0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
sdílet:
Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává také dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej mohli zaměnit za mozzarellu či sýrem jadel, nicméně halloumi je jedinečný svou slanější chutí a především konzistencí, díky které má všestranné využití.

Byzantská historie

Sýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se nedílnou součástí jídelníčku. Každá vesnice měla svůj vylepšený recept, brzy se však věhlas tohoto sýru dostal i za kyperské břehy. Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců.

Využití v kuchyni

Halloumi sýr je slanější chuti, díky jeho zmiňované konzistenci má široké využití. Nakrájet ho můžete na sýrové prkénko k dobrému vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami. Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Díky pevné kůrce totiž nevyteče jako třeba měkký hermelín, můžete jej tedy s klidem vložit na rozpálený gril či si jej hodit na pánev. Povrch sýru se dokonale propeče, a uvnitř vás bude čekat roztavený lahodný obsah. Během jeho výroby se nepřidává kultura mléčného kysání, sýr halloumi je tak velice trvanlivý a také se taví při vyšší teplotě.

Zdraví prospěšné účinky

Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již byzantští pastevci, když jej hojně konzumovali. Díky použití čerstvého ovčího a kozího mléka jej můžeme řadit ke zdravějším sýrům. Dále v něm najdeme porci vápníku a minimum tuku. Do těla nám doplní potřebné proteiny. Pro vegetariány představuje skvělou alternativu k masu, jen je třeba hlídat syřidlo, které občas bývá živočišného původu. Průmyslová produkce často používá v receptu nepůvodní kravské mléko, je dobré si tedy detailněji číst složení na obalu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v obalu najdete také přírodní šťávy, ve kterých je halloumi ponořeno. Na Kypru se konzumuje ve velkém, spotřeba je 8 kilo za rok na jednu osobu.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč