Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Dort, který plní přání

Popis receptu: 

Velice lehoučký korpus s nádechem citronové kůry, lahodký krém a kiwi, co mezi tím vším sladkým, svou kyselkavou chutí štípne do jazyku - přesně takhle to má být! A jemně zelená barva, která je nositelkou svěžesti mi dává za pravdu.

Autor: Františka Kakáčová
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    6 vajec

    150g cukru

    175g hladké špaldové mouky

    2 lžíce oleje

    kůra z jednoho biocitronu

    vanilkový cukr

    špetka soli

    1 lžíce horké vody

    1 lžička kypřícího pášku (lepší práškový než škrobový)

     

    Krém:

    2 vaničky mascarpone

    1 smetana na šlehání 33%

    vanilkový cukr

    štáva z biocitronu

    100g cukru (možno přidat, záleží na zralosti kiwi)

    5 kiwi

     

    Poleva:

    120g čokolády na vaření

    100g másla

    2 lžíce mléka

     

    Čokoládové kytičky:

    100g bílé čokolády

    50g másla

    barvivo, barevná rýže, perličky, cukr krystal

     

    Sněhové pusinky:

    2 bílky

    150 g cukr krystal

    barvivo

     

     

Příprava jídla

1. Den dopředu si připravíme pusinky a kytičky. Dáme do kastrolku vařit vodu a nad párou v nádobě pomalu zašleháváme bílky. Jak začnou tvořit bublinky, postupně přisypáváme cukr a šleháme pozvolna do úplného ztuhnutí a do teploty sněhu příjemné na dotek. Nádobu se sněhem odstavíme z páry a necháme zcela vystydnout. Můžeme přidat barvivo, které jemně zamícháme do sněhu. Pak cukrářským sáčkem tvoříme na plech s pečícícm papírem pusinky a necháme je schnout v troubě při teplotě 100 stupňů asi hodinu. Záleží na velikosti pusinky.

Na kytičky si rozpustíme kousek másla, přidáme čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění a spojení. Na pečící papír naskládáme párátka, na které malujeme čokoládové květiny pomocí cukrářského sáčku. Zdobíme dle své fantazie a necháme zcela ztuhnout.

2. Příprava korpusu začíná vyšleháním bílků s cukrem do tuha. V mističce smícháme žloutky, olej, vodu, citronovou kůru i vanilkový cukr a tuhle směs přidáme k vyšlehaným bílkům. Zlehka zamícháme a přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Zvolna a jemně smícháme, musíme opatrně, aby nám sníh nespadl a těsto nalijeme do dortové formy. Formu nijak nevymazáváme, jen na dno položíme pečící papír. Pečeme při 160 stupních asi 30 minut. Po upečení korpus necháme vystydnout.

3. Připravíme si náplň. Do mascarpone zamícháme cukr a citronovou šťávu a přidáme vyšlehanou smetanu. Vše důkladně smícháme a dáme chladit. 

4. Vychladlý korpus rozřízneme na tři pláty. První pomažeme krémem, přiklopíme druhým plátem. Na druhý plát naneseme opět krém a přidáme kousky kiwi. Zaklopíme třetím plátem, zarovnáme, pomažeme zbylým krémem a uhladíme. Na pár míst uhlazeného dortu kapneme trochu zeleného barviva a rozetřeme do ztracena.

5. Na polevu dáme do kastrůlku mléko, máslo a čokoládu. Vše necháme na mírném ohni za stálého míchání rozpustit. Čokoládovou polevu přelijeme do cukrářského sáčku a pomalu obléváme dort celý dokola a pak polijeme vrch korpusu. Necháme ztuhnout.

6. Zdobíme podle své fantazie. Místo čokoládových kytiček můžeme vykrájet vykrajovátkem kytičky z kiwi a pomocí párátka je připevnit na dort. Zdobíme tak, aby si každý přišel na své :-)

Přidat komentář