Citronový dort k 15.narozeninám Apetit

Citronový dort k 15.narozeninám Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu

Suroviny

Korpus:

375 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

6 vajec

360 g cukru moučka

200 ml oleje

130 ml horké vody

vanilkové aroma

Krém:

350 g másla

240 g moučkového cukru

4 vejce

1,5 dcl citronové šťávy

5 citronů

na dokončení:

1 sklenička meruňkové marmelády

marcipán

1citron, 1 limetka

živé květy

 

Korpus upečeme 1-2 dny před finálním dokončením dortu.

V jedné misce ušleháme bílky, zašleháme 1/2 cukru.

V druhé míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru a pár kapkami vanilkového aroma. Postupně přidáváme vodu, olej a mouku smíchánou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem, jedna o průměru 26 cm, druhá o průměru 19 cm. Pečeme při 180°C 30-35 minut (podle trouby). Po upečení necháme těsto vychladnout. Pro slepení je třeba nechat korpus vychladnout alespoň půl dne.

Během chladnutí korpusu připravíme krém.

Citrony pečlivě omyjeme, osušíme a ostrouháme z nich kůru. Potom z nich vymačkáme šťávu. Kůru přidáme do misky k cukru, vklepneme vejce a směs vyšleháme do pěny. Po té do pěny přidáme citronovou šťávu a šleháme dál ve vodní lázni dokud směs nezhoustne. Pak necháme směs vychladnout na tělesnou teplotu. Mezi tím si necháme změknout máslo. Do vychladlé, ale ne úplně studené směsi postupně zašleháme změklé máslo. Krém pak dáme na pár hodin do lednice ztuhnout.

Když je krém ztuhlý a korpus dostatečně vychladlý a vyndaný z formy, můžeme korpus naplnit. 

Korpus rozřízneme na půl, obě půlky namažeme meruňkovou marmeládou. Pokud je marmeláda moc hustá (jako želé), rozmícháme ji s trochou teplé vody, aby zřídla. Je třeba, aby se marmeláda trochu vpila do korpusu. Na spodní díl každého korpusu na marmeládu naneseme vrstvu krému a přiklopíme druhou polovinou tak, aby marmeláda byla uvnitř. Slepené korpusy z vrchu i z boku celé pomažeme slabou vrstvou krému a dáme do lednice přes noc ztuhnout.

Druhý den na korpusy naneseme druhou vrstvu krému, aby byl pohledově hezký a korpusy položíme na sebe. Opět dáme do lednice, aby krém neměkl.

Z marcipánu vyválíme na vále posypaném moučkovým cukrem tenký plát, ze kerého vykrajovátky na písmena vykrojíme jméno oslavence.

Dort dozdobíme nápisem, plátky citronu a limetky. Plátky můžeme po obvodu potřít citronovou šťávou nebo vaječným bílkem (ten je lepší není tak mokrý a cukr tak rychle nezvlhne) a namočit do krystalového cukru. Zdobení doplníme živými květy. Stonky květů umístíme do speciálních ampulek, které prodávají v cukrářských potřebách nebo je omotáme potravinovou folií, aby stonek nepřišel přímo do kontaktu s krémem a květ déle vydržel.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit