Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Čokocheesecake s malinami

Popis receptu: 

Kombinace čokolády a malin je vysoce návyková záležitost. K receptu se pojí spousta vzpomínek. Byl složen z několika jiných dezertů. Jogurtovou pěnu používám dle Petry Stahlové, krém zase z jedné letní stáže. Ačkoli čas nad ním strávený se zdá jako věčnost, jedno sousto a člověk mu to odpustí...

Autor: Adéla Hrdličková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Malinová pěna:

    75 g malinového pyré

    6,5 g želatiny

    39 g vody

    250 g smetany 33%

    75 g jogurtu

    75 g cukru

    20 g vody

    38 g bílků (cca 1ks)

     

    Čokoládový korpus:

    35 g změklého másla

    45 g cukru

    40 g lískových ořechů

    35 g hladké mouky

    5 g holandského kakaa

    10 g vody

    špetka soli

    40 g hořké čokolády

    50 g 100% ořechové pasty (Ghítela, Šufánek...)

    15 g másla

    30 g hořké čokolády

     

    Čokoládový krém:

    250 g sýru Philladephia

    70 g hořké čokolády (min. 65%)

    250 g smetany 33%

     

    Malinové želé:

    150 g mražených malin

    2,5 g želatiny

    15 g vody

    10 g cukru

    20 g vody

    250 g čerstvých malin na ozdobu

Příprava jídla

Na cheesecake budeme potřebovat kulatý ráfek o průměru 18 cm, silikonové formičky ve tvaru bohánků nebo kulatého tunelu.

Začneme malinovým mousse. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. 50 g pyré zahřejeme v rendlíku a přidáme k němu želatinu. Rozmícháme, pak přidáme zbylých 25 g pyré a znovu promícháme. Do směsi zapracujeme jogurt. Cukr s 20 g vody svaříme na 120 stupňů. V době, kdy má rozvar 112 stupňů, začneme pomalu šlehat bílky. Horký rozvar zašleháme do bílků a šleháme až do pokojové teploty. Smetanu vyšleháme do polotuha. Do sněhu postupně zamícháme pyré, pak přilijeme a zamícháme smetanu. Silikonové formičky naplníme ze 2/3 a po okrajích lžičkou vytáhneme směs nahoru. Doplníme zbytek a povrch uhladíme. Dáme mrazit do druhého dne.

Upečeme si drobenku na korpus. Ořechy nameleme na moučku. Přidáme máslo, cukr, mouku, kakao, vodu a sůl. Vypracujeme těsto, které nastrouháme na pečící papír. Pečeme na 140 stupňů 25 minut. Vychladlou drobenku nasekáme nožem najemno. Nadrobno také nasekáme 40 g čokolády. 30 g čokolády rozpustíme s máslem a rozmícháme s ořechovou pastou. Pod ráfem si položíme pečící papír. Směs nasypeme do ráfku a udusáme rovnoměrně po celém dně. Dáme do ztuhnout do lednice.

Na krém si rozpustíme čokoládu na alespoň 45 stupňů. Smetanu vyšleháme do polotuha. Čokoládu všleháme do Philladelphie. Přilijeme smetanu a zašleháme ručně metlou do hladkého krému. 2/3 krému naneseme na korpus. Vysvobodíme malinový mousse z formiček a vmáčkneme jej do krému. Zaplníme mezery a přidáme zbytek krému. Povrch dokonale uhladíme.Umazané boky ráfku otřeme papírovou utěrkou. Dáme do lednice do dalšího dne. 

Necháme nabobtnat 3 g želatiny v 18 g vody. 150 g malin ohřejeme v rendlíku na 60 stupňů a vmícháme želatinu. Necháme zchladnout alespoň na 40 stupňů. Směs nalijeme na vychlazený základ. Necháme ztuhnout cca 2 hodiny v lednici. 

Cheesecake vytáhneme z lednice a sloupneme pečící papír. Po okrajích jej objedeme nožem a vyndáme z ráfku. Boky můžeme uhladit horkým nožem. Povrch pokryjeme čerstvými malinami.

Komentáře

Obrazek uzivatele
U malinového želé je malinká chybička: 150 g mražených malin zahřejeme s 20 g vody a 10 g cukru k 60 stupňům. Poté vmícháme nabobtnanou želatinu...

Přidat komentář