Češi milují nejen pivo, ale i přípravu jídla na grilu. Přesto však kolem grilování stále panuje mnoho polopravd a mýtů. Pojďme se na ně podívat!
4 nejčastější mýty o grilech a grilování
Tak jako u svíčkové a jiných klasických jídlech, i u grilování má každý své recepty a zaručené postupy. A i když trávíme u grilu stále více času, přesto kolem grilování panuje mnoho mýtů. Jaké jsou ty nejčastější a také jim věříte?
Zahradní gril: místo pro přípravu jídla i rozepře
Někdo nedá dopustit na pořádně hnědou kůrčičku, která masu a dalším pochoutkám z grilu dodá tu pravou chuť ohně, jiný by to raději krvavé a třetí griluje zásadně v pravém dolním rohu grilovací mřížky. Posezení u grilu se tak často stává místem zajímavých diskuzí. Pojďme si posvítit na některé názory na grilování, které tak docela neplatí:
1. Grilování je vždy nezdravé. Toto tvrzení pravda sice být může, ale také nemusí. V první řadě záleží na zvolených ingrediencích a typu grilu. Pokud upřednostníte tučné maso, které je již předem naložené v marinádě plné soli a jiných konzervantů, není to ideální. Pokud pak navíc maso na grilu připečete a necháte marinádu vesele kapat na rozpálené uhlí, o zdraví už nemůže být řeč.
Cesta však existuje. Vyberte si libový steak, zeleninu, ryby či méně tučné sýry. Ty naložte do domácí marinády připravené z minima soli, s bylinkami, česnekem či chilli. Maso pak marinádou potírejte na grilu až v úplném závěru, aby nestékala a nepřipalovala se.
2. Stačí to jen hodit na pořádně rozpálený gril… a pak připálit. Ani v případě grilování se spěch nevyplácí. Pokud maso ke grilování vytáhnete z ledničky až těsně před tím, než ho dáte na oheň, dostane teplotní šok, ztratí šťávu, stáhne se a pak bude tvrdé a žvýkavé. Ideální je proto nechat maso alespoň hodinku při pokojové teplotě.
Jestliže připravujete jídlo přímo na plamenech, bude hořké, spálené a uvnitř buď nedodělané, nebo naopak vysušené. Pokud chcete, aby maso mělo křupavou kůrku, opečte ho zprudka jen na začátku a pak ho nechte dodělat na okraji grilu, kde to tolik nepálí. Také do něj nepíchejte vidličkou a neotáčejte každou minutu.
3. Grilovat se dá jen maso. To už dnes dávno neplatí. Bohatá nabídka je nejen pro vegetariány a vegany. A co si budeme povídat, nikomu neuškodí dát si občas od masa a uzenin pauzu. Co tedy na gril hodit? Výborná je grilovaná zelenina (cuketa, kukuřice, lilek, cibule, brambory), sýry všeho druhu (hermelín, halloumi, oštěpok, panýr), pochutnat si můžete i na cizrnových burgerech, tofu špízech a jiných dobrotách. Stačí zapojit fantazii a nebát se vyzkoušet nové chutě.
4. Stačí gril, uhlí a jedeme. Ano, v podstatě si s tímto vybavením vystačíte, pokud ale chcete připravovat vybranější pochoutky a dodat servírování úroveň, investujte do příslušenství ke grilu. Chybět by vám neměly kleště a další grilovací nářadí, ale i teploměr pro měření teploty masa, jehly na špízy i pečení celých kusů masa.
Už se nemůžete dočkat další grilovačky? Teď už budete vědět, na co si dát pozor!