Suroviny
Korpus:
150g čokoládovo-oříškové sušenky
75g pražených posekaných lískových oříšků
50g rozpuštěného másla
1 lžička rumu
Náplň:
200g kvalitní hořké čokolády rozpuštěné
375g Philadelphia
1 creme fraiche nebo hustá kysaná smetana
1 lžíce kukuřičného škrobu
Sladidlo dle chuti – cukr, stévie, xylitol apod.
Pro pečenou verzi 4 vejce nebo pro nepečenou verzi 400ml vyšlehané šlehačky
Lžíce kvalitní "nutely"
Glazura:
75 ml vody
75 ml rumu
3 lžíce cukru nebo jiného sladidla
šťáva a kůra z poloviny citronu
polovinu sáčku čirého dortového želé
mandlové plátky
Dno kulaté dortové formy o průměru 24cm vyložíme papírem na pečení a stěny potřeme máslem.
V mixéru rozdrtíme sušenky, přidáme oříšky, máslo a rum. Směs upěchujeme na dno formy a vložíme do lednice.
Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Ve velké míse promixujeme sýr Philadelphia, creme fraiche, kukuřičný škrob a osladíme cukrem nebo jiným sladidlem podle naší chuti.
Přidáme: pro zimní pečenou verzi 4 vejce
nebo
pro letní nepečenou verzi 400ml vyšlehané šlehačky
Na sušenkový základ vlijeme polovinu náplně.
Do zbytku přidáme 2/3 rozpuštěné čokolády a promícháme. Z této čokoládové hmoty použijeme opět polovinu. Lehce ji rozetřeme na bílý základ.
Ve středu dortu vytvoříme lžící důlek a do něj vložíme velkou lžíci „nutely“
Smícháme zbytek hmoty v míse se zbytkem rozpuštěné čokolády a lehce rozetřeme na povrch
Pro pečenou verzi umístíme dortu na pekáček s horkou vodou a pečeme cca 45min. na 150°C, pak necháme 15min. dojít v zavřené troubě. Vychladlý koláč potřeme glazurou z grogu. Na tu svaříme 75ml rumu a 75ml vody, 3 lžíce cukru, šťávu a kůru z ½ citronu, ½ sáčku dortového želé a nalijeme na vychladlý dort a necháme ztuhnout. Tuto verzi můžeme udělat pouze z čokoládového krému vmícháním veškeré čokolády hned na začátku.
Letní nepečenou verzi necháme ztuhnout v lednici nejlépe přes noc. Povrch posypeme mandlovými plátky.