Courteney Cox miluje vaření stejně jako Monica, kterou ztvárnila v legendárním seriálu Přátelé. Na svém instagramovém účtu často sdílí videa z kuchyně, kde připravuje svá oblíbená jídla. Která to jsou? A jak se herečka, která zanedlouho oslaví šedesátiny, udržuje ve formě?
Šunkové rolky jí k obědu i ke svačině
V roce 2022 Cox pro Marie Claire prozradila, že ji moc neužije na pití vody, takže ráno pije čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Dva roky prý pila celerovou šťávu, kterou byla tak posedlá, že si ji připravovala i během dovolené.
„Teď odšťavňuji okurku, ananas, zázvor a citron. Nevím, jestli mi to čistí střeva, ale je to způsob, jak do sebe dostat něco tekutého, protože mi dělá problém pít vodu,“ řekla a dodala, že vedle šťáv a vitamínových doplňků stravy si každé ráno dává šálek kávy bez kofeinu s ovesným mlékem a medem.
- Eat This, Not That uvádí, že se herečka stravuje vyváženě. Dává přednost plnohodnotným potravinám, ale zároveň se neochuzuje o nic, co má ráda – jako je pizza a těstoviny. Těstoviny s olejem a česnekem jsou ostatně jejím tipem na rychlé a lahodné jídlo, které připravuje, když je unavená a nemá chuť trávit moc času v kuchyni.
- Během natáčení zase nejraději svačí nakrájené jablko s mandlovým máslem, ovocné želé bonbony značky Welch's nebo její oblíbené rolky z krůtí šunky, které, jak řekla pro TheKitchn, si velmi často dává i k obědu.
- Rolky připravuje tak, že vezme pár plátků krůtí prsní šunky, na které dá trochu light majonézy, trochu hořčice, kukuřičné lupínky Fritos, plátek dánského sýru Havarti, kousek avokáda a vše zaroluje – detailní přípravu rolek, které označuje jako „alabamské“, ukázala ve svém instagramovém reelu.
Vaření je pro ni rituálem sebepéče
Ačkoli není profesionální šéfkuchařka jako její nejslavnější postava Monica Gellerová, lásku k vaření mají společnou. Courteney považuje přípravu jídel v pohodlí domova za jakýsi relaxační rituál, který je současně skvělým způsobem, jak se udržovat ve formě, protože člověk dokáže regulovat, jaké suroviny do jídel přidá.
- Své kulinářské umění herečka pravidelně sdílí i se sledujícími na Instagramu – někdy sama, někdy ve společnosti různých hostů. Například v reelu s profíkem na cookies, Paulem Cassellem, upekla cookies s kousky čokolády a maldonskou solí, které popsala jako nejlepší sušenky, jaké kdy jedla.
- Zdá se, že Cox nedá dopustit na recepty s masem, což potvrdila i v rozhovoru s TheKitchn, když řekla, že nejčastěji připravuje pečené kuře na česneku s brokolicí.
- A maso obsahuje i pokrm, na který se během roku těší úplně nejvíc – jde o krůtí chilli s petrželovou rýží a kukuřičným chlebem se zakysanou smetanou a čedarem, které každoročně připravuje na finálový zápas amerického fotbalu Super Bowl.
- Velmi chutně vypadá i její návod na boloňskou omáčku z kuřecího masa, kterou v reelu uvedla jako „nejrychlejší kuřecí boloňskou vůbec.“ V jiném videu zase ukázala přípravu hamburgerové polévky podle foodbloggerky Ree Drummond, které na konci nezapomněla poděkovat za recept.
- Kromě masa ale herečka hojně využívá i nejrůznější druhy zeleniny, aby svůj jídelníček neochudila o další cenné živiny a vitamíny. Nás zaujala třeba její květáková polévka nebo keto chipsy s guacamole.
Miluje kuře v mléce podle Jamieho Olivera
„Tohle je recept na kuře v mléce od mého kamaráda Jamieho Olivera. Slyšeli jste mě, řekla jsem mléko,“ řekla Courteney svým sledujícím na Instagramu a za zvuku hitu I Knew You Were Trouble od Taylor Swift předvedla, jak se zručností umí tuhle pochoutku připravit. Zkuste ji také:
Suroviny:
- celé kuře z volného chovu (okolo 450 gramů)
- cca 100 gramů másla
- olivový olej
- půl svitku celé skořice
- 1 svazek čerstvé šalvěje (otrhané lístky)
- 2 citrony (nakrájené na klínky + nastrouhaná kůra)
- 10 stroužků česneku
- 2 ⅓ šálku mléka
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C a připravte si hluboký hrnec (vhodný na sporák i trouby), do kterého se kuře vejde.
- Kuře vydatně osolte mořskou solí a černým pepřem. Poté ho opečte na másle a troše oleje. Pravidelně ho obracejte, aby se opeklo ze všech stran.
- Kuře si dejte stranou na talíř a zbylý olej s máslem vylijte z hrnce, ale výpek na dně si ponechte.
- Vraťte kuře do hrnce společně s mlékem, skořicí, lístky šalvěje, stroužky česneku (včetně slupky), kousky citronů a citronovou kůrou, a pečte v předehřáté troubě hodinu a půl. Kuře občas přelijte vypečenou šťávou. Díky citronům se mléko srazí do chuchvalců a vytvoří úžasnou omáčku.
- Před servírováním maso oberte z kostí, rozdělte ho na talíře a přelijte omáčkou. Jako přílohu Courteney doporučuje dušený špenát (či jinou zeleninu) a trochu bramborové kaše.