Pomazánka z červené řepy má hned tři hvězdné vlastnosti: krásně vypadá, je výtečná a navíc skoro nic nestojí. Připravit ji můžete k běžné večeři, použít na chlebíčky či jednohubky při slavnostnějších příležitostech nebo podávat jako dip k zelenině.
Na pomazánku z červené řepy se nejlépe hodí vařená nebo pečená červená řepa. Tepelnou úpravou se totiž zjemní její textura a zesílí její přirozená sladkost. To je pro chuť pomazánky žádoucí.
Vařená červená řepa
Uvařit řepu je jednoduché, získáte tak poměrně rychle skvělou surovinu pro další kulinářské zpracovávání. Můžete ji přidat třeba do vajíčkové pomazánky, do salátu s kapkou citronové šťávy nebo třeba do cizrnového hummusu.
- Řepa se vaří v osolené vodě do měkka, což trvá přibližně 30–40 minut podle toho, jak je velká. Před dalším použitím ji nechte vychladnout.
Pečená červená řepa
Pečení řepy zabere času víc, ale výsledkem je intenzivnější chuť. Řepa přijde pečením o část tekutin a cukry v ní zkaramelizují, je tedy sladká a měkká. Pečená řepa má bohatší chuť a je vhodná pro pomazánky nebo luštěninové saláty, kde chcete zvýraznit sladkost řepy.
- Řepu lze péct vcelku zabalenou ve alobalu nebo nakrájenou na kousky s trochou oleje. Pečení trvá obvykle 45–60 minut při teplotě kolem 200 °C.
A co se syrovou řepou?
Syrovou červenou řepu můžete v pomazánkách také použít, je však třeba mít na paměti, že za syrova je tužší a má zemitější chuť. Jemně astrouhaná však krémové pomazánce dodá skvělou texturu i křupavost.
- Syrovou bulvu nakrájený na supertenké plátky se používá do carpaccia z červené řepy.
Co do pomazánky z červené řepy?
Pomazánku můžete připravit od oka podle toho, co máte zrovna doma. Když dodržíte pár základních pravidel, nešlápnete vedle.
- Pokud chcete hodně jemnou pomazánku, vložte řepu do mixéru, jinak ji stačí nastrouhat nebo nakrájet na velmi malé kostičky. Vyjma mixování, kam budete potřebovat řepu tepelně zpracovanou, můžete použít jak vařenou či pečenou, tak syrovou.
- Spojit pomazánku můžete zakysanou smetanou, krémovým sýrem, pomazánkovým máslem či domácí majonézou.
- Správný švih pomazánce dodá česnek, citronová šťáva nebo pokrájená nakládaná okurka.
- Obohatit chuť i texturu můžete přidáním kopru a vlašských ořechů.
Zdroj informací: časopis Apetit