Možná patříte mezi šťastlivce, kterým každé jaro ožije roh zahrady či záhonu velkými zelenými listy s kyselými řapíky. Bylo by škoda rebarboru (nebo také reveň) nezpracovat, když se na jaře má tak čile k světu! A navíc skvěle chutná na sladko i na slano.
Její šťavnaté stonky jsou dokonale univerzální, můžete je totiž zasypat cukrem a přivodit svým chuťovým buňkám sladkokyselou explozi. Nebo její neotřelou chuť zúročit při pečení masa, do masových nádivek, v roládách či dušených pokrmech.
Pokud nemáte chuť vařit ani péct a přesto ji nechcete úplně zahodit, jednoduše rebarboru omyjte, nakrájejte, uložte do vhodných sáčků a dejte zamrazit. Můžete ji pak libovolně použít kdykoli během roku, až bude mít po sezoně.
Buchta s rebarborou
Nejtradičnější a nejjistější je sladké pečení s rebarborou. Připravenou a na kousky nakrájenou rebarboru můžete použít buď přímo do litého těsta, když připravujete buchtu na plech, rebarborovou bublaninu nebo muffiny. Rebarboře sluší kombinace se sladkým ovocem, jako jsou třeba jablka nebo jahody či borůvky. Ladí jí to ale také například se zázvorem či kokosem.
- Rebarborovo-jahodový krambl je superjednoduchá delikatesa, která nepotřebuje žádné kuchařské zkušenosti. Pokud zvládnete dokonalou drobenku, pak je to všechno, co je pro tento populární dezert potřeba (rukama) udělat.
- Jablečný páj dostane s rebarborou správný švih.
- Z rebarbory vykouzlíte skvělou náplň do koláče nebo francouzské galetky.
- Kyselé stonky se skvěle hodí i do kynutého koláče.
Rebarborové zavařeniny
Když povaříte kousky rebarbory s cukrem a kořením, jako jsou hřebíček či skořice, získáte skvělý rebarborový kompot. Ten pak můžete použít hned za tepla třeba k palačinkám všeho druhu, domácí zmrzlině jako náplň do koláčů nebo ho smíchat s bílým jogurtem k snídani.
Rebarborový džem snese přidání sladkého ovoce, které vyváží kyselost řapíků a dodá mu další chuťový rozměr a texturu. Dobře ladí s jahodami nebo malinami, při přípravě jahodovo-rebaborového džemu nahraďte část jahod rebarborou.
Pokud jiné ovoce nemáte, povařte pokrájené řapíky s cukrem, vodou a pomerančovým (nebo jiný výraznějším) džusem do zhoustnutí. Přidat můžete i méně obvyklé koření, jak jsme to úspěšně udělali my v rebarborovém džemu se zázvorem a chilli.
Z rebarbory někteří přípravují také domácí sirup nebo rosol k masu. Připravují se tak, že povaříte rebarboru s cukrem a vodou, případně kyselinou citronovou. Rozdíl mezi oběma bude jen v poměru vody a cukru.
- V zavařeninách by měl cukr tvořit alespoň 60% hmotnosti, aby měl konzervační účinky.
Sirup či omáčku pak můžete použít v domácích limonádách, do koktejlů nebo jako polevu na palačinky či zmrzlinu.
Rebarborová zmrzlina nebo sorbet
Rebarboru povařte s cukrem a kořením, to pak vyjměte a vyhoďte. Povařenou oslazenou rebarboru rozmixujte a použijte na výrobu domácí zmrzliny nebo sorbetu. Ideálně ji doplňte dalším výrazným a sladkým ovocem (ano, jahody jsou ideální) nebo kandovaným zázvorem.
Kyselá chuť sluší i masu
Pikantní omáčky k masu nebo jen kusy řapíků přidané k pečínce jsou pro rebarboru skvělou příležitostí, jak zazářit. Skvěle doplní maso, zejména kuřecí nebo vepřové. Stačí rebarboru zavařit s octem, cukrem, chilli a dalšími kořenícími ingrediencemi.
- My jsme ji použili k vepřové roládě s rozmarýnem, vepřové panence na rebarboře a receptu na rebarborové kuře s rýží.
- Budete-li chtít oslnit návštěvu neotřelým jídlem, vsaďte na vepřový řízek s rebarborovým zelím.
Zdroj informací: časopis Apetit, BezpečnostPotravin, Vyhláška 76/2003