Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou

Krajkový narozeninový dort s královskou glazurou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

 Vanilkový korpus o průměru 28 cm:

  • 8 vajec (bílky a žloutky zvlášť)

  • vanilkový extrakt

  • 240 g krupicového cukru

  • 266 g hladké mouky

  • 66 g rozpuštěného másla

Vanilkový korpus o průměru cca 20 cm:

  • 5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)

  • vanilkový extrakt

  • 150 g krupicového cukru

  • 166 g hladké mouky

  • 42 g rozpuštěného másla

Jahodová pěna

  • 500 g jahod

  • 80 g cukru

  • 500 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžíce mleté želatiny k použití za horka

  • 4 lžíce vody

Ganache z hořké čokolády

  • 500 g hořké čokolády

  • 250 g smetany ke šlehání

Ganache z bílé čokolády

  • 450 g bílé čokolády

  • 150 g smetany ke šlehání

Lemon curd

  • 4 žloutky

  • 70 g třtinového cukru

  • 70 ml citrónové šťávy

  • 50 g másla

  • kůra ze 2 bio citrónů, jemně nastrouhat

 

Marcipán na potažení dortů

Bílková poleva na zdobení

Vanilkové korpusy

Troubu předehřejeme na 170°C a dortové formy vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Bílky ušleháme do tuhé pěny, během šlehání do nich postupně přidáme cukr. Žloutky promícháme s vanilkovým extraktem a zamícháme je do sněhu.

K vejcím prosijeme mouku a opatrně zamícháme.

Nakonec přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo a vytvoříme hladké těsto.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy a dáme do trouby péct na cca 45 minut – v případě osmi vajec.

Korpus upečeme dozlatova. U menšího korpusu dobu pečení o něco zkrátíme.

Jahodová pěna

Želatinu dáme do misky a zalijeme vodou. Jahody s cukrem dáme do rendlíku a trochu je rozvaříme, pak rozmixujeme ponorným mixérem. Želatinu rozehřejeme. Jakmile je rozpuštěná, vmícháme ji do jahodového pyré.

Nnecháme vychladnout. Ušleháme smetanu na šlehačku. Vychladlé jahody do ní opatrně zamícháme a pěnu necháme zatuhnout, nejlépe přes noc.

Ganache z hořké čokolády

Čokoládu nalámeme do mísy a smetanu zahřejeme k bodu varu. Přelijeme jí čokoládu, neháme 5 minut odstát a poté rozmícháme do hladka.

Ganache necháme vychladnout v lednici.

Ganache z bílé čokolády

Postup je stejný jako u ganache z hořké čokolády.

Lemon curd

Do vodní lázně si dáme misku se žloutky, kůru, cukr a citrónovou šťávu. Vše za stálého míchání zahříváme, než nám krém začne houstnout.

Poté misku sundáme z vodní lázně a postupně do krému zapracováváme na kostky nakrájené máslo.

 

Upečené korpusy rozkrojíme každý na 3 díly.

Na spodní díl naneseme jahodovou pěnu:

Na další díl naneseme lemon curd a na něj ganache z hořké čokolády:

 

Přiklopíme vrchní částí korpusu:

 

Korpusy vychladíme a natřeme na ně ganache z bílé čokolády.

 

 

Opět necháme vychladit.

 

Rozválíme marcipán a přeneseme ho na každý dort, zahladíme a zase je umístíme do chladu.

Připravíme si královskou glazuru (náhrada bílkové polevy).

Na dort kreslíme kontury květů a lístků, štětečkem navlhčeným vodou každou konturu roztáhneme několika tahy směrem do středu.

Dort sestavíme a dozdobíme čerstvými květinami a stužkou.

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit