Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Pusinkový dort k 15. narozeninám Apetitu

Popis receptu: 

Vláčný kakaový korpus skvěle doplňuje čokoládovo-šlehačkovým krémem z bílé čokolády, višňová marmeláda a griotka. Dort je dozdobený tvarohovým krémem a pusinkami, které jsou křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Skvěle se hodí ke každé příležitosti a určitě se po něm jenom 'zapráší'.

Autor: Iveta Pelánová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 16 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Kakaový korpus (20 cm)

    • 4 vejce
    • 170g cukru moučka
    • 200g polohrubé mouky
    • 30g kakaa holandského typu
    • 1 prášek do pečiva
    • 13 lžic vlažné vody

    Pusinky

    • bílky ze 2 středních vajec
    • 125g cukru
    • potravinářská barviva (růžové a karamelové)

    Krém s bílou čokoládou

    • 200g kvalitní bílé čokolády
    • 400g smetany ke šlehání
    • 1 ztužovač šlehačky

    Tvarohový krém

    • 250g plnotučného tvarohu
    • 200g smetany ke šlehání
    • 1 ztužovač šlehačky
    • 3 lžíce moučkového cukru

    Na kompletaci dortu

    • kvalitní višňová marmeláda s celými višněmi
    • griotka
    • hořká čokoláda na nastrouhání

Příprava jídla

  1. 1. Kakaový korpus připravte den předem. Celé vejce s cukrem šlehejte do pěny. Pak postupně přidávejte 13 lžic vlažné vody. Sypké ingredience smíchejte, prosejte a lehce vmíchejte do vyšlehané hmoty. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 cm (dno vyložte pečícím papírem) a pečte na 170 stupňů asi 40 minut. Korpus je upečený, když se nelepí na špejli. Vychladlý korpus zabalte do potravinářské fólie a dejte přes noc na chladnější místo.
  2.  

2. Den předem si připravte i krém z bílé čokolády. Smetanu přiveďte k varu a nalijte na čokoládu nalámanou na kousky. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs dejte na několik hodin do lednice vychladit (chlazení můžete zrychlit, když směs dáte na hodinu do mrazáku. To ji pak budete muset promíchávat). Až je směs pořádně vychlazená, vyndejte ji z lednice a nechte asi 1 hodinu zteplat. Pak přidejte ztužovač šlehačky a vyšlehejte. Opět dejte do lednice a nechte přes noc chladit.

3. Vytvořte si pusinky. Bílky šlehjte s cukrem do opravdu tuhé pěny. Pěnu rozdělte na třetiny a obarvěte růžovou a karamelovou barvou - 1/3 pěny nechejte neobarvenou. Pomocí cukrářských pytlíků vytvářejte z barevných hmot dvoubarevná kolečka asi 3,5 cm velká. V místě, kde se barvy mění, namalujte párátkem vlnovku. Koleček je potřeba 33 kusů. Ze zbylé pěny i z neobarvené tvarujte pusinky dle vlastní fantazie. Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Jakmile do ní vložíte plech s pusinkami, teplotu snižte na 100 stupňů. Pečte asi 30 minut. Pusinky jsou hotové, když jsou na povrchu tvrdé a nelepí se k pečícímu papíru.

4. Na tvarohový krém vyšlehejte šlehačku se ztužovačem. Pak přidejte tvaroh s cukrem a znovu šlehejte. Krém dejte vychladit do lednice.

5. Korpus rozkrojte na 3 části. První patro potřete griotkou, višňovou marmeládou a krémem s bílou čokoládou. Opakujte s druhým patrem. Dejte chladit do lednice. Poté vnější část dortu potřete tvarohovým krémem a dejte opět chladit do lednice.

6. Před podáváním ozdobte strouhanou čokoládou a pusinkami.

REKLAMA

Přidat komentář