Nová registrace Zapomenuté heslo

Pro zkušené
> 60 min
4,9 (7x)
18. 3. 2019
Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou
Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou


Pro zkušené
> 60 min
4,9 (7x)

Vanilkové korpusy

Troubu předehřejeme na 170°C a dortové formy vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich postupně přidáme cukr. Žloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.

K vejcím prosijeme mouku a opatrně zamícháme.

Nakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut – v případě osmi vajec.

Korpus upečeme dozlatova. U menšího korpusu dobu pečení o něco zkrátíme.

Jahodová pěna

Želatinu dáme do misky a zalijeme vodou. Jahody s cukrem dáme do rendlíku a trochu je rozvaříme, pak rozmixujeme ponorným mixérem. Želatinu rozehřejeme. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme ji do jahodového pyré.

Nnecháme vychladnout. Ušleháme smetanu na šlehačku. Vychladlé jahody do ní opatrně zamícháme a pěnu necháme zatuhnout, nejlépe přes noc.

Ganache z hořké čokolády

Čokoládu nalámeme do mísy a smetanu zahřejeme k bodu varu. Přelijeme jí čokoládu, neháme 5 minut odstát a poté rozmícháme do hladka.

Ganache necháme vychladnout v lednici.

Ganache z bílé čokolády

Postup je stejný jako u ganache z hořké čokolády.

Lemon curd

Do vodní lázně si dáme misku se žloutky, kůru, cukr a citrónovou šťávu. Vše za stálého míchání zahříváme, než nám krém začne houstnout.

Poté misku sundáme z vodní lázně a postupně do krému zapracováváme na kostky nakrájené máslo.

 

Upečené korpusy rozkrojíme každý na 3 díly.

Na spodní díl naneseme jahodovou pěnu:

Na další díl naneseme lemon curd a na něj ganache z hořké čokolády:

 

Přiklopíme vrchní částí korpusu:

 

Korpusy vychladíme a natřeme na ně ganache z bílé čokolády.

 

 

Opět necháme vychladit.

 

Rozválíme marcipán a přeneseme ho na každý dort, zahladíme a zase je umístíme do chladu.

Připravíme si královskou glazuru (náhrada bílkové polevy).

Na dort kreslíme kontury květů a lístků, štětečkem navlhčeným vodou každou konturu roztáhneme několika tahy směrem do středu.

Dort sestavíme a dozdobíme čerstvými květinami a stužkou.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

18

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Porce

18

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu