0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z průzkumu vyplývá, že Češi přestávají chodit do restaurací. Který typ strávníků nejvíce chybí?

Restaurace
ZDROJ: Ruben Ramirez/Unsplash
sdílet:

Nejdříve koronakrize, nyní rapidní zvyšování nákladů, inflace a úbytek obědových strávníků, kteří si zvykli na práci (a oběd) z domu. Problémy, se kterými se potýká mnoho českých restaurací. Vyplývá to z průzkumů, které si zadala společnost Edenred u agentury STEM/MARK. 

V polovině roku 2021 se v restauračních zařízeních stravovalo podle průzkumu 55,4 procenta lidí, dnes si větší část zaměstnanců nosí jídlo v krabičkách do práce. Pokud pracují na homeoffice, uvaří si raději doma. Ke krabičkování se aktuálně hlásí 49 procent Čechů. 

  • Na druhém místě po krabičkách jsou restaurace a jídelny, které využívá 46,5 procenta dotazovaných.
  • Třetí místo obsadila skupina lidí, kteří si pro oběd zajdou do supermarketu nebo menší prodejny potravin.
  • Čtvrtá pozice náleží dovážkovým službám, které pravděpodobně zažily svůj vrchol v době lockdownu.
  • Průzkum se uskutečnil ve 179 restauracích na vzorku 1500 strávníků.

Otázka: Z jakého důvodu nechodíte na oběd do restaurace/kantýny/jídelny?

Graf/správná velikost
ZDROJ: Edenred
ZDROJ: se souhlasem společnosti Edenred

 

Dříve šlo o kvalitu, dnes o cenu 

Důvody, proč lidé do restaurací chodí méně, se změnily. Momentálně 47 procent lidí odrazuje od návštěvy restaurace zdražování menu. Ještě v loni dotazovaní uváděli jako důvod, že si doma uvaří lepší a kvalitnější jídlo.  

Úbytek návštěvnosti zaznamenávají i majitelé a provozovatelé restaurací. 68,2 % provozovatelů uvedlo, že k nim do podniku chodí méně lidí než před koronavirovou krizí. Co se týče otázky zdražování jídla, tři čtvrtiny udávají, že i přes zdražení mají z jedné porce mnohem menší zisk než před pandemií. Navíc se momentálně potýkají s inflací a zdražováním potravin i energií, ale také s nedostatkem personálu.  

  • Číšníci a kuchaři byli totiž gastrosektor nuceni během lockdownu opustit a mnohým se už k původnímu povolání vracet nechce.

Otázka: Museli jste po znovuotevření zvýšit ceny obědů?

Graf/konečná verze
ZDROJ: Edenred
ZDROJ: se souhlasem společnosti Edenred

 

Chybí hlavně obědoví strávníci 

Provozovatelé restauračních zařízení tvrdí, že jim ubývají ve velkém hosté, kteří chodili na obědová menu. Jejich pokles udává 61 procent restaurací. Restaurace, které byly na obědových strávnících zcela závislé, se potýkají s krizí nebo byly nucené zavřít.

Důvod je prostý – mnoho lidí využívá home office a vaří si doma, další si nosí jídlo s sebou do práce. Motivaci zajít do restauraci nemají údajně ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku 2021. 

Otázka: Co váš provoz v současné době nejvíce trápí?

Graf/konečná verze
ZDROJ: Edenred
ZDROJ: se souhlasem společnosti Edenred

 

Levnější varianta obědů hraje prim 

Data z průzkumu jednoznačně ukazují, že lidé se obávají vysokých cen a hledají levnější variantu obědů. U lidí se stravenkami je odklon od restaurací přece jen o něco menší. To ukazuje, že stravenka funguje jako motivační nástroj k návštěvě restaurace, což v současné situaci potvrzují i restauratéři. Když totiž máte jen hotovost, více přemýšlíte nad výdaji,“ říká Aneta Martišková, šéfka firemních vztahů společnosti Edenred.

Co se týče zdražování, ke zvyšování cen se v poslední době uchýlila drtivá většina restaurací. Zdražování menu s ohledem na prudce rostoucí ceny nákladů pokračuje. 

Zdroje informací: Edenred, STEM/MARK

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč