


recept
s Philadelphia
Dvouvrstvý espresso-vanilkový cheesecake
Tento kombinovaný cheesecake zaručeně dostane každého milovníka kávy. Příprava je sice časově náročná, nicméně výsledek stojí za to. Silnou chuť espressa vanilkový krém příjemně zjemňuje.
Ingredience
Ingredience na dort dělaný v 26 cm kulaté formě.
Na korpus:
250 gr kakaových sušenek(použil jsem Zlaté derby)
70-90 gr rozpuštěného másla
Na espresso cheesecake:
5ks 125 gr balení sýru Philadephia
250gr mascarpone
100gr smetany ke šlehání 31%
1 lžíce kukuřičného škrobu
150gr třtinového cukru (záleží na Vás, jak moc chcete "kávovou" chuť mít hořkou)
kvalitní double espresso,vychladlé(asi 60ml tekutiny)
1lžíce instantní kávy
3ks vejce + extra žloutek
špetka soli
Na vanilkový krém:
450 gr smetany ke šlehání 31%
600gr mascarpone
2ks vanilkový cukr
1 lžička sušené vanilky( lze použít i zrníčka ze 2 lusků)
4,5 plátků želatiny
5 lžic tekutého medu( lze rozehřát v mikrovlnce)
bílý cukr na doslazení
Na Mocha krém na zdobení:
200gr změklého másla
3lžíce moučkového cukru
silné espresso,vychlazené( asi 30ml tekutiny)
Na ozdobení:
pražená zrnka kávy
kávová zrna v čokoládě
pekanové ořechy
Příprava jídla
1.Troubu si předehřejeme na 180 C, ingredience na espresso cheesecake vyndáme z lednice a necháme je zchladnout na pokojovou teplotu. Dortovou formu vymažeme máslem, dno i strany.V mixéru si rozdrtíme sušenky na jemno a postupně přimícháváme rozpuštěné máslo, směs by měla mít strukturu mokrého písku.
2. Směs přemístíme do formy a pomocí plochého dna sklenice rozmístíme a stlačíme do stejně vysoké vrstvy. Dáme péct na cca 10-12 minut, poté necháme zcela vychladnout.
3. Než forma s korpusem vychladne, připravíme si espresso cheesecake. Do velké mísy dáme sýr Philadephia, smetanu,cukr a vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu a šlehačem na nejmenší rychlost spojíme. Zašleháme double espresso a instantní kávu. Poté postupně kus po kusu zašleháme vejce a nakonec i žloutek, který se postará o ještě větší krémovitost.
4.Do trouby,vyhřáté stále na 180 C, na nejnižší úroveň umístíme pekáč s vyšším okrajem, který zalijeme horkou vodou. Připravenou směs na cheesecake vlejeme na zcela vychladlý sušenkový základ. Dáme do trouby péct na cca 50-60 minut, hotový cheesecake by se měl u středu mírně třást při pohybu formou. Po dopečení troubu vypneme a dvířka mírně naztevřeme a cheesecake necháme uvnitř vychladnout, tím se předejde prasklinám, které jsou způsobeny rychlým chladnutím. Poté cheesecake uložíme do lednice a vychladíme (ideálně přes noc). Poté tenkým nožem objedeme kolem dokola, sundáme formu, kterou je nutné vyčistit a poté znovu formu nandáme.
5. Do hlubokého talíře dáme nabobtnat plátky želatiny do vlažné vody. Do velké mísy dáme 250 gr(1,5 kelímku) smetany a mascarpone a šlehačem spojíme, měl by vzniknout kompaktní hladký krém. Za stáleho míchání vlijeme rozehřátý med, přidáme vanilku i vanilkový cukr a dle potřeby a chuti dosladíme. Krém se na první pohled může zdát řídký, ale obavy jsou zbytečné. V malém hrnci ohřejeme zbylých 200 gr smetany, nesmí začít vařit. Želatinu vmačkáme a v horké smetaně rozpustíme. Celou směs pak zašleháme do vanilkového krému a nalijeme na vychlazený espresso cheesecake a uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout na minimálně 4 hodiny. Poté opět tenkým nožem objedeme obvod formy a opatrně ji sundáme.
6. Připravíme si mocha krém na zdobení. Změklé máslo vyšleháme, přidáme espresso a moučkový cukr. Přendáme do cukrářského sáčku s tryskou a můžeme zdobit.
7. Ke zdobení jsem použil pekanové ořechy, kávová zrna v hořké čokoládě a pražená kávová zrnka a samozřejmě výše připravený mocha krém, tak, aby se zachoval koncept dortu.
Přidat komentář