Dva v jednom

Dva v jednom

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus:

150g čokoládovo-oříškové sušenky

75g pražených posekaných lískových oříšků

50g rozpuštěného másla

1 lžička rumu

Náplň:

200g kvalitní hořké čokolády ​rozpuštěné

375g Philadelphia

1 creme fraiche nebo hustá kysaná smetana

1 lžíce kukuřičného škrobu

Sladidlo dle chuti – cukr, stévie, xylitol apod.

Pro pečenou verzi  4 vejce nebo pro nepečenou verzi 400ml vyšlehané šlehačky

Lžíce kvalitní "nutely"

Glazura:

75 ml vody

75 ml rumu

3 lžíce cukru nebo jiného sladidla

šťáva a kůra z poloviny citronu

polovinu sáčku čirého dortového želé 

 

mandlové plátky

Dno kulaté dortové formy o průměru 24cm vyložíme papírem na pečení a stěny potřeme máslem.

V mixéru rozdrtíme sušenky, přidáme oříšky, máslo a rum. Směs upěchujeme na dno formy a vložíme do lednice.

Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Ve velké míse promixujeme sýr Philadelphia, creme fraiche, kukuřičný škrob a osladíme cukrem nebo jiným sladidlem podle naší chuti.

Přidáme: pro zimní pečenou verzi 4 vejce

nebo

pro letní nepečenou verzi 400ml vyšlehané šlehačky

Na sušenkový základ vlijeme polovinu náplně.

Do zbytku přidáme 2/3 rozpuštěné čokolády a promícháme. Z této čokoládové hmoty použijeme opět polovinu. Lehce ji rozetřeme na bílý základ.

Ve středu dortu vytvoříme lžící důlek a do něj vložíme velkou lžíci „nutely“

Smícháme zbytek hmoty v míse se zbytkem rozpuštěné čokolády a lehce rozetřeme na povrch

Pro pečenou verzi umístíme dortu na pekáček s horkou vodou a pečeme cca 45min. na 150°C, pak necháme 15min. dojít v zavřené troubě. Vychladlý koláč potřeme glazurou z grogu. Na tu svaříme 75ml rumu a 75ml vody, 3 lžíce cukru, šťávu a kůru z ½ citronu, ½ sáčku dortového želé a nalijeme na vychladlý dort a necháme ztuhnout. Tuto verzi můžeme udělat pouze z čokoládového krému vmícháním veškeré čokolády hned na začátku.

Letní nepečenou verzi necháme ztuhnout v lednici nejlépe přes noc. Povrch posypeme mandlovými plátky.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit