Napoleon

Napoleon

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

  • 620 g hladké mouky (cca 4 hrnečky)
  • 400 g másla
  • 1,5 lžíce 5 % jablečného octa
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • studená voda

Krém:

  • 1 vejce
  • 200 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 400 ml mléka
  • 100 g másla
  • 200 g smetany ke sléháni 

Nejprve prosejeme hladkou mouku do hluboké mísy. Vychlazené máslo, nejlépe ho dát na pár hodin do mrazáku, nakrájíme do mouky na malé kousky nebo jej nastrouháme na velkém struhadle, máslo průběžně obalujeme do mouky (místo másla lze použit i Heru, nebo máslo s menším obsahem tuku, je ale lepší použít aspoň půlku másla ku půlce Hery). Vezmeme skleničku nebo odměrku s objemem 250 ml. Do ní nalijeme 1,5 lžíce 5% jablečného octu, přidáme vejce, špetku soli, zamícháme. Poté dolijeme studenou vodou, aby směs měla celkově 250 ml. Vlijeme do mísy vodu a zamícháme těsto, dokud nebude držet pohromadě. Nemícháme těsto moc dlouho, aby máslo netálo, jinak těsto nebude listové. Jakmile těsto je zpracované, rozdělíme jej na kuličky, když uděláte 8 kuliček, průměr korpusů bude kolem 23 cm, 10 kuliček ca 20 cm, je třeba brát v potaz, že korpus po upečení se zmenší o cca 2 cm. Hotové kuličky dáme na pomoučený talíř, přikryjeme potravinářskou folii a necháme v lednice minimálně na 2 hodiny.

Dalším krokem je krém. Smícháme vejce, cukr a kukuřičný škrob. Mezitím v menším hrnci nebo rendlíku uvaříme mléko. Horké mléko pomalu vlijeme k vejci, cukru a škrobu, které neustále rychle mícháme. Jakmile se všechny přísady spojí, vylijeme krém zpátky do rendlíku a při středním ohřátí, za stálého míchaní vaříme krém do zhoustnutí. Přidáme do krému máslo a mícháme, než se máslo rozpustí. Krém má být hustý a hladký. Jestli se Vám v krému vytvořily hrudky, protřeme krém přes jemný cedník. Dáme krém do mísy, přikryjeme na dotek potravinářkou folii a necháme vychladnout v lednice. Je důležitý mít krém úplně vychlazení, protože později ho budeme míchat se šlehačkou.

Po dvou hodinách vezmeme jednu kuličku těsta, ostatní zatím necháme v lednice. Na dobře pomoučené pečicí podložce rozvalíme těsto tenké 2-3 mm. Formou vykrájíme potřebný průměr těsta. Zbytky nevyhazujeme, dáme do lednice. Těsto dobře propíchneme vidličkou, aby se hodně nenafouklo. Dáme korpus do předehřáté trouby na 200°C na 8-10 minut, pečeme do lehce zlaté barvy. Po upečení všech korpusů ze zbytků upečeme velký korpus na ozdobení dortu, které nepropichujeme vidličkou.  

Vychladnutý krém prošleháme. V míse zvlášť vyšleháme šlehačku. Postupně po částech spojíme vyšlehanou šlehačku s krémem.

Po vychladnutí korpusů začneme s vrstvením dortu. Mezi korpusy rozdělíme stejné množství krému, nedáváme krém na poslední vrstvu a nezapomeneme nechat část krému na potření dortu. Po dokončení dortu necháme dort rozležet pod závažím přibližně hodinu. Potřeme dort krémem, korpus, který jsme pekly ze zbytků, rozlámeme na malé časti a jimi ozdobíme dort, lze také dort ozdobit ořechy, ovocem, nebo ovoce a ořechy přidat i mezi vrstvy. Necháme dort v lednice na 12–18 hodin. Čím déle dort necháte odležet, tím bude měkcí. 

Autor: AnastasiiaG

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit