Dort Napoleon nebo také Napoleonův dort se připravuje z několika plátů listového těsta, které jsou promazané jemným pudinkovo-máslovým krémem. Pochopitelně si ho můžete koupit v nejbližší cukrárně či obchodu, ovšem také můžete vyzkoušet tento recept od naší čtenářky.
Suroviny
Postup
Nejprve do hluboké mísy prosejte hladkou mouku. Vychlazené máslo (vložte ho předem na pár hodin do mrazáku) nakrájejte na malé kousky a přidejte do mouky, nebo jej nastrouhejte na hrubém struhadle. Máslo průběžně obalujte do mouky.
Vezměte skleničku nebo odměrku s objemem 250 ml, do ní nalijte 1,5 lžíce 5% jablečného octa, přidejte vejce, špetku soli a zamíchejte. Poté dolijte studenou vodou, aby směs měla celkově 250 ml. Vlijte do mísy vzniklou směs a zamíchejte těsto, dokud nebude držet pohromadě. Nemíchejte těsto moc dlouho, aby máslo netálo, jinak těsto nebude lístkovat.
Jakmile je těsto zpracované, rozdělte jej na kuličky – když uděláte 8 kuliček, průměr korpusů bude kolem 23 cm, 10 kuliček cca 20 cm; je třeba brát v potaz, že se korpus po upečení zmenší o cca 2 cm. Hotové kuličky dejte na pomoučený talíř, přikryjte potravinářskou folií a nechte v lednici minimálně na 2 hodiny.
Dále si na krém smíchejte vejce, cukr a kukuřičný škrob. Mezitím v menším hrnci nebo rendlíku uvařte mléko. Horké mléko pomalu vlijte k vejci, cukru a škrobu, které neustále rychle míchejte. Jakmile se všechny přísady spojí, vylijte krém zpátky do rendlíku a za stálého míchaní na středním plameni vařte krém do zhoustnutí. Přidejte do krému máslo a míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí. Krém má být hustý a hladký. Jestliže se v krému vytvořily hrudky, protřete jej přes jemný cedník. Krém přendejte do mísy, přikryjte ho potravinářkou folií, aby se dotýkala povrchu a nechte ho vychladnout v lednici. Je důležitý mít krém úplně vychlazení, protože později ho budete míchat se šlehačkou.
Po dvou hodinách vezměte jednu kuličku těsta, ostatní zatím nechte v lednici. Na dobře pomoučené pečicí podložce rozválejte těsto na tloušťku asi 2–3 mm. Formou vykrájejte potřebný průměr těsta. Odřezky nevyhazujte a dejte zatím do lednice. Těsto dobře propíchejte vidličkou, aby se příliš nenafouklo. Dejte korpus do předehřáté trouby na 200 °C na 8–10 minut a pečte do lehce zlaté barvy. Po upečení všech korpusů upečte z odřezků velký korpus na ozdobení dortu, který nepropichujte vidličkou.
Vychladlý krém prošlehejte. V míse zvlášť vyšlehejte šlehačku. Postupně po částech spojte vyšlehanou šlehačku s krémem.
Po vychladnutí korpusů začněte s vrstvením dortu. Mezi korpusy rozdělte stejné množství krému, na poslední vrstvu nedávejte krém a nezapomeňte si nechat část krému na finální potření dortu. Po sestavení dortu ho nechte alespoň hodinu rozležet (ideálně dort zatižte závažím). Poté potřete celý dort zbylým krémem a ozdobte rozlámaným korpusem, který jste upekli ze zbylého těsta. Dále můžete zdobit ořechy, ovocem, nebo ovoce a ořechy také přidat mezi jednotlivé vrstvy. Před podáváním nechte dort v lednici alespoň 12–18 hodin odležet.