Pusinkový dort k 15. narozeninám Apetitu

Pusinkový dort k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Kakaový korpus (20 cm)

  • 4 vejce
  • 170g cukru moučka
  • 200g polohrubé mouky
  • 30g kakaa holandského typu
  • 1 prášek do pečiva
  • 13 lžic vlažné vody

Pusinky

  • bílky ze 2 středních vajec
  • 125g cukru
  • potravinářská barviva (růžové a karamelové)

Krém s bílou čokoládou

  • 200g kvalitní bílé čokolády
  • 400g smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky

Tvarohový krém

  • 250g plnotučného tvarohu
  • 200g smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na kompletaci dortu

  • kvalitní višňová marmeláda s celými višněmi
  • griotka
  • hořká čokoláda na nastrouhání
  1. 1. Kakaový korpus připravte den předem. Celé vejce s cukrem šlehejte do pěny. Pak postupně přidávejte 13 lžic vlažné vody. Sypké ingredience smíchejte, prosejte a lehce vmíchejte do vyšlehané hmoty. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 cm (dno vyložte pečícím papírem) a pečte na 170 stupňů asi 40 minut. Korpus je upečený, když se nelepí na špejli. Vychladlý korpus zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc na chladnější místo.
  2.  

2. Den předem si připravte i krém z bílé čokolády. Smetanu přiveďte k varu a nalijte na čokoládu nalámanou na kousky. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs dejte na několik hodin do lednice vychladit (chlazení můžete zrychlit, když směs dáte na hodinu do mrazáku. To ji pak budete muset promíchávat). Až je směs pořádně vychlazená, vyndejte ji z lednice a nechte asi 1 hodinu zteplat. Pak přidejte ztužovač šlehačky a vyšlehejte. Opět dejte do lednice a nechte přes noc chladit.

3. Vytvořte si pusinky. Bílky šlehjte s cukrem do opravdu tuhé pěny. Pěnu rozdělte na třetiny a obarvěte růžovou a karamelovou barvou - 1/3 pěny nechejte neobarvenou. Pomocí cukrářských pytlíků vytvářejte z barevných hmot dvoubarevná kolečka asi 3,5 cm velká. V místě, kde se barvy mění, namalujte párátkem vlnovku. Koleček je potřeba 33 kusů. Ze zbylé pěny i z neobarvené tvarujte pusinky dle vlastní fantazie. Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Jakmile do ní vložíte plech s pusinkami, teplotu snižte na 100 stupňů. Pečte asi 30 minut. Pusinky jsou hotové, když jsou na povrchu tvrdé a nelepí se k pečícímu papíru.

4. Na tvarohový krém vyšlehejte šlehačku se ztužovačem. Pak přidejte tvaroh s cukrem a znovu šlehejte. Krém dejte vychladit do lednice.

5. Korpus rozkrojte na 3 části. První patro potřete griotkou, višňovou marmeládou a krémem s bílou čokoládou. Opakujte s druhým patrem. Dejte chladit do lednice. Poté vnější část dortu potřete tvarohovým krémem a dejte opět chladit do lednice.

6. Před podáváním ozdobte strouhanou čokoládou a pusinkami.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit