich kůru. Potom z nich vymačkáme šťávu. Kůru přidáme do misky k cukru, vklepneme vejce a směs vyšleháme do pěny. Po té do pěny přidáme citronovou šťávu a šleháme dál ve vodní lázni dokud směs nezhoustne. Pak necháme směs vychladnout na tělesnou teplotu. Mezi tím si necháme změknout máslo. Do vychladlé, ale ne úplně studené směsi postupně zašleháme změklé máslo. Krém pak dáme na pár hodin do lednice ztuhnout.

Když je krém ztuhlý a korpus dostatečně vychladlý a vyndaný z formy, můžeme korpus naplnit. 

Korpus rozřízneme na půl, obě půlky namažeme meruňkovou marmeládou. Pokud je marmeláda moc hustá (jako želé), rozmícháme ji s trochou teplé vody, aby zřídla. Je třeba, aby se marmeláda trochu vpila do korpusu. Na spodní díl každého korpusu na marmeládu naneseme vrstvu krému a přiklopíme druhou polovinou tak, aby marmeláda byla uvnitř. Slepené korpusy z vrchu i z boku celé pomažeme slabou vrstvou krému a dáme do lednice přes noc ztuhnout.

Druhý den na korpusy naneseme druhou vrstvu krému, aby byl pohledově hezký a korpusy položíme na sebe. Opět dáme do lednice, aby krém neměkl.

Z marcipánu vyválíme na vále posypaném moučkovým cukrem tenký plát, ze kerého vykrajovátky na písmena vykrojíme jméno oslavence.

Dort dozdobíme nápisem, plátky citronu a limetky. Plátky můžeme po obvodu potřít citronovou šťávou nebo vaječným bílkem (ten je lepší není tak mokrý a cukr tak rychle nezvlhne) a namočit do krystalového cukru. Zdobení doplníme živými květy. Stonky květů umístíme do speciálních ampulek, které prodávají v cukrářských potřebách nebo je omotáme potravinovou folií, aby stonek nepřišel přímo do kontaktu s krémem a květ déle vydržel.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit