Pusinkový dort k 15. narozeninám Apetitu

Pusinkový dort k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Kakaový korpus (20 cm)

  • 4 vejce
  • 170g cukru moučka
  • 200g polohrubé mouky
  • 30g kakaa holandského typu
  • 1 prášek do pečiva
  • 13 lžic vlažné vody

Pusinky

  • bílky ze 2 středních vajec
  • 125g cukru
  • potravinářská barviva (růžové a karamelové)

Krém s bílou čokoládou

  • 200g kvalitní bílé čokolády
  • 400g smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky

Tvarohový krém

  • 250g plnotučného tvarohu
  • 200g smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na kompletaci dortu

  • kvalitní višňová marmeláda s celými višněmi
  • griotka
  • hořká čokoláda na nastrouhání
  1. 1. Kakaový korpus připravte den předem. Celé vejce s cukrem šlehejte do pěny. Pak postupně přidávejte 13 lžic vlažné vody. Sypké ingredience smíchejte, prosejte a lehce vmíchejte do vyšlehané hmoty. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 cm (dno vyložte pečícím papírem) a pečte na 170 stupňů asi 40 minut. Korpus je upečený, když se nelepí na špejli. Vychladlý korpus zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc na chladnější místo.
  2.  

2. Den předem si připravte i krém z bílé čokolády. Smetanu přiveďte k varu a nalijte na čokoládu nalámanou na kousky. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs dejte na několik hodin do lednice vychladit (chlazení můžete zrychlit, když směs dáte na hodinu do mrazáku. To ji pak budete muset promíchávat). Až je směs pořádně vychlazená, vyndejte ji z lednice a nechte asi 1 hodinu zteplat. Pak přidejte ztužovač šlehačky a vyšlehejte. Opět dejte do lednice a nechte přes noc chladit.

3. Vytvořte si pusinky. Bílky šlehjte s cukrem do opravdu tuhé pěny. Pěnu rozdělte na třetiny a obarvěte růžovou a karamelovou barvou - 1/3 pěny nechejte neobarvenou. Pomocí cukrářských pytlíků vytvářejte z barevných hmot dvoubarevná kolečka asi 3,5 cm velká. V místě, kde se barvy mění, namalujte párátkem vlnovku. Koleček je potřeba 33 kusů. Ze zbylé pěny i z neobarvené tvarujte pusinky dle vlastní fantazie. Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Jakmile do ní vložíte plech s pusinkami, teplotu snižte na 100 stupňů. Pečte asi 30 minut. Pusinky jsou hotové, když jsou na povrchu tvrdé a nelepí se k pečícímu papíru.

4. Na tvarohový krém vyšlehejte šlehačku se ztužovačem. Pak přidejte tvaroh s cukrem a znovu šlehejte. Krém dejte vychladit do lednice.

5. Korpus rozkrojte na 3 části. První patro potřete griotkou, višňovou marmeládou a krémem s bílou čokoládou. Opakujte s druhým patrem. Dejte chladit do lednice. Poté vnější část dortu potřete tvarohovým krémem a dejte opět chladit do lednice.

6. Před podáváním ozdobte strouhanou čokoládou a pusinkami.

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit