Byzantská historie
Sýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se nedílnou součástí jídelníčku. Každá vesnice měla svůj vylepšený recept, brzy se však věhlas tohoto sýru dostal i za kyperské břehy. Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců.
Využití v kuchyni
Halloumi sýr je slanější chuti, díky jeho zmiňované konzistenci má široké využití. Nakrájet ho můžete na sýrové prkénko k dobrému vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami. Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Díky pevné kůrce totiž nevyteče jako třeba měkký hermelín, můžete jej tedy s klidem vložit na rozpálený gril či si jej hodit na pánev. Povrch sýru se dokonale propeče, a uvnitř vás bude čekat roztavený lahodný obsah. Během jeho výroby se nepřidává kultura mléčného kysání, sýr halloumi je tak velice trvanlivý a také se taví při vyšší teplotě.
Zdraví prospěšné účinky
Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již byzantští pastevci, když jej hojně konzumovali. Díky použití čerstvého ovčího a kozího mléka jej můžeme řadit ke zdravějším sýrům. Dále v něm najdeme porci vápníku a minimum tuku. Do těla nám doplní potřebné proteiny. Pro vegetariány představuje skvělou alternativu k masu, jen je třeba hlídat syřidlo, které občas bývá živočišného původu. Průmyslová produkce často používá v receptu nepůvodní kravské mléko, je dobré si tedy detailněji číst složení na obalu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v obalu najdete také přírodní šťávy, ve kterých je halloumi ponořeno. Na Kypru se konzumuje ve velkém, spotřeba je 8 kilo za rok na jednu osobu.