Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Napoleon

Popis receptu: 

Napoleon, též mille-feuille, v podobě dortu, z francouzštiny znamená „tisíce vrstev“. Dort se připravuje z listového těsta a krému. Hlavní výhodou tohoto dortu je jeho odlišnost a chuť.

Autor: Ana Nh
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8-12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    • 620 g hladké mouky (cca 4 hrnečky)
    • 400 g másla
    • 1,5 lžíce 5 % jablečného octa
    • 1 vejce
    • špetka soli
    • studená voda

    Krém:

    • 1 vejce
    • 200 g cukru
    • 40 g kukuřičného škrobu
    • 400 ml mléka
    • 100 g másla
    • 200 g smetany ke sléháni 

Příprava jídla

Nejprve prosejeme hladkou mouku do hluboké mísy. Vychlazené máslo, nejlépe ho dát na pár hodin do mrazáku, nakrájíme do mouky na malé kousky nebo jej nastrouháme na velkém struhadle, máslo průběžně obalujeme do mouky (místo másla lze použit i Heru, nebo máslo s menším obsahem tuku, je ale lepší použít aspoň půlku másla ku půlce Hery). Vezmeme skleničku nebo odměrku s objemem 250 ml. Do ní nalijeme 1,5 lžíce 5% jablečného octu, přidáme vejce, špetku soli, zamícháme. Poté dolijeme studenou vodou, aby směs měla celkově 250 ml. Vlijeme do mísy vodu a zamícháme těsto, dokud nebude držet pohromadě. Nemícháme těsto moc dlouho, aby máslo netálo, jinak těsto nebude listové. Jakmile těsto je zpracované, rozdělíme jej na kuličky, když uděláte 8 kuliček, průměr korpusů bude kolem 23 cm, 10 kuliček ca 20 cm, je třeba brát v potaz, že korpus po upečení se zmenší o cca 2 cm. Hotové kuličky dáme na pomoučený talíř, přikryjeme potravinářskou folii a necháme v lednice minimálně na 2 hodiny.

Dalším krokem je krém. Smícháme vejce, cukr a kukuřičný škrob. Mezitím v menším hrnci nebo rendlíku uvaříme mléko. Horké mléko pomalu vlijeme k vejci, cukru a škrobu, které neustále rychle mícháme. Jakmile se všechny přísady spojí, vylijeme krém zpátky do rendlíku a při středním ohřátí, za stálého míchaní vaříme krém do zhoustnutí. Přidáme do krému máslo a mícháme, než se máslo rozpustí. Krém má být hustý a hladký. Jestli se Vám v krému vytvořily hrudky, protřeme krém přes jemný cedník. Dáme krém do mísy, přikryjeme na dotek potravinářkou folii a necháme vychladnout v lednice. Je důležitý mít krém úplně vychlazení, protože později ho budeme míchat se šlehačkou.

Po dvou hodinách vezmeme jednu kuličku těsta, ostatní zatím necháme v lednice. Na dobře pomoučené pečicí podložce rozvalíme těsto tenké 2-3 mm. Formou vykrájíme potřebný průměr těsta. Zbytky nevyhazujeme, dáme do lednice. Těsto dobře propíchneme vidličkou, aby se hodně nenafouklo. Dáme korpus do předehřáté trouby na 200°C na 8-10 minut, pečeme do lehce zlaté barvy. Po upečení všech korpusů ze zbytků upečeme velký korpus na ozdobení dortu, které nepropichujeme vidličkou.  

Vychladnutý krém prošleháme. V míse zvlášť vyšleháme šlehačku. Postupně po částech spojíme vyšlehanou šlehačku s krémem.

Po vychladnutí korpusů začneme s vrstvením dortu. Mezi korpusy rozdělíme stejné množství krému, nedáváme krém na poslední vrstvu a nezapomeneme nechat část krému na potření dortu. Po dokončení dortu necháme dort rozležet pod závažím přibližně hodinu. Potřeme dort krémem, korpus, který jsme pekly ze zbytků, rozlámeme na malé časti a jimi ozdobíme dort, lze také dort ozdobit ořechy, ovocem, nebo ovoce a ořechy přidat i mezi vrstvy. Necháme dort v lednice na 12–18 hodin. Čím déle dort necháte odležet, tím bude měkcí. 

Přidat komentář