Srbské rizoto

Srbské rizoto

3.8 / 5. Počet hodnocení: 33
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3185 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 317 g
Tuky 143 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S italským rizotem nemá společnou ani tu rýži, tohle rizoto je prostě něco úplně jiného. Trik je v dostatečném množství rajčatového protlaku a sterilovaném hrášku.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 250 g
sůl
česnek 3 stroužky
nadrobno
rajčatový protlak 3 PL
paprika sladká 2 ČL
mletá
rýže 250 g
sterilovaný hrášek 3 PL
papriky pečené, v oleji 5 plátků
na drobněší kousky
vývar hovězí 600 ml
eidam 200 g
strouhaný, k podávání
petrželka
hladkolistá, k podávání
okurky nakládané
k podávání

1 V širší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli dosklovita, přidejte maso, osolte a vše orestujte pěkně dohněda, při opékání maso rozbíjejte vařečkou na kousíčky. Nakonec přisypte česnek a opečte ho dobleda. Přidejte protlak, krátce orestujte, vše posypte paprikou, zarestujte, vsypte rýži, hrášek a papriky, podlijte vývarem, promíchejte, přiklopte a za občasného míchání duste do změknutí rýže. Ke konci podle potřeby případně podlijte dalším vývarem. Podávejte sypané sýrem, zdobené petrželkou a s okurkami.

NĚCO NAVÍC
Pod maso nebo i po jeho orestování přilijte do hrnce olej z pečených paprik. Dodá rizotu chuť! Pokud chcete rizoto pikantnější, přidejte pálivou papriku nebo kajenský pepř.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit