Suroviny
sušenkový základ:
50g sv. sušenek
50g mandlových sušenek typu amaretti
60g rozpuštěného másla
Suroviny na krém:
400g čerstvého krémového sýra Philadelphia
200g mascarpone
100g rozpuštěné hořké čokolády /70%/
2 lžíce levandulového sirupu
100g cukru moučka
15g kakaa
100ml “pařížské” smetany ke šlehání /nebo 100ml smetany a pak trochu více kakaa/
3 vejce
Poleva:
50ml smetany ke šlehání
70g mléčné čokolády 35-40%
Zdobení:
50g mascarpone
100ml pařížské smetany ke šlehání
drcené pistácie
čokoládové hobliny
sirupované třešně Morello
Sušenky s rozpuštěným máslem rozmixovat v robotu na mazlavou hmotu. Vysypat na dno menší, kulaté dortové formy o prům. 20cm, upěchovat do pevné konzistence a nechat na chvíli zatuhnout v lednici.
Troubu vyhřát na 130 st. a do spodní části vložit plech nebo mísu s vodou - vzniklá pára zajistí krémovitost dortu.
Čokoládu nechat rozpustit nad vodní párou a odložit stranou k vychladnutí, zbytek surovin zlehka spojit stěrkou, nebo v robotu do hladkého krému a každé vejce pořádně zapracovat do hmoty. Nakonec vmíchat zchladlou čokoládu. Krém nalít do formy na sušenkový základ a péct do ztuhnutí povrchu, cca 90 minut. Dort nesmí popraskat, ale střed má být lehce třaslavý. Po upečení nechat dort řádně vychladnout a pak vložit přes noc do lednice zatuhnout.
Mléčnou čokoládu na polevu zahřát nad vodní párou a nechat rozpustit. Smetanu přivést téměř k bodu varu, nalít na rozpuštěnou čokoládu a vymíchat stěrkou do hladké, tekuté emulze - jakmile začne tuhnout, ihned polít dort vyndaný z formy a dozdobit noky z mascarpone, vyšlehaným pařížským krémem, sekanými ořechy a třeba i macerovanými třešněmi Morello, které s čokoládě tolik hodí.
Dobrou chuť