Dvouvrstvý espresso-vanilkový cheesecake

Dvouvrstvý espresso-vanilkový cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Ingredience na dort dělaný v 26 cm kulaté formě.

Na korpus:

250 gr kakaových sušenek(použil jsem Zlaté derby)

70-90 gr rozpuštěného másla

Na espresso cheesecake:

5ks 125 gr balení sýru Philadephia

250gr mascarpone

100gr smetany ke šlehání 31%

1 lžíce kukuřičného škrobu

150gr třtinového cukru (záleží na Vás, jak moc chcete "kávovou" chuť mít hořkou)

kvalitní double espresso,vychladlé(asi 60ml tekutiny)

1lžíce instantní kávy

3ks vejce + extra žloutek

špetka soli

Na vanilkový krém:

450 gr smetany ke šlehání 31%

600gr mascarpone

2ks vanilkový cukr

1 lžička sušené vanilky( lze použít i zrníčka ze 2 lusků)

4,5 plátků želatiny

5 lžic tekutého medu( lze rozehřát v mikrovlnce)

bílý cukr na doslazení

Na Mocha krém na zdobení:

200gr změklého másla

3lžíce moučkového cukru

silné espresso,vychlazené( asi 30ml tekutiny)

Na ozdobení:

pražená zrnka kávy

kávová zrna v čokoládě

pekanové ořechy

1.Troubu si předehřejeme na 180 C, ingredience na espresso cheesecake vyndáme z lednice a necháme je zchladnout na pokojovou teplotu. Dortovou formu vymažeme máslem, dno i strany.V mixéru si rozdrtíme sušenky na jemno a postupně přimícháváme rozpuštěné máslo, směs by měla mít strukturu mokrého písku. 

2. Směs přemístíme do formy a pomocí plochého dna sklenice rozmístíme a stlačíme do stejně vysoké vrstvy. Dáme péct na cca 10-12 minut, poté necháme zcela vychladnout.

3. Než forma s korpusem vychladne, připravíme si espresso cheesecake. Do velké mísy dáme sýr Philadephia, smetanu,cukr a vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a šlehačem na nejmenší rychlost spojíme. Zašleháme double espresso a instantní kávu. Poté postupně kus po kusu zašleháme vejce a nakonec i žloutek, který se postará o ještě větší krémovitost.

4.Do trouby,vyhřáté stále na 180 C, na nejnižší úroveň umístíme pekáč s vyšším okrajem, který zalijeme horkou vodou. Připravenou směs na cheesecake vlejeme na zcela vychladlý sušenkový základ. Dáme do trouby péct na cca 50-60 minut, hotový cheesecake by se měl u středu mírně třást při pohybu formou. Po dopečení troubu vypneme a dvířka mírně naztevřeme a cheesecake necháme uvnitř vychladnout, tím se předejde prasklinám, které jsou způsobeny rychlým chladnutím. Poté cheesecake uložíme do lednice a vychladíme (ideálně přes noc). Poté tenkým nožem objedeme kolem dokola, sundáme formu, kterou je nutné vyčistit a poté znovu formu nandáme.

5. Do hlubokého talíře dáme nabobtnat plátky želatiny do vlažné vody. Do velké mísy dáme 250 gr(1,5 kelímku) smetany a mascarpone a šlehačem spojíme, měl by vzniknout kompaktní hladký krém. Za stáleho míchání vlijeme rozehřátý med, přidáme vanilku i vanilkový cukr a dle potřeby a chuti dosladíme. Krém se na první pohled může zdát řídký, ale obavy jsou zbytečné. V malém hrnci ohřejeme zbylých 200 gr smetany, nesmí začít vařit. Želatinu vmačkáme a v horké smetaně rozpustíme. Celou směs pak zašleháme do vanilkového krému a nalijeme na vychlazený espresso cheesecake a uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout na minimálně 4 hodiny. Poté opět tenkým nožem objedeme obvod formy a opatrně ji sundáme.

6. Připravíme si mocha krém na zdobení. Změklé máslo vyšleháme, přidáme espresso a moučkový cukr. Přendáme do cukrářského sáčku s tryskou a můžeme zdobit.

7. Ke zdobení jsem použil pekanové ořechy, kávová zrna v hořké čokoládě a pražená kávová zrnka a samozřejmě výše připravený mocha krém, tak, aby se zachoval koncept dortu.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit