Zdravý malinovo-banánový nepečený dort

Zdravý malinovo-banánový nepečený dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus: 200g sušených meruněk, 100g vlašských ořechů, 100g sušených banánů, 50g blanšírovaných mandlí, 50g kešu, jeden vyzrálý banán, 40ml rýžového mléka

Krém: 200g kešu ořechů (hodinu před přípravou dortu namočte do vody), 200g jahod (čerstvých), jeden banán, dvě lžíce rýžového sirupu (možno nahradit stejným množstvím medu)

Přeliv: 180g čerstvých jahod, 120g mražených malin, 1 lžíce ghí másla (možno nahradit čerstvým máslem), lžíce medu, 40g chia semínka, 1 lžíce šťávy z citronu

Zdobení: dvě jahody, jakékoliv bílé květy

Korpus: v mixéru (já používám Omniblend pro přípravu raw dortů) rozmixujeme meruňky, všechny ořechy a sušené banány. Necháme sekat asi 30s (na malinké kousky, ne na prach). směs vysypeme do mísy a dál rozmixujeme banán s rýžovým mlékem. Vše smícháme, vznikne nám hustá směs, tu přendáme do dortové formy (průměr 23cm) a pěstí umačkáme do roviny. 

Krém: z namočených kešu slijeme vodu a ořechy rozmixujeme s jahodami, banánem a sirupem a směs nalijeme na korpus a dáme do chladničky

Přeliv: do malého kastrůlku dáme rozehřát ghí a přidáme na malé kousky nakrájené jahody a mražené maliny, vaříme asi minutu a jakmile jsou maliny rozvařené, přidáme med a citronovou šťávu. Sundáme z plotny a vmícháme chia a necháme chvíli vychladnout štačí pár minut, poté můžeme vylít na krém). 

Dokončení: Přeliv nalijeme na krém a necháme chladit (ideálně 6 hodin), poté zdobíme jahodami (jahody nakrájím na plátky a vykrajovátkem udělám srdíčko) a čerstvými květinami (stonky obmotejte potravinářskou folií). V lednici dort vydrží 2-3 dny.

Autor: LenkaBruck

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit