0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládové zrcadlo s květinou

Čokoládové zrcadlo s květinou

Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Doba přípravy: 2 dny

Dort je potřeba připravovat 1 den před akcí a dokončením.

Pomůcky:

  • Forma o rozměrech  17/7 cm , kterou následně vyložíte pečícím papírem. Máte-li silikonovou formu, tak stačí před naplněním vypláchnout vodou.
  • Formovač na jedlé listy květin (nebo 4 rozpůlené ruličky z toaletního papíru)
  • Chladící sprej na čokoládu

Čokoládová květina

  • Poleva Master Martini  – 4 lžíce pecek

Zlatý dekorační posyp (nemusí být)

Maliny dle chuti (mohou být i mražené)

Těsto  

  • 70 g vychlazeného másla (Hera máslová)
  • 140 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 20 g mandlové mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 33 g vejce
  • 2 zarovnané lžíce kakaa

Krém „paříž“

  • 400 ml smetany 40%
  • 35 g cukru krystal
  • 30 g kakaa pečlivě rozmíchat a přivedeme k varu
  • 50 g 70 % čokolády

 

Slaný karamel

  • 100 g cukru
  • 40 g máslová Hera (pokojové teploty)
  • 60 g smetany
  • sůl dle chuti

 

Zrcadlová poleva

  • 50 ml vody
  • 100 g cukru krystal
  • 95 g glukózy
  • 70 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 6 g plátky želatiny + 1 dcl vody
  • 110 g bílé čokolády
  • Gelová barva

1.den

Slaný karamel:

Cukr nechte v pánvi zkaramelizovat. Pozor, aby nebyl moc tmavý. Byl by hořký. Po rozpuštění cukru, odstavte z plotýnky a vmíchejte tuk. Přidejte sůl a smetanu. Stále míchejte až do úplného spojení ingrediencí. A pak už jen vypláchněte a následně vysušte sklenici, do které karamel nalijete. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě a pak uzavřete a uchovávejte v lednici.

 

Krém „paříž“

Smetanu, cukr a kakao nechte projití varem. Odstavte. Přidejte čokoládu a za stálého míchání nechejte rozpustit. Může být i méně. Krém však nebude tak tmavý na vzhled. Za občasného míchání nechejte vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložte do lednice a nechte vychladit alespoň 3 - 4 hodiny. Mezi tím si upečte piškot. Po vychlazení krém vyšlehejte.

 

Těsto

Z másla a proseté hladké mouky vytvořte něco jako drobenku. Pak přidejte sůl, prosetou mandlovou mouku, kakao a moučkový cukr. Nakonec přidejte vejce. Rukou vypracujte těsto, které dejte na chvilku do lednice vychladit. Poté těsto rozválejte na výšku 3 – 4 mm. Dle formy vykrojte 3 stejné kruhy. Ty následně o 1 cm zmenšete. Je potřeba mít kruhy menší než je forma. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut do světlého zhnědnutí jako, když pečete vánoční cukroví.

Všechny upečené kruhy lehce potřete karamelem. První vložte na dno dortové formy a pokryjte rozpůlenými malinami a několika lžícemi krému „paříž“, který uhlaďte. Opět vložte upečený kruh a vše opakujte ještě dvakrát. Doplňte zbývajícím krémem a uhraďte. Přikryjte fólií a zamrazte do druhého dne.

 

Květina

Připravte si kastrůlek s vodou a druhý s 2 hrstmi bílé čokoládové polevy. Tu při občasném míchání rozehřejte nad parou. Nastříhejte pruhy pečícího papíru o šíři přibližně 10 cm. Připravte si formovač na lístky květů. Nemáte-li, využijte buď 4 podélně rozpůlené ruličky z toaletního papíru, nebo nějakou jinou vámi zvolenou pomůcku.

Na proužky papíru dělejte lžičkou vedle sebe s mezerou větší puntíky čokolády (nejvíce 4 – 5). Papír chyťte za rohy a zvedněte. Jakmile začne čokoláda stékat dle potřeby, opět položte. Pak pomalu vsuňte do tvarovače a dejte na minutu do lednice. Opakujte. Lístečků si udělejte více, kdyby se některý při sestavování zlomil. Pak na pečící papír naneste polevu ve velikosti 4 cm do kruhu. Postupně přidávejte jeden lístek za druhým. K lepší manipulaci vždy zastříkněte chladícím sprejem na čokoládu. Květina se bude tvořit rychleji a lístky se nebudou lámat.

2.den ráno (před akcí):

Zrcadlová glazura

Želatinu namočte. Voda, glukózu a cukr svařte na 103°C. Poté přidejte želatinu bez vody a kondenzované mléko. Pečlivě promíchejte. Jakmile je teplota 80°C, rozpusťte čokoládu. Ponorným mixérem promixujte alespoň 1 minutu. Přeceďte přes síto a následně obarvujte.

Zmrzlý dort vyndejte z formy a případně uhlaďte. Položte na vyšší užší nádobu a pod ní dejte větší tác. Dort polévejte polevou v okamžiku, kdy má poleva přibližně 32 °C. Nechte chvilku okapat a dort očistěte.

Nakonec ozdobte květinou. Dort nechte v lednici minimálně 2 hodiny před konzumací.

Autor: DanaT

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč