Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Teplý dýňovo-čočkový salát

Teplý dýňovo-čočkový salát

4.8/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1259 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 203 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát není výhradně letní jídlo, můžete si ho dopřát kdykoli. V chladnějších obdobích stačí přidat teplou složku. Třeba pečenou zeleninu a křupavou čočku!

Suroviny

dýně 1,5 kg
máslová
olivový olej 2 PL
panenský, a trocha na pokropení
rozmarýn 1 snítka
odrthnuté lístky
nebo černá beluga
červená, nakrájená
balzamikový ocet 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rukola 100 g
nebo polníček
nebo pecorino, hobliny
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Oloupanou dýni nakrájejte nejprve na 1,5cm silné plátky a pak na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte olivovým olejem, posypte rozmarýnem a promíchejte.

2

Pečte 30–35 minut, dozlatova a aby změkla. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát.

3

Zatímco se dýně peče, uvařte čočku mírně al dente podle návodu na obalu (trvá to okolo půl hodiny). Sceďte a propláchněte studenou vodou, nechte okapat.

4

V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni, vsypte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, často míchejte.

5

Přidejte čočku a 1 lžíci octa. Jemně protřeste, aby se vše promísilo. Osolte a opepřete podle chuti. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

6

Ochucenou čočku opatrně promíchejte s dýní a rukolou a špenátem/polníčkem.

7

Prošlehejte zbývající 1 lžíci oleje s 1 lžící octa. Zálivkou pokropte salát. Rozdělte na talíře, podávejte s parmazánem. Doplňte pečivem podle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín