Levandulovo-čokoládový cheesecake

Levandulovo-čokoládový cheesecake

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

sušenkový základ:

50g sv. sušenek

50g mandlových sušenek typu amaretti

60g rozpuštěného másla

 

Suroviny na krém:

400g čerstvého krémového sýra Philadelphia

200g mascarpone

100g rozpuštěné hořké čokolády /70%/

2 lžíce levandulového sirupu

100g cukru moučka

15g kakaa

100ml “pařížské” smetany ke šlehání /nebo 100ml smetany a pak trochu více kakaa/

3 vejce

 

Poleva:

50ml smetany ke šlehání

70g mléčné čokolády 35-40%

 

 

Zdobení:

50g mascarpone

100ml pařížské smetany ke šlehání

drcené pistácie

čokoládové hobliny

sirupované třešně Morello

Sušenky s rozpuštěným máslem rozmixovat v robotu na mazlavou hmotu. Vysypat na dno menší, kulaté dortové formy o prům. 20cm, upěchovat do pevné konzistence a nechat na chvíli zatuhnout v lednici. 

Troubu vyhřát na 130 st. a do spodní části vložit plech nebo mísu s vodou - vzniklá pára zajistí krémovitost dortu.

Čokoládu nechat rozpustit nad vodní párou a odložit stranou k vychladnutí, zbytek surovin zlehka spojit stěrkou, nebo v robotu do hladkého krému a každé vejce pořádně zapracovat do hmoty. Nakonec vmíchat zchladlou čokoládu. Krém nalít do formy na sušenkový základ a péct do ztuhnutí povrchu, cca 90 minut. Dort nesmí popraskat, ale střed má být lehce třaslavý. Po upečení nechat dort řádně vychladnout a pak vložit přes noc do lednice zatuhnout.

Mléčnou čokoládu na polevu zahřát nad vodní párou a nechat rozpustit. Smetanu přivést téměř k bodu varu, nalít na rozpuštěnou čokoládu a vymíchat stěrkou do hladké, tekuté emulze - jakmile začne tuhnout, ihned polít dort vyndaný z formy a dozdobit noky z mascarpone, vyšlehaným pařížským krémem, sekanými ořechy a třeba i macerovanými třešněmi Morello, které s čokoládě tolik hodí.

Dobrou chuť

Autor: lenlea

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit