Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Dvouvrstvý espresso-vanilkový cheesecake

Popis receptu: 

Tento kombinovaný cheesecake zaručeně dostane každého milovníka kávy. Příprava je sice časově náročná, nicméně výsledek stojí za to. Silnou chuť espressa vanilkový krém příjemně zjemňuje.

Autor: Ondřej Mařík
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 1 ks
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Ingredience na dort dělaný v 26 cm kulaté formě.

    Na korpus:

    250 gr kakaových sušenek(použil jsem Zlaté derby)

    70-90 gr rozpuštěného másla

    Na espresso cheesecake:

    5ks 125 gr balení sýru Philadephia

    250gr mascarpone

    100gr smetany ke šlehání 31%

    1 lžíce kukuřičného škrobu

    150gr třtinového cukru (záleží na Vás, jak moc chcete "kávovou" chuť mít hořkou)

    kvalitní double espresso,vychladlé(asi 60ml tekutiny)

    1lžíce instantní kávy

    3ks vejce + extra žloutek

    špetka soli

    Na vanilkový krém:

    450 gr smetany ke šlehání 31%

    600gr mascarpone

    2ks vanilkový cukr

    1 lžička sušené vanilky( lze použít i zrníčka ze 2 lusků)

    4,5 plátků želatiny

    5 lžic tekutého medu( lze rozehřát v mikrovlnce)

    bílý cukr na doslazení

    Na Mocha krém na zdobení:

    200gr změklého másla

    3lžíce moučkového cukru

    silné espresso,vychlazené( asi 30ml tekutiny)

    Na ozdobení:

    pražená zrnka kávy

    kávová zrna v čokoládě

    pekanové ořechy

Příprava jídla

1.Troubu si předehřejeme na 180 C, ingredience na espresso cheesecake vyndáme z lednice a necháme je zchladnout na pokojovou teplotu. Dortovou formu vymažeme máslem, dno i strany.V mixéru si rozdrtíme sušenky na jemno a postupně přimícháváme rozpuštěné máslo, směs by měla mít strukturu mokrého písku. 

2. Směs přemístíme do formy a pomocí plochého dna sklenice rozmístíme a stlačíme do stejně vysoké vrstvy. Dáme péct na cca 10-12 minut, poté necháme zcela vychladnout.

3. Než forma s korpusem vychladne, připravíme si espresso cheesecake. Do velké mísy dáme sýr Philadephia, smetanu,cukr a vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a šlehačem na nejmenší rychlost spojíme. Zašleháme double espresso a instantní kávu. Poté postupně kus po kusu zašleháme vejce a nakonec i žloutek, který se postará o ještě větší krémovitost.

4.Do trouby,vyhřáté stále na 180 C, na nejnižší úroveň umístíme pekáč s vyšším okrajem, který zalijeme horkou vodou. Připravenou směs na cheesecake vlejeme na zcela vychladlý sušenkový základ. Dáme do trouby péct na cca 50-60 minut, hotový cheesecake by se měl u středu mírně třást při pohybu formou. Po dopečení troubu vypneme a dvířka mírně naztevřeme a cheesecake necháme uvnitř vychladnout, tím se předejde prasklinám, které jsou způsobeny rychlým chladnutím. Poté cheesecake uložíme do lednice a vychladíme (ideálně přes noc). Poté tenkým nožem objedeme kolem dokola, sundáme formu, kterou je nutné vyčistit a poté znovu formu nandáme.

5. Do hlubokého talíře dáme nabobtnat plátky želatiny do vlažné vody. Do velké mísy dáme 250 gr(1,5 kelímku) smetany a mascarpone a šlehačem spojíme, měl by vzniknout kompaktní hladký krém. Za stáleho míchání vlijeme rozehřátý med, přidáme vanilku i vanilkový cukr a dle potřeby a chuti dosladíme. Krém se na první pohled může zdát řídký, ale obavy jsou zbytečné. V malém hrnci ohřejeme zbylých 200 gr smetany, nesmí začít vařit. Želatinu vmačkáme a v horké smetaně rozpustíme. Celou směs pak zašleháme do vanilkového krému a nalijeme na vychlazený espresso cheesecake a uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout na minimálně 4 hodiny. Poté opět tenkým nožem objedeme obvod formy a opatrně ji sundáme.

6. Připravíme si mocha krém na zdobení. Změklé máslo vyšleháme, přidáme espresso a moučkový cukr. Přendáme do cukrářského sáčku s tryskou a můžeme zdobit.

7. Ke zdobení jsem použil pekanové ořechy, kávová zrna v hořké čokoládě a pražená kávová zrnka a samozřejmě výše připravený mocha krém, tak, aby se zachoval koncept dortu.

REKLAMA

Přidat komentář