Svěží jarní dort s fialkami

Svěží jarní dort s fialkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny


Korpus:

3 hrnky pol.mouky
1 1/2 hrnku krupic.cukru
1 1/2 hrnku mléka
3/4 hrnku oleje
3 vejce vel.M
1 kypř.prášek
1 lžička jedlé sody
špetka soli

Krém:

1 pudinkový prášek (nejlépe citronový)
2 1/2 lžíce mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 citrónový cukr (nebo vanilkový a 1 lžíci citrónové kůry)
1 hrnek mléka
1 kostka másla

Na dozdobení:

Hrneček ostružin (mraž.), strouhaný kokos, citr.marmeláda nebo lemon curd, ostružiny, květiny a želé tvary
Nejprve připravíme základ na krém. Smícháme pudink.prášek, cukr, mléko, citr.cukr a mouku a vše svaříme do hustého krému. Necháme vychladnout, současně necháme máslo změknout při pokojové teplotě. Připravíme piškot, šleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej, mléko a poté postupně přidáme mouku prosátou se solí a kypř.práškem. Těsto nalijeme do dvou rozevíratelných forem a pečeme při 160 stupňích, dokud na párátku neulpívá žádné těsto. Po upečení necháme úplně vychladnout. Ušleháme máslo do bílé pěny a postupně zašleháváme puding. Korpusy prořízneme, potřeme marmeládou nebo curdem, následně krémem, proložíme ostružinami a stejný postup zopakujeme se zbýv.patry. Potřeme boky hotového dortu, obalíme kokosem, vršek ozdobíme podle fantazie např.želé tvary, květinami nebo ovocem. Necháme vychladit a podáváme. *Lemon Curd 120g cukru, 100ml citr.šťávy, 3 vejce, 100g másla. Vejce ušleháme s cukrem a citr.šťávou do pěny v ohnivzdorné misce. Misku dáme nad vodní lázeň a šleháme tak dlouho, dokud směs neulpívá na vařečce, když po ní protáhnete prst, okraje se neroztečou. Rychle po částech vmícháme máslo a nalijeme do připravených sklenic. Množství je na 2 menší sklenice.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit