0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Esterházy v slávnostnom - 15.narodeniny Apetit

Esterházy v slávnostnom - 15.narodeniny Apetit

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Cesto:

400 g bielka

400g práškový cukor

400g lieskové orechy

25 g hladká múka

2ks vanilkový cukor

1 čajový lyžička kakao

1 čajová lyžička škorica

1 polievková lyžica citrónová šťava

štipka soli

Krém:

6dl mlieko

250 g jemný kryštálový cukor

5 ks vajíčka

65 g vanilkový puding v prášku

3 ks vanilkový cukor

500 g maslo

Cointreau 2 polievkové lyžice

Vanilkový extrakt - 1 čajová lyžička

Jemný marhuľový lekvár na potretie korpusov

Lieskové orechy pomelieme, na suchom plechu opečiem v rúre - 160 st. C cca 10 minút, premiešavame.

Bielky vyšľaháme na pevnú penu postupným  pridávaním cukru a vanilkového cukru. Do tuhého snehu pomaly pridávame opražené oriešky, múku, kakao, škoricu a citrónvú štavu, soľ.

Na papier na pečenie si nakreslíme kruhy v priemere, akú tortu plánujeme vytvoriť. Rp je pre preimer 26 cm a 6 tortových plátov. Torta na obrázku má neštandardný tvar priemeru 12 cm.

Cesto rozotrieme na papier, pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 160 st. C 7 minút, potom pri teplote 145 st- C ešte ďalších 20 minút.  po upečení stiahneme z plátu papier na pečenie, pekne obkrojíme napr. podľa taniera vyhovujúceho priemeru. Upečené pláty sú pomerne tvrdé, po naplnení krémov však zmäknú.

Na krém si oddelíme 3 dl mlieka, nasypeme kryštálový cukor, vanilkový cukor, privedieme do varu. Vo zvyšných 3 dl mlieka  dobre rozmiešame pudingový prášok, žĺtka a vlejeme do vriaceho sladkého mlieka. Povaríme do zhustnutia, na záver pridáme vanilkový extrakt.

 Zmäknuté maslo vyšľaháme, postupne pridávame vychladnutý puding a Cointreau.

Skladanie torty:

Každý plát potrieme tenučkou vrstvou zohriateho jemného marhuľového lekváru,  vrstvou krému, opakujeme.

Môžeme si odložiť časť krému na potretie torty, ja som tortu zdobila swiss meringue vanilkovým krémom, farebnými perličkami a ozdobami z isomaltu.

 

Autor: Tasso

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit