Makový New York cheesecake

Makový New York cheesecake

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus :

200-250g maslových sušienok

cca. 80g masla

Plnka :

1 bal. smotanový syr Philadelphia

250g polutučného tvarohu, resp. marcarpone

3 pol. lyžice hladkej múky

vanilkový lusk, resp. vanilková aroma (najlepšie domáca)

citrónová kôra

3 vajíčka

2 dl kyslej smotany

25-30g maku

120-130g cukru

Na dozdobenie :

cca 2dl kyslej smotany

1-2 lyžice cukru

čučoriedky ( borůvky, resp. sezónne ovocie)

rum

1. Trúbu rozohrejeme na 180° a medzičasom si pripravíme korpus. Ak nám nevadia väčšie kúsky v korpuse tak nasypeme sušienky do sáčku a rozdrvíme ich valčekom. V opačnom prípade ich hodíme do mixera. Pridáme roztopené maslo a zmiešame. Poprípade môžme pridať med, resp. cukor. Dno tortovej formy ( 24 cm) vyložíme papierom na pečenie a hmotu rovnomerne roztlačíme. Pečiem cca. 5-10 min.

2. Syr Philadeplhia a tvaroh mixerom vymiešame a postupne pridávame cukor. Dobre vymiešame, pridáme vajíčka, vanilku, citrónovú kôru a primiešame kyslú smotanu. Náplň dobre premiešame a nakoniec pridáme mak.

3. Takto pripravenú náplň necháme odležať asi 5 min, aby sa stratili bublinky. Neskôr náplň vylejeme na pripravený korpus. Takto pripravenú tortu dáme zapiecť do rúry na 160° na 20-30 min. Torta je hotová, keď sa oddeluje od okrajov, ale stred sa ešte jemne natriasa ( ako želatina).

4. Hotový cheesecake necháme vyhladnúť. Medzičasom si pripravíme smotanovú vrstvu, a to tak, že vymiešame smotanu s lyž. cukru (cukor možno vynechať). Ovocie s medom a troškou rumu povaríme, kým nezvnikne hustá zmes. Na vychladnutý cheesecake nanesieme smotanovú vrstvu a ozbodíme ovocnou zmesou. Vložíme do chladničky na min. 2 hodiny.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit