0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Medový cheesecake

Medový cheesecake

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

1 vejce

150 g hladké mouky

2 lžíce medu

6 lžic drcených vlašských ořechů

½ lžičky jedlé sody

40 g třtinového cukru

30 g másla

3 lžíce medoviny na potření

máslo na vymazání formy

 

Krém

375 g smetanového sýru Philadelphia Original

375 ml šlehačky

2 lžíce medu

200 g datlí

9 plátků želatiny 10 g (1 a ½ balení plátkové želatiny)

 

Želatina

70 g datlí

200 ml medoviny

3 plátky želatiny 5 g (½ balení plátkové želatiny)

 

Ozdoba

pekanové ořechy


 

Korpus

Do ohnivzdorné mísy dáme med a máslo, rozkvedlané vejce, cukr a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme z ohně a na vále vmícháme do směsi z mouky s jedlou sodou a rozdrcenými ořechy. Dáme na dvě hodiny do chladničky.

Troubu předehřejeme na na 170°C. Nachystáme si formu o průměru 25 cm, vymažeme máslem a ustřihneme kruh pečícího papíru o stejném průměru a vložíme ho do formy. Těsto vyválíme na tlustší plát a přendáme do formy. Prsty upravíme kraje těsta. Korpus pečeme asi 20 minut. Provedeme zkoušku špejlí. Až je korpus hotový, vytáhneme z trouby a potřeme několikrát medovinou. Necháme zcela vychladnout.

Krém

Několik hodin předem si namočíme datle , aby změkly. Želatinu s vodou necháme 10 min nabobtnat. Datle dáme do mixéru a rozmixujeme na jemnou kaši a smícháme se smetanovým sýrem a medem. V jiné míse ušleháme šlehačku. Želatinu připravíme podle návodu – za stálého míchání pomalu zahříváme (nesmí vařit)na nejnižším stupni, dokud se nerozpustí. Pak odstavíme a rychle vmícháme 2 lžíce sýrové směsi do želatiny. Želatinu všleháme do sýrové směsi a vmícháme šlehačku. Krém vlijeme na vychladlí korpus, přendáme do lednice a necháme ztuhnout.

Želatina

Datle nakrájíme na kolečka a rozvrstvíme na ztuhlý cheesecake. Plátkovou želatinu s vodou necháme 10 minut nabobtnat v hrnci. Želatinu připravíme podle návodu – za stálého míchání pomalu zahříváme (nesmí vařit) na nejnižším stupni, dokud se nerozpustí. Pak odstavíme a smícháme s medovinou, poté opatrně nalijeme na dort. Necháme úplně ztuhnout v lednici.

Na závěr dort ozdobíme pekanovými ořechy.

Autor: IrčaM

Apetit magazín

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit