0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levandulovo-čokoládový cheesecake

Levandulovo-čokoládový cheesecake

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

sušenkový základ:

50g sv. sušenek

50g mandlových sušenek typu amaretti

60g rozpuštěného másla

 

Suroviny na krém:

400g čerstvého krémového sýra Philadelphia

200g mascarpone

100g rozpuštěné hořké čokolády /70%/

2 lžíce levandulového sirupu

100g cukru moučka

15g kakaa

100ml “pařížské” smetany ke šlehání /nebo 100ml smetany a pak trochu více kakaa/

3 vejce

 

Poleva:

50ml smetany ke šlehání

70g mléčné čokolády 35-40%

 

 

Zdobení:

50g mascarpone

100ml pařížské smetany ke šlehání

drcené pistácie

čokoládové hobliny

sirupované třešně Morello

Sušenky s rozpuštěným máslem rozmixovat v robotu na mazlavou hmotu. Vysypat na dno menší, kulaté dortové formy o prům. 20cm, upěchovat do pevné konzistence a nechat na chvíli zatuhnout v lednici. 

Troubu vyhřát na 130 st. a do spodní části vložit plech nebo mísu s vodou - vzniklá pára zajistí krémovitost dortu.

Čokoládu nechat rozpustit nad vodní párou a odložit stranou k vychladnutí, zbytek surovin zlehka spojit stěrkou, nebo v robotu do hladkého krému a každé vejce pořádně zapracovat do hmoty. Nakonec vmíchat zchladlou čokoládu. Krém nalít do formy na sušenkový základ a péct do ztuhnutí povrchu, cca 90 minut. Dort nesmí popraskat, ale střed má být lehce třaslavý. Po upečení nechat dort řádně vychladnout a pak vložit přes noc do lednice zatuhnout.

Mléčnou čokoládu na polevu zahřát nad vodní párou a nechat rozpustit. Smetanu přivést téměř k bodu varu, nalít na rozpuštěnou čokoládu a vymíchat stěrkou do hladké, tekuté emulze - jakmile začne tuhnout, ihned polít dort vyndaný z formy a dozdobit noky z mascarpone, vyšlehaným pařížským krémem, sekanými ořechy a třeba i macerovanými třešněmi Morello, které s čokoládě tolik hodí.

Dobrou chuť

Autor: lenlea

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit