


recept
s Philadelphia
Medový cheesecake
Inspirací pro tento medový cheesecake pro mě byla židovská kuchyně. Na židovský Nový rok se konzumují sladké pochutiny a tradiční je především med. Poupravila jsem recept na medovník a použila ho k výrobě korpusu. Sladký medový cheesecake pohladí vaše smysly a to i přes to, že je v něm jen velmi málo cukru. Úlohu sladidla zde převzaly především datle a med. Sladkou, harmonickou chuť korpusu a datlovo-sýrového nadýchaného krému jsem doladila ostřejší medovinovou želatinou.
Ingredience
Korpus
1 vejce
150 g hladké mouky
2 lžíce medu
6 lžic drcených vlašských ořechů
½ lžičky jedlé sody
40 g třtinového cukru
30 g másla
3 lžíce medoviny na potření
máslo na vymazání formy
Krém
375 g smetanového sýru Philadelphia Original
375 ml šlehačky
2 lžíce medu
200 g datlí
9 plátků želatiny 10 g (1 a ½ balení plátkové želatiny)
Želatina
70 g datlí
200 ml medoviny
3 plátky želatiny 5 g (½ balení plátkové želatiny)
Ozdoba
pekanové ořechy
Příprava jídla
Korpus
Do ohnivzdorné mísy dáme med a máslo, rozkvedlané vejce, cukr a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme z ohně a na vále vmícháme do směsi z mouky s jedlou sodou a rozdrcenými ořechy. Dáme na dvě hodiny do chladničky.
Troubu předehřejeme na na 170°C. Nachystáme si formu o průměru 25 cm, vymažeme máslem a ustřihneme kruh pečícího papíru o stejném průměru a vložíme ho do formy. Těsto vyválíme na tlustší plát a přendáme do formy. Prsty upravíme kraje těsta. Korpus pečeme asi 20 minut. Provedeme zkoušku špejlí. Až je korpus hotový, vytáhneme z trouby a potřeme několikrát medovinou. Necháme zcela vychladnout.
Krém
Několik hodin předem si namočíme datle , aby změkly. Želatinu s vodou necháme 10 min nabobtnat. Datle dáme do mixéru a rozmixujeme na jemnou kaši a smícháme se smetanovým sýrem a medem. V jiné míse ušleháme šlehačku. Želatinu připravíme podle návodu – za stálého míchání pomalu zahříváme (nesmí vařit)na nejnižším stupni, dokud se nerozpustí. Pak odstavíme a rychle vmícháme 2 lžíce sýrové směsi do želatiny. Želatinu všleháme do sýrové směsi a vmícháme šlehačku. Krém vlijeme na vychladlí korpus, přendáme do lednice a necháme ztuhnout.
Želatina
Datle nakrájíme na kolečka a rozvrstvíme na ztuhlý cheesecake. Plátkovou želatinu s vodou necháme 10 minut nabobtnat v hrnci. Želatinu připravíme podle návodu – za stálého míchání pomalu zahříváme (nesmí vařit) na nejnižším stupni, dokud se nerozpustí. Pak odstavíme a smícháme s medovinou, poté opatrně nalijeme na dort. Necháme úplně ztuhnout v lednici.
Na závěr dort ozdobíme pekanovými ořechy.
Přidat komentář