0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou

Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou

Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

 Vanilkový korpus o průměru 28 cm:

  • 8 vajec (bílky a žloutky zvlášť)

  • vanilkový extrakt

  • 240 g krupicového cukru

  • 266 g hladké mouky

  • 66 g rozpuštěného másla

Vanilkový korpus o průměru cca 20 cm:

  • 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)

  • vanilkový extrakt

  • 150 g krupicového cukru

  • 166 g hladké mouky

  • 42 g rozpuštěného másla

Jahodová pěna

  • 500 g jahod

  • 80 g cukru

  • 500 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžíce mleté želatiny k použití za horka

  • 4 lžíce vody

Ganache z hořké čokolády

  • 500 g hořké čokolády

  • 250 g smetany ke šlehání

Ganache z bílé čokolády

  • 450 g bílé čokolády

  • 150 g smetany ke šlehání

Lemon curd

  • 4 žloutky

  • 70 g třtinového cukru

  • 70 ml citrónové šťávy

  • 50 g másla

  • kůra ze 2 bio citrónů, jemně nastrouhat

 

Marcipán na potažení dortů

Bílková poleva na zdobení

Vanilkové korpusy

Troubu předehřejeme na 170°C a dortové formy vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich postupně přidáme cukr. Žloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.

K vejcím prosijeme mouku a opatrně zamícháme.

Nakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut – v případě osmi vajec.

Korpus upečeme dozlatova. U menšího korpusu dobu pečení o něco zkrátíme.

Jahodová pěna

Želatinu dáme do misky a zalijeme vodou. Jahody s cukrem dáme do rendlíku a trochu je rozvaříme, pak rozmixujeme ponorným mixérem. Želatinu rozehřejeme. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme ji do jahodového pyré.

Nnecháme vychladnout. Ušleháme smetanu na šlehačku. Vychladlé jahody do ní opatrně zamícháme a pěnu necháme zatuhnout, nejlépe přes noc.

Ganache z hořké čokolády

Čokoládu nalámeme do mísy a smetanu zahřejeme k bodu varu. Přelijeme jí čokoládu, neháme 5 minut odstát a poté rozmícháme do hladka.

Ganache necháme vychladnout v lednici.

Ganache z bílé čokolády

Postup je stejný jako u ganache z hořké čokolády.

Lemon curd

Do vodní lázně si dáme misku se žloutky, kůru, cukr a citrónovou šťávu. Vše za stálého míchání zahříváme, než nám krém začne houstnout.

Poté misku sundáme z vodní lázně a postupně do krému zapracováváme na kostky nakrájené máslo.

 

Upečené korpusy rozkrojíme každý na 3 díly.

Na spodní díl naneseme jahodovou pěnu:

Na další díl naneseme lemon curd a na něj ganache z hořké čokolády:

 

Přiklopíme vrchní částí korpusu:

 

Korpusy vychladíme a natřeme na ně ganache z bílé čokolády.

 

 

Opět necháme vychladit.

 

Rozválíme marcipán a přeneseme ho na každý dort, zahladíme a zase je umístíme do chladu.

Připravíme si královskou glazuru (náhrada bílkové polevy).

Na dort kreslíme kontury květů a lístků, štětečkem navlhčeným vodou každou konturu roztáhneme několika tahy směrem do středu.

Dort sestavíme a dozdobíme čerstvými květinami a stužkou.

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit