Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podle průzkumu se lidé naobědvají do 150 Kč už jen v Olomouci. Ceny poledních meníček rostou

Restaurace
ZDROJ: Toa Heftiba/Unsplash
sdílet:

Pryč jsou časy, kdy jste se v restauraci mohli naobědvat do 130 Kč. Ceny nákladů spojených s podnikáním v gastronomii vzrostly a s nimi i ceny poledních meníček. Stravenková firma Endered nyní přišla s průzkumem cen, který provedla na základě plateb stravenkovými kartami.

Do 150 korun se mohli v restauracích najíst ještě na začátku letošního roku lidé po celé České republice. Dnes už se kvůli inflaci a narůstajícím cenám energií s jistotou do této částky vejdou jen lidé v Olomouci. Podle analýzy dat z 220 tisíc plateb stravenkovými kartami se průměrná cena oběda v restauraci pohybuje okolo 167, 80 Kč. Na nejdražší obědy chodí lidé v Praze, kde se cena vyšplhala až na 190 Kč za jednu porci.  

  • Ceny se podle průzkumu vyšplhaly už během prázdnin, v srpnu ceny obědových jídel vzrostly o 13,5 procenta, což je o 14,50 Kč. 
  • Kromě obědových jídel rostou i ceny ve stálém jídelním lístku, které se zvýšily zhruba o 20 procent. Lidé v restauracích šetří, vybírají si levnější jídla, vynechávají polévku a nedávají si nápoj.

Stát reaguje daňovým zvýhodněním

Na prudký růst cen v restauracích reagoval stát, že prostřednictvím vyhlášky Ministerstva financí upravil od 20. srpna 2022 výši stravného na služebních cestách (tzv. diety). Díky tomu vzrostla cena daňově nejvýhodnější stravenky o 20 procent na 180 korun. Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se pak zvýšila na 99,40 Kč.

  • Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred bude pětina tuzemských zaměstnavatelů ještě v letošním roce zvyšovat firemní příspěvek na stravování. Každá desátá firma (10,5 %) zvýší příspěvek na stravování ještě do konce třetího čtvrtletí letošního roku, tedy během měsíce září.
  • Další srovnatelně velký podíl společností – 11 procent – pak přidá zaměstnancům v posledním letošním čtvrtletí. Skoro polovina firem ale již nebude sahat do letošních rozpočtů a plánuje navýšení nechat až na začátek příštího roku. Tři z deseti zaměstnavatelů pak zvýšení stravného neplánují nebo jej odkládají na pozdější měsíce.

Z našeho průzkumu vyplývá, že ani přes nárůst stravného v zhruba pětině tuzemských firem nebude naprostá většina společností využívat potenciál, který stravenky přinášejí. Podle aktuálních dat Edenredu nabízí stravenku v hodnotě 150 Kč a vyšší 17,4 procent společností,“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů Edenred.

Až do výše 180 korunové hodnoty se stravenky nezdaňují a neplatí se z nich zdravotní a sociální pojištění. Stravenka je cestou, jak díky výrazné úspoře přilepšit zaměstnancům za příznivějších podmínek. Momentálně jsou ale ceny jídel v restauraci tak vysoké, že obědoví strávníci v mnoha restauracích chybí, což má na provoz zásadní dopad.

Zdroj informací: Edenred, Stem/Mark

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč