Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené 8 porcí

Dort Napoleon nebo také Napoleonův dort se připravuje z několika plátů listového těsta, které jsou promazané jemným pudinkovo-máslovým krémem. Pochopitelně si ho můžete koupit v nejbližší cukrárně či obchodu, ovšem také můžete vyzkoušet tento recept od naší čtenářky.

Suroviny

Na korpus
(asi 4 hrnečky)
máslo 400 g
lze použit i Heru, nebo máslo s menším obsahem tuku, je ale lepší použít aspoň půlku másla ku půlce Hery
jablečný ocet 1,5 PL
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
voda
studená
Na krém
vejce 1 ks
cukr 200 g
škrob 40 g
kukuřičný
mléko 400 ml
máslo 100 g

Postup

1

Nejprve do hluboké mísy prosejte hladkou mouku. Vychlazené máslo (vložte ho předem na pár hodin do mrazáku) nakrájejte na malé kousky a přidejte do mouky, nebo jej nastrouhejte na hrubém struhadle. Máslo průběžně obalujte do mouky.

2

Vezměte skleničku nebo odměrku s objemem 250 ml, do ní nalijte 1,5 lžíce 5% jablečného octa, přidejte vejce, špetku soli a zamíchejte. Poté dolijte studenou vodou, aby směs měla celkově 250 ml. Vlijte do mísy vzniklou směs a zamíchejte těsto, dokud nebude držet pohromadě. Nemíchejte těsto moc dlouho, aby máslo netálo, jinak těsto nebude lístkovat.

3

Jakmile je těsto zpracované, rozdělte jej na kuličky – když uděláte 8 kuliček, průměr korpusů bude kolem 23 cm, 10 kuliček cca 20 cm; je třeba brát v potaz, že se korpus po upečení zmenší o cca 2 cm. Hotové kuličky dejte na pomoučený talíř, přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici minimálně na 2 hodiny.

4

Dále si na krém smíchejte vejce, cukr a kukuřičný škrob. Mezitím v menším hrnci nebo rendlíku uvařte mléko. Horké mléko pomalu vlijte k vejci, cukru a škrobu, které neustále rychle míchejte. Jakmile se všechny přísady spojí, vylijte krém zpátky do rendlíku a za stálého míchaní na středním plameni vařte krém do zhoustnutí. Přidejte do krému máslo a míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Krém má být hustý a hladký. Jestliže se v krému vytvořily hrudky, protřete jej přes jemný cedník. Krém přendejte do mísy, přikryjte ho potravinářkou folií, aby se dotýkala povrchu a nechte ho vychladnout v lednici. Je důležitý mít krém úplně vychlazení, protože později ho budete míchat se šlehačkou.

5

Po dvou hodinách vezměte jednu kuličku těsta, ostatní zatím nechte v lednici. Na dobře pomoučené pečicí podložce rozválejte těsto na tloušťku asi 2–3 mm. Formou vykrájejte potřebný průměr těsta. Odřezky nevyhazujte a dejte zatím do lednice. Těsto dobře propíchejte vidličkou, aby se příliš nenafouklo. Dejte korpus do předehřáté trouby na 200 °C na 8–10 minut a pečte do lehce zlaté barvy. Po upečení všech korpusů upečte z odřezků velký korpus na ozdobení dortu, který nepropichujte vidličkou.  

6

Vychladlý krém prošlehejte. V míse zvlášť vyšlehejte šlehačku. Postupně po částech spojte vyšlehanou šlehačku s krémem.

7

Po vychladnutí korpusů začněte s vrstvením dortu. Mezi korpusy rozdělte stejné množství krému, na poslední vrstvu nedávejte krém a nezapomeňte si nechat část krému na finální potření dortu. Po sestavení dortu ho nechte alespoň hodinu rozležet (ideálně dort zatižte závažím). Poté potřete celý dort zbylým krémem a ozdobte rozlámaným korpusem, který jste upekli ze zbylého těsta. Dále můžete zdobit ořechy, ovocem, nebo ovoce a ořechy také přidat mezi jednotlivé vrstvy. Před podáváním nechte dort v lednici alespoň 12–18 hodin odležet.

Autor: AnastasiiaG

Apetit magazín