Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Citronový dort k 15.narozeninám Apetit

Popis receptu: 

Náš citronový narozeninový dort je vláčný, sladkokyselý. Kombinuje prvky klasického dortu s lehčím chuťově nepřeslazeným krémem, takže si ho oblíbí jak babičky vyznávající tradiční zákusky tad milovníci moderních dezertů

Autor: Jana Kocábková
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: cca 20 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    375 g hladké mouky

    1 prášek do pečiva

    6 vajec

    360 g cukru moučka

    200 ml oleje

    130 ml horké vody

    vanilkové aroma

    Krém:

    350 g másla

    240 g moučkového cukru

    4 vejce

    1,5 dcl citronové šťávy

    5 citronů

    na dokončení:

    1 sklenička meruňkové marmelády

    marcipán

    1citron, 1 limetka

    živé květy

     

Příprava jídla

Korpus upečeme 1-2 dny před finálním dokončením dortu.

V jedné misce ušleháme bílky, zašleháme 1/2 cukru.

V druhé míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a pár kapkami vanilkového aroma. Postupně přidáváme vodu, olej a mouku smíchánou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem, jedna o průměru 26 cm, druhá o průměru 19 cm. Pečeme při 180°C 30-35 minut (podle trouby). Po upečení necháme těsto vychladnout. Pro slepení je třeba nechat korpus vychladnout alespoň půl dne.

Během chladnutí korpusu připravíme krém.

Citrony pečlivě omyjeme, osušíme a ostrouháme z nich kůru. Potom z nich vymačkáme šťávu. Kůru přidáme do misky k cukru, vklepneme vejce a směs vyšleháme do pěny. Po té do pěny přidáme citronovou šťávu a šleháme dál ve vodní lázni dokud směs nezhoustne. Pak necháme směs vychladnout na tělesnou teplotu. Mezi tím si necháme změknout máslo. Do vychladlé, ale ne úplně studené směsi postupně zašleháme změklé máslo. Krém pak dáme na pár hodin do lednice ztuhnout.

Když je krém ztuhlý a korpus dostatečně vychladlý a vyndaný z formy, můžeme korpus naplnit. 

Korpus rozřízneme na půl, obě půlky namažeme meruňkovou marmeládou. Pokud je marmeláda moc hustá (jako želé), rozmícháme ji s trochou teplé vody, aby zřídla. Je třeba, aby se marmeláda trochu vpila do korpusu. Na spodní díl každého korpusu na marmeládu naneseme vrstvu krému a přiklopíme druhou polovinou tak, aby marmeláda byla uvnitř. Slepené korpusy z vrchu i z boku celé pomažeme slabou vrstvou krému a dáme do lednice přes noc ztuhnout.

Druhý den na korpusy naneseme druhou vrstvu krému, aby byl pohledově hezký a korpusy položíme na sebe. Opět dáme do lednice, aby krém neměkl.

Z marcipánu vyválíme na vále posypaném moučkovým cukrem tenký plát, ze kerého vykrajovátky na písmena vykrojíme jméno oslavence.

Dort dozdobíme nápisem, plátky citronu a limetky. Plátky můžeme po obvodu potřít citronovou šťávou nebo vaječným bílkem (ten je lepší není tak mokrý a cukr tak rychle nezvlhne) a namočit do krystalového cukru. Zdobení doplníme živými květy. Stonky květů umístíme do speciálních ampulek, které prodávají v cukrářských potřebách nebo je omotáme potravinovou folií, aby stonek nepřišel přímo do kontaktu s krémem a květ déle vydržel.

REKLAMA

Přidat komentář