Levandulovo-čokoládový cheesecake

Levandulovo-čokoládový cheesecake

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

sušenkový základ:

50g sv. sušenek

50g mandlových sušenek typu amaretti

60g rozpuštěného másla

 

Suroviny na krém:

400g čerstvého krémového sýra Philadelphia

200g mascarpone

100g rozpuštěné hořké čokolády /70%/

2 lžíce levandulového sirupu

100g cukru moučka

15g kakaa

100ml “pařížské” smetany ke šlehání /nebo 100ml smetany a pak trochu více kakaa/

3 vejce

 

Poleva:

50ml smetany ke šlehání

70g mléčné čokolády 35-40%

 

 

Zdobení:

50g mascarpone

100ml pařížské smetany ke šlehání

drcené pistácie

čokoládové hobliny

sirupované třešně Morello

Sušenky s rozpuštěným máslem rozmixovat v robotu na mazlavou hmotu. Vysypat na dno menší, kulaté dortové formy o prům. 20cm, upěchovat do pevné konzistence a nechat na chvíli zatuhnout v lednici. 

Troubu vyhřát na 130 st. a do spodní části vložit plech nebo mísu s vodou - vzniklá pára zajistí krémovitost dortu.

Čokoládu nechat rozpustit nad vodní párou a odložit stranou k vychladnutí, zbytek surovin zlehka spojit stěrkou, nebo v robotu do hladkého krému a každé vejce pořádně zapracovat do hmoty. Nakonec vmíchat zchladlou čokoládu. Krém nalít do formy na sušenkový základ a péct do ztuhnutí povrchu, cca 90 minut. Dort nesmí popraskat, ale střed má být lehce třaslavý. Po upečení nechat dort řádně vychladnout a pak vložit přes noc do lednice zatuhnout.

Mléčnou čokoládu na polevu zahřát nad vodní párou a nechat rozpustit. Smetanu přivést téměř k bodu varu, nalít na rozpuštěnou čokoládu a vymíchat stěrkou do hladké, tekuté emulze - jakmile začne tuhnout, ihned polít dort vyndaný z formy a dozdobit noky z mascarpone, vyšlehaným pařížským krémem, sekanými ořechy a třeba i macerovanými třešněmi Morello, které s čokoládě tolik hodí.

Dobrou chuť

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit