0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
sdílet:
Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává také dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej mohli zaměnit za mozzarellu či sýrem jadel, nicméně halloumi je jedinečný svou slanější chutí a především konzistencí, díky které má všestranné využití.

Byzantská historie

Sýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se nedílnou součástí jídelníčku. Každá vesnice měla svůj vylepšený recept, brzy se však věhlas tohoto sýru dostal i za kyperské břehy. Velice oblíbeným se stal v celé oblasti Středomoří, díky dlouhé trvanlivosti si jej oblíbily také kočovné kmeny. Do českých luhů a hájů se dostal poměrně nedávno, avšak i zde si našel mnoho příznivců.

Využití v kuchyni

Halloumi sýr je slanější chuti, díky jeho zmiňované konzistenci má široké využití. Nakrájet ho můžete na sýrové prkénko k dobrému vínu, skvěle se hodí také do salátů či jako ochucení omáček s těstovinami. Sýr halloumi je ideální na grilování, opékání či smažení. Díky pevné kůrce totiž nevyteče jako třeba měkký hermelín, můžete jej tedy s klidem vložit na rozpálený gril či si jej hodit na pánev. Povrch sýru se dokonale propeče, a uvnitř vás bude čekat roztavený lahodný obsah. Během jeho výroby se nepřidává kultura mléčného kysání, sýr halloumi je tak velice trvanlivý a také se taví při vyšší teplotě.

Zdraví prospěšné účinky

Že je halloumi bohatým zdrojem bílkovin věděli již byzantští pastevci, když jej hojně konzumovali. Díky použití čerstvého ovčího a kozího mléka jej můžeme řadit ke zdravějším sýrům. Dále v něm najdeme porci vápníku a minimum tuku. Do těla nám doplní potřebné proteiny. Pro vegetariány představuje skvělou alternativu k masu, jen je třeba hlídat syřidlo, které občas bývá živočišného původu. Průmyslová produkce často používá v receptu nepůvodní kravské mléko, je dobré si tedy detailněji číst složení na obalu. Sýr se dá koupit ve větších supermarketech či specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v obalu najdete také přírodní šťávy, ve kterých je halloumi ponořeno. Na Kypru se konzumuje ve velkém, spotřeba je 8 kilo za rok na jednu osobu.

Související články

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni
  • Tipy a triky

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

Podle průzkumu z nedávných let tvoří vegetariáni až 18 % z celkové populace a jak se zdá, není to zdaleka číslo konečné. Důvody, proč se stát vegetariánem, se liší člověk od člověka. Někoho přivedou k životnímu stylu starší...
Hermelín: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte
  • Tipy a triky

Hermelín: 5 jídel, na kterých si královsky pochutnáte

Dějiny hermelínu v kostce: dlouhá cesta na (sýrový) trůn Počátky hermelínu sahají až do 20. let minulého století. V roce 1923 založilo několik zemědělců družstvo na zpracování mléka a zahájilo výrobu sýra s bílou...
Český sýr: delikatesa světové chuti
  • Tipy a triky

Český sýr: delikatesa světové chuti

Věděli jste, že za pomoci tzn. syřidla si můžete vyrobit sýr i doma? Podívejte se na naše tipy, jak si doma připravit vlastní sýr a pokud se vám zrovna do přípravy nechce a toužíte ochutnat sýry vyráběné v domácí produkci, připravili jsme...
Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
  • Tipy a triky

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette...
Proč si zamilovat parmazán jako Italové
  • Zajímavosti

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

„Bohatá, plná chuť a schopnost rozpustit se v žáru a spojit se s jinými ingrediencemi se nalézají jen v sýru, který nemá rovnocenného soupeře: v parmigianu-reggianu,“ básní Marcella Hazan ve své proslulé kuchařské knize...
Čedar, národní poklad Anglie
  • Zajímavosti

Čedar, národní poklad Anglie

Tak jako spousta dalších kulinářských objevů, i kolem původu čedaru se vznáší příběh téměř pohádkový. Údajně si mladá dojička odložila nádobu s mlékem v chladné jeskyni. Pak na ni zapomněla a když se o několik dnů později vrátila, tekutý...
Gouda: žluté zlato z Nizozemska
  • Tipy a triky

Gouda: žluté zlato z Nizozemska

@page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Nizozemský sýr gouda rozhodně...
Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
  • Zajímavosti

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Jak poznat zralý sýrPojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v...
Plísňové sýry: milované i nenáviděné
  • Tipy a triky

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech. Právě plísně dodávají sýrům specifickou chuť, kterou považujeme za delikátní. Jaké druhy plísňových sýrů existují, jak se vyrábějí a s čím je můžete kombinovat v kuchyni. ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit