Svěží jarní dort s fialkami

Svěží jarní dort s fialkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny


Korpus:

3 hrnky pol.mouky
1 1/2 hrnku krupic.cukru
1 1/2 hrnku mléka
3/4 hrnku oleje
3 vejce vel.M
1 kypř.prášek
1 lžička jedlé sody
špetka soli

Krém:

1 pudinkový prášek (nejlépe citronový)
2 1/2 lžíce mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 citrónový cukr (nebo vanilkový a 1 lžíci citrónové kůry)
1 hrnek mléka
1 kostka másla

Na dozdobení:

Hrneček ostružin (mraž.), strouhaný kokos, citr.marmeláda nebo lemon curd, ostružiny, květiny a želé tvary
Nejprve připravíme základ na krém. Smícháme pudink.prášek, cukr, mléko, citr.cukr a mouku a vše svaříme do hustého krému. Necháme vychladnout, současně necháme máslo změknout při pokojové teplotě. Připravíme piškot, šleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej, mléko a poté postupně přidáme mouku prosátou se solí a kypř.práškem. Těsto nalijeme do dvou rozevíratelných forem a pečeme při 160 stupňích, dokud na párátku neulpívá žádné těsto. Po upečení necháme úplně vychladnout. Ušleháme máslo do bílé pěny a postupně zašleháváme puding. Korpusy prořízneme, potřeme marmeládou nebo curdem, následně krémem, proložíme ostružinami a stejný postup zopakujeme se zbýv.patry. Potřeme boky hotového dortu, obalíme kokosem, vršek ozdobíme podle fantazie např.želé tvary, květinami nebo ovocem. Necháme vychladit a podáváme. *Lemon Curd 120g cukru, 100ml citr.šťávy, 3 vejce, 100g másla. Vejce ušleháme s cukrem a citr.šťávou do pěny v ohnivzdorné misce. Misku dáme nad vodní lázeň a šleháme tak dlouho, dokud směs neulpívá na vařečce, když po ní protáhnete prst, okraje se neroztečou. Rychle po částech vmícháme máslo a nalijeme do připravených sklenic. Množství je na 2 menší sklenice.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit