Teplý dýňovo-čočkový salát

Teplý dýňovo-čočkový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 574 kcal
Bílkoviny 23 g
Cukr 20 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Salát není výhradně letní jídlo, můžete si ho dopřát kdykoli. V chladnějších obdobích stačí přidat teplou složku. Třeba pečenou zeleninu a křupavou čočku!

Suroviny

1.5 kg
máslová dýně oloupaná a zbavená semen
olivový olej 2 PL
panenský, a trocha na pokropení
rozmarýn 1 snítka
odrthnuté lístky
200 g
zelená čočka puy lze použít černou belugu
cibule 1 ks
červená, nakrájená
ocet 2 PL
balsamico
sůl
pepř
čerstvě mletý
rukola 100 g
špenát 100 g
lístky baby špenátu, lze nahradit polníčkem
parmazán 50 g
lze nahradit pecorinem, na hobliny
pečivo
k podávání, např.tmavá bageta, žitný chléb…

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni nakrájejte nejprve na 1,5cm silné plátky a pak na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte olivovým olejem, posypte rozmarýnem a promíchejte. Pečte 30–35 minut, dozlatova a aby změkla. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát.

2 Zatímco se dýně peče, uvařte čočku mírně al dente podle návodu na obalu (trvá to okolo půl hodiny). Sceďte a propláchněte studenou vodou, nechte okapat.

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni, vsypte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, často míchejte. Přidejte čočku a 1 lžíci octa. Jemně protřeste, aby se vše promísilo. Osolte a opepřete podle chuti. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

4 Ochucenou čočku opatrně promíchejte s dýní a rukolou a špenátem/polníčkem. Prošlehejte zbývající 1 lžíci oleje s 1 lžící octa. Zálivkou pokropte salát. Rozdělte na talíře, podávejte s parmazánem. Doplňte pečivem podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit