Teplý dýňovo-čočkový salát

Teplý dýňovo-čočkový salát

4.7 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1259 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 203 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát není výhradně letní jídlo, můžete si ho dopřát kdykoli. V chladnějších obdobích stačí přidat teplou složku. Třeba pečenou zeleninu a křupavou čočku!

Suroviny

dýně 1.5 kg
máslová
olivový olej 2 PL
panenský, a trocha na pokropení
rozmarýn 1 snítka
odrthnuté lístky
čočka zelená puy 200 g
nebo černá beluga
cibule 1 ks
červená, nakrájená
balzamikový ocet 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rukola 100 g
baby špenát 100 g
nebo polníček
parmazán 50 g
nebo pecorino, hobliny
pečivo
k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Oloupanou dýni nakrájejte nejprve na 1,5cm silné plátky a pak na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte olivovým olejem, posypte rozmarýnem a promíchejte. Pečte 30–35 minut, dozlatova a aby změkla. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát.

2 Zatímco se dýně peče, uvařte čočku mírně al dente podle návodu na obalu (trvá to okolo půl hodiny). Sceďte a propláchněte studenou vodou, nechte okapat.

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni, vsypte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, často míchejte. Přidejte čočku a 1 lžíci octa. Jemně protřeste, aby se vše promísilo. Osolte a opepřete podle chuti. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

4 Ochucenou čočku opatrně promíchejte s dýní a rukolou a špenátem/polníčkem. Prošlehejte zbývající 1 lžíci oleje s 1 lžící octa. Zálivkou pokropte salát. Rozdělte na talíře, podávejte s parmazánem. Doplňte pečivem podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit