0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dva v jednom

Dva v jednom

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus:

150g čokoládovo-oříškové sušenky

75g pražených posekaných lískových oříšků

50g rozpuštěného másla

1 lžička rumu

Náplň:

200g kvalitní hořké čokolády ​rozpuštěné

375g Philadelphia

1 creme fraiche nebo hustá kysaná smetana

1 lžíce kukuřičného škrobu

Sladidlo dle chuti – cukr, stévie, xylitol apod.

Pro pečenou verzi  4 vejce nebo pro nepečenou verzi 400ml vyšlehané šlehačky

Lžíce kvalitní "nutely"

Glazura:

75 ml vody

75 ml rumu

3 lžíce cukru nebo jiného sladidla

šťáva a kůra z poloviny citronu

polovinu sáčku čirého dortového želé 

 

mandlové plátky

Dno kulaté dortové formy o průměru 24cm vyložíme papírem na pečení a stěny potřeme máslem.

V mixéru rozdrtíme sušenky, přidáme oříšky, máslo a rum. Směs upěchujeme na dno formy a vložíme do lednice.

Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Ve velké míse promixujeme sýr Philadelphia, creme fraiche, kukuřičný škrob a osladíme cukrem nebo jiným sladidlem podle naší chuti.

Přidáme: pro zimní pečenou verzi 4 vejce

nebo

pro letní nepečenou verzi 400ml vyšlehané šlehačky

Na sušenkový základ vlijeme polovinu náplně.

Do zbytku přidáme 2/3 rozpuštěné čokolády a promícháme. Z této čokoládové hmoty použijeme opět polovinu. Lehce ji rozetřeme na bílý základ.

Ve středu dortu vytvoříme lžící důlek a do něj vložíme velkou lžíci „nutely“

Smícháme zbytek hmoty v míse se zbytkem rozpuštěné čokolády a lehce rozetřeme na povrch

Pro pečenou verzi umístíme dortu na pekáček s horkou vodou a pečeme cca 45min. na 150°C, pak necháme 15min. dojít v zavřené troubě. Vychladlý koláč potřeme glazurou z grogu. Na tu svaříme 75ml rumu a 75ml vody, 3 lžíce cukru, šťávu a kůru z ½ citronu, ½ sáčku dortového želé a nalijeme na vychladlý dort a necháme ztuhnout. Tuto verzi můžeme udělat pouze z čokoládového krému vmícháním veškeré čokolády hned na začátku.

Letní nepečenou verzi necháme ztuhnout v lednici nejlépe přes noc. Povrch posypeme mandlovými plátky.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit