Dort, který plní přání

Dort, který plní přání

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

6 vajec

150g cukru

175g hladké špaldové mouky

2 lžíce oleje

kůra z jednoho biocitronu

vanilkový cukr

špetka soli

1 lžíce horké vody

1 lžička kypřícího pášku (lepší práškový než škrobový)

 

Krém:

2 vaničky mascarpone

1 smetana na šlehání 33%

vanilkový cukr

štáva z biocitronu

100g cukru (možno přidat, záleží na zralosti kiwi)

5 kiwi

 

Poleva:

120g čokolády na vaření

100g másla

2 lžíce mléka

 

Čokoládové kytičky:

100g bílé čokolády

50g másla

barvivo, barevná rýže, perličky, cukr krystal

 

Sněhové pusinky:

2 bílky

150 g cukr krystal

barvivo

 

 

1. Den dopředu si připravíme pusinky a kytičky. Dáme do kastrolku vařit vodu a nad párou v nádobě pomalu zašleháváme bílky. Jak začnou tvořit bublinky, postupně přisypáváme cukr a šleháme pozvolna do úplného ztuhnutí a do teploty sněhu příjemné na dotek. Nádobu se sněhem odstavíme z páry a necháme zcela vystydnout. Můžeme přidat barvivo, které jemně zamícháme do sněhu. Pak cukrářským sáčkem tvoříme na plech s pečícícm papírem pusinky a necháme je schnout v troubě při teplotě 100 stupňů asi hodinu. Záleží na velikosti pusinky.

Na kytičky si rozpustíme kousek másla, přidáme čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění a spojení. Na pečící papír naskládáme párátka, na které malujeme čokoládové květiny pomocí cukrářského sáčku. Zdobíme dle své fantazie a necháme zcela ztuhnout.

2. Příprava korpusu začíná vyšleháním bílků s cukrem do tuha. V mističce smícháme žloutky, olej, vodu, citronovou kůru i vanilkový cukr a tuhle směs přidáme k vyšlehaným bílkům. Zlehka zamícháme a přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Zvolna a jemně smícháme, musíme opatrně, aby nám sníh nespadl a těsto nalijeme do dortové formy. Formu nijak nevymazáváme, jen na dno položíme pečící papír. Pečeme při 160 stupních asi 30 minut. Po upečení korpus necháme vystydnout.

3. Připravíme si náplň. Do mascarpone zamícháme cukr a citronovou šťávu a přidáme vyšlehanou smetanu. Vše důkladně smícháme a dáme chladit. 

4. Vychladlý korpus rozřízneme na tři pláty. První pomažeme krémem, přiklopíme druhým plátem. Na druhý plát naneseme opět krém a přidáme kousky kiwi. Zaklopíme třetím plátem, zarovnáme, pomažeme zbylým krémem a uhladíme. Na pár míst uhlazeného dortu kapneme trochu zeleného barviva a rozetřeme do ztracena.

5. Na polevu dáme do kastrůlku mléko, máslo a čokoládu. Vše necháme na mírném ohni za stálého míchání rozpustit. Čokoládovou polevu přelijeme do cukrářského sáčku a pomalu obléváme dort celý dokola a pak polijeme vrch korpusu. Necháme ztuhnout.

6. Zdobíme podle své fantazie. Místo čokoládových kytiček můžeme vykrájet vykrajovátkem kytičky z kiwi a pomocí párátka je připevnit na dort. Zdobíme tak, aby si každý přišel na své :-)

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit