Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou

Popis receptu: 

Krajkový narozeninový dort plněný jahodovou pěnou, čokoládovou ganache a lemon curd.

Zdobeno královskou glazurou a čerstvými květinami.

Autor: Dagmar Seidlová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 18 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

     Vanilkový korpus o průměru 28 cm:

    • 8 vajec (bílky a žloutky zvlášť)

    • vanilkový extrakt

    • 240 g krupicového cukru

    • 266 g hladké mouky

    • 66 g rozpuštěného másla

    Vanilkový korpus o průměru cca 20 cm:

    • 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)

    • vanilkový extrakt

    • 150 g krupicového cukru

    • 166 g hladké mouky

    • 42 g rozpuštěného másla

    Jahodová pěna

    • 500 g jahod

    • 80 g cukru

    • 500 ml smetany ke šlehání

    • 1 lžíce mleté želatiny k použití za horka

    • 4 lžíce vody

    Ganache z hořké čokolády

    • 500 g hořké čokolády

    • 250 g smetany ke šlehání

    Ganache z bílé čokolády

    • 450 g bílé čokolády

    • 150 g smetany ke šlehání

    Lemon curd

    • 4 žloutky

    • 70 g třtinového cukru

    • 70 ml citrónové šťávy

    • 50 g másla

    • kůra ze 2 bio citrónů, jemně nastrouhat

     

    Marcipán na potažení dortů

    Bílková poleva na zdobení

Příprava jídla

Vanilkové korpusy

Troubu předehřejeme na 170°C a dortové formy vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich postupně přidáme cukr. Žloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.

K vejcím prosijeme mouku a opatrně zamícháme.

Nakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut – v případě osmi vajec.

Korpus upečeme dozlatova. U menšího korpusu dobu pečení o něco zkrátíme.

Jahodová pěna

Želatinu dáme do misky a zalijeme vodou. Jahody s cukrem dáme do rendlíku a trochu je rozvaříme, pak rozmixujeme ponorným mixérem. Želatinu rozehřejeme. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme ji do jahodového pyré.

Nnecháme vychladnout. Ušleháme smetanu na šlehačku. Vychladlé jahody do ní opatrně zamícháme a pěnu necháme zatuhnout, nejlépe přes noc.

Ganache z hořké čokolády

Čokoládu nalámeme do mísy a smetanu zahřejeme k bodu varu. Přelijeme jí čokoládu, neháme 5 minut odstát a poté rozmícháme do hladka.

Ganache necháme vychladnout v lednici.

Ganache z bílé čokolády

Postup je stejný jako u ganache z hořké čokolády.

Lemon curd

Do vodní lázně si dáme misku se žloutky, kůru, cukr a citrónovou šťávu. Vše za stálého míchání zahříváme, než nám krém začne houstnout.

Poté misku sundáme z vodní lázně a postupně do krému zapracováváme na kostky nakrájené máslo.

 

Upečené korpusy rozkrojíme každý na 3 díly.

Na spodní díl naneseme jahodovou pěnu:

Na další díl naneseme lemon curd a na něj ganache z hořké čokolády:

 

Přiklopíme vrchní částí korpusu:

 

Korpusy vychladíme a natřeme na ně ganache z bílé čokolády.

 

 

Opět necháme vychladit.

 

Rozválíme marcipán a přeneseme ho na každý dort, zahladíme a zase je umístíme do chladu.

Připravíme si královskou glazuru (náhrada bílkové polevy).

Na dort kreslíme kontury květů a lístků, štětečkem navlhčeným vodou každou konturu roztáhneme několika tahy směrem do středu.

Dort sestavíme a dozdobíme čerstvými květinami a stužkou.

Přidat komentář