Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Medový cheesecake

Popis receptu: 

Inspirací pro tento medový cheesecake pro mě byla židovská kuchyně. Na židovský Nový rok se konzumují sladké pochutiny a tradiční je především med. Poupravila jsem recept na medovník a použila ho k výrobě korpusu. Sladký medový cheesecake pohladí vaše smysly a to i přes to, že je v něm jen velmi málo cukru. Úlohu sladidla zde převzaly především datle a med. Sladkou, harmonickou chuť korpusu a datlovo-sýrového nadýchaného krému jsem doladila ostřejší medovinovou želatinou.

Autor: Irena Martincová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    1 vejce

    150 g hladké mouky

    2 lžíce medu

    6 lžic drcených vlašských ořechů

    ½ lžičky jedlé sody

    40 g třtinového cukru

    30 g másla

    3 lžíce medoviny na potření

    máslo na vymazání formy

     

    Krém

    375 g smetanového sýru Philadelphia Original

    375 ml šlehačky

    2 lžíce medu

    200 g datlí

    9 plátků želatiny 10 g (1 a ½ balení plátkové želatiny)

     

    Želatina

    70 g datlí

    200 ml medoviny

    3 plátky želatiny 5 g (½ balení plátkové želatiny)

     

    Ozdoba

    pekanové ořechy


     

Příprava jídla

Korpus

Do ohnivzdorné mísy dáme med a máslo, rozkvedlané vejce, cukr a pomalu rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme z ohně a na vále vmícháme do směsi z mouky s jedlou sodou a rozdrcenými ořechy. Dáme na dvě hodiny do chladničky.

Troubu předehřejeme na na 170°C. Nachystáme si formu o průměru 25 cm, vymažeme máslem a ustřihneme kruh pečícího papíru o stejném průměru a vložíme ho do formy. Těsto vyválíme na tlustší plát a přendáme do formy. Prsty upravíme kraje těsta. Korpus pečeme asi 20 minut. Provedeme zkoušku špejlí. Až je korpus hotový, vytáhneme z trouby a potřeme několikrát medovinou. Necháme zcela vychladnout.

Krém

Několik hodin předem si namočíme datle , aby změkly. Želatinu s vodou necháme 10 min nabobtnat. Datle dáme do mixéru a rozmixujeme na jemnou kaši a smícháme se smetanovým sýrem a medem. V jiné míse ušleháme šlehačku. Želatinu připravíme podle návodu – za stálého míchání pomalu zahříváme (nesmí vařit)na nejnižším stupni, dokud se nerozpustí. Pak odstavíme a rychle vmícháme 2 lžíce sýrové směsi do želatiny. Želatinu všleháme do sýrové směsi a vmícháme šlehačku. Krém vlijeme na vychladlí korpus, přendáme do lednice a necháme ztuhnout.

Želatina

Datle nakrájíme na kolečka a rozvrstvíme na ztuhlý cheesecake. Plátkovou želatinu s vodou necháme 10 minut nabobtnat v hrnci. Želatinu připravíme podle návodu – za stálého míchání pomalu zahříváme (nesmí vařit) na nejnižším stupni, dokud se nerozpustí. Pak odstavíme a smícháme s medovinou, poté opatrně nalijeme na dort. Necháme úplně ztuhnout v lednici.

Na závěr dort ozdobíme pekanovými ořechy.

REKLAMA

Přidat komentář