0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podle průzkumu se lidé naobědvají do 150 Kč už jen v Olomouci. Ceny poledních meníček rostou

Restaurace
ZDROJ: Toa Heftiba/Unsplash
sdílet:

Pryč jsou časy, kdy jste se v restauraci mohli naobědvat do 130 Kč. Ceny nákladů spojených s podnikáním v gastronomii vzrostly a s nimi i ceny poledních meníček. Stravenková firma Endered nyní přišla s průzkumem cen, který provedla na základě plateb stravenkovými kartami.

Do 150 korun se mohli v restauracích najíst ještě na začátku letošního roku lidé po celé České republice. Dnes už se kvůli inflaci a narůstajícím cenám energií s jistotou do této částky vejdou jen lidé v Olomouci. Podle analýzy dat z 220 tisíc plateb stravenkovými kartami se průměrná cena oběda v restauraci pohybuje okolo 167, 80 Kč. Na nejdražší obědy chodí lidé v Praze, kde se cena vyšplhala až na 190 Kč za jednu porci.  

  • Ceny se podle průzkumu vyšplhaly už během prázdnin, v srpnu ceny obědových jídel vzrostly o 13,5 procenta, což je o 14,50 Kč. 
  • Kromě obědových jídel rostou i ceny ve stálém jídelním lístku, které se zvýšily zhruba o 20 procent. Lidé v restauracích šetří, vybírají si levnější jídla, vynechávají polévku a nedávají si nápoj.

Stát reaguje daňovým zvýhodněním

Na prudký růst cen v restauracích reagoval stát, že prostřednictvím vyhlášky Ministerstva financí upravil od 20. srpna 2022 výši stravného na služebních cestách (tzv. diety). Díky tomu vzrostla cena daňově nejvýhodnější stravenky o 20 procent na 180 korun. Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se pak zvýšila na 99,40 Kč.

  • Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred bude pětina tuzemských zaměstnavatelů ještě v letošním roce zvyšovat firemní příspěvek na stravování. Každá desátá firma (10,5 %) zvýší příspěvek na stravování ještě do konce třetího čtvrtletí letošního roku, tedy během měsíce září.
  • Další srovnatelně velký podíl společností – 11 procent – pak přidá zaměstnancům v posledním letošním čtvrtletí. Skoro polovina firem ale již nebude sahat do letošních rozpočtů a plánuje navýšení nechat až na začátek příštího roku. Tři z deseti zaměstnavatelů pak zvýšení stravného neplánují nebo jej odkládají na pozdější měsíce.

Z našeho průzkumu vyplývá, že ani přes nárůst stravného v zhruba pětině tuzemských firem nebude naprostá většina společností využívat potenciál, který stravenky přinášejí. Podle aktuálních dat Edenredu nabízí stravenku v hodnotě 150 Kč a vyšší 17,4 procent společností,“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů Edenred.

Až do výše 180 korunové hodnoty se stravenky nezdaňují a neplatí se z nich zdravotní a sociální pojištění. Stravenka je cestou, jak díky výrazné úspoře přilepšit zaměstnancům za příznivějších podmínek. Momentálně jsou ale ceny jídel v restauraci tak vysoké, že obědoví strávníci v mnoha restauracích chybí, což má na provoz zásadní dopad.

Zdroj informací: Edenred, Stem/Mark

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit