Napoleon

Napoleon

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

  • 620 g hladké mouky (cca 4 hrnečky)
  • 400 g másla
  • 1,5 lžíce 5 % jablečného octa
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • studená voda

Krém:

  • 1 vejce
  • 200 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 400 ml mléka
  • 100 g másla
  • 200 g smetany ke sléháni 

Nejprve prosejeme hladkou mouku do hluboké mísy. Vychlazené máslo, nejlépe ho dát na pár hodin do mrazáku, nakrájíme do mouky na malé kousky nebo jej nastrouháme na velkém struhadle, máslo průběžně obalujeme do mouky (místo másla lze použit i Heru, nebo máslo s menším obsahem tuku, je ale lepší použít aspoň půlku másla ku půlce Hery). Vezmeme skleničku nebo odměrku s objemem 250 ml. Do ní nalijeme 1,5 lžíce 5% jablečného octu, přidáme vejce, špetku soli, zamícháme. Poté dolijeme studenou vodou, aby směs měla celkově 250 ml. Vlijeme do mísy vodu a zamícháme těsto, dokud nebude držet pohromadě. Nemícháme těsto moc dlouho, aby máslo netálo, jinak těsto nebude listové. Jakmile těsto je zpracované, rozdělíme jej na kuličky, když uděláte 8 kuliček, průměr korpusů bude kolem 23 cm, 10 kuliček ca 20 cm, je třeba brát v potaz, že korpus po upečení se zmenší o cca 2 cm. Hotové kuličky dáme na pomoučený talíř, přikryjeme potravinářskou folii a necháme v lednice minimálně na 2 hodiny.

Dalším krokem je krém. Smícháme vejce, cukr a kukuřičný škrob. Mezitím v menším hrnci nebo rendlíku uvaříme mléko. Horké mléko pomalu vlijeme k vejci, cukru a škrobu, které neustále rychle mícháme. Jakmile se všechny přísady spojí, vylijeme krém zpátky do rendlíku a při středním ohřátí, za stálého míchaní vaříme krém do zhoustnutí. Přidáme do krému máslo a mícháme, než se máslo rozpustí. Krém má být hustý a hladký. Jestli se Vám v krému vytvořily hrudky, protřeme krém přes jemný cedník. Dáme krém do mísy, přikryjeme na dotek potravinářkou folii a necháme vychladnout v lednice. Je důležitý mít krém úplně vychlazení, protože později ho budeme míchat se šlehačkou.

Po dvou hodinách vezmeme jednu kuličku těsta, ostatní zatím necháme v lednice. Na dobře pomoučené pečicí podložce rozvalíme těsto tenké 2-3 mm. Formou vykrájíme potřebný průměr těsta. Zbytky nevyhazujeme, dáme do lednice. Těsto dobře propíchneme vidličkou, aby se hodně nenafouklo. Dáme korpus do předehřáté trouby na 200°C na 8-10 minut, pečeme do lehce zlaté barvy. Po upečení všech korpusů ze zbytků upečeme velký korpus na ozdobení dortu, které nepropichujeme vidličkou.  

Vychladnutý krém prošleháme. V míse zvlášť vyšleháme šlehačku. Postupně po částech spojíme vyšlehanou šlehačku s krémem.

Po vychladnutí korpusů začneme s vrstvením dortu. Mezi korpusy rozdělíme stejné množství krému, nedáváme krém na poslední vrstvu a nezapomeneme nechat část krému na potření dortu. Po dokončení dortu necháme dort rozležet pod závažím přibližně hodinu. Potřeme dort krémem, korpus, který jsme pekly ze zbytků, rozlámeme na malé časti a jimi ozdobíme dort, lze také dort ozdobit ořechy, ovocem, nebo ovoce a ořechy přidat i mezi vrstvy. Necháme dort v lednice na 12–18 hodin. Čím déle dort necháte odležet, tím bude měkcí. 

Autor: Ana Nh

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit