0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
sdílet:
Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává také dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej mohli zaměnit za mozzarellu či sýrem jadel, nicméně halloumi je jedinečný svou slanější chutí a především konzistencí, díky které má všestranné využití.

Byzantská historie

Sýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se nedílnou součástí jídelníčku. Každá vesnice měla svůj vylepšený recept, brzy se však věhlas tohoto sýru dostal i za kyperské břehy. Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců.

Využití v kuchyni

Halloumi sýr je slanější chuti, díky jeho zmiňované konzistenci má široké využití. Nakrájet ho můžete na sýrové prkénko k dobrému vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami. Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Díky pevné kůrce totiž nevyteče jako třeba měkký hermelín, můžete jej tedy s klidem vložit na rozpálený gril či si jej hodit na pánev. Povrch sýru se dokonale propeče, a uvnitř vás bude čekat roztavený lahodný obsah. Během jeho výroby se nepřidává kultura mléčného kysání, sýr halloumi je tak velice trvanlivý a také se taví při vyšší teplotě.

Zdraví prospěšné účinky

Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již byzantští pastevci, když jej hojně konzumovali. Díky použití čerstvého ovčího a kozího mléka jej můžeme řadit ke zdravějším sýrům. Dále v něm najdeme porci vápníku a minimum tuku. Do těla nám doplní potřebné proteiny. Pro vegetariány představuje skvělou alternativu k masu, jen je třeba hlídat syřidlo, které občas bývá živočišného původu. Průmyslová produkce často používá v receptu nepůvodní kravské mléko, je dobré si tedy detailněji číst složení na obalu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v obalu najdete také přírodní šťávy, ve kterých je halloumi ponořeno. Na Kypru se konzumuje ve velkém, spotřeba je 8 kilo za rok na jednu osobu.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč