Teplý dýňovo-čočkový salát

Teplý dýňovo-čočkový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 574 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 20 g
Tuky 42 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát není výhradně letní jídlo, můžete si ho dopřát kdykoli. V chladnějších obdobích stačí přidat teplou složku. Třeba pečenou zeleninu a křupavou čočku!

Související recepty

Suroviny

1.5 kg
máslová dýně oloupaná a zbavená semen
olivový olej 2 PL
panenský, a trocha na pokropení
rozmarýn 1 snítka
odrthnuté lístky
200 g
zelená čočka puy lze použít černou belugu
cibule 1 ks
červená, nakrájená
ocet 2 PL
balsamico
sůl
pepř
čerstvě mletý
rukola 100 g
špenát 100 g
lístky baby špenátu, lze nahradit polníčkem
parmazán 50 g
lze nahradit pecorinem, na hobliny
pečivo
k podávání, např.tmavá bageta, žitný chléb…

1 Troubu předehřejte na 200°C. Dýni nakrájejte nejprve na 1,5cm silné plátky a pak na kousky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, pokropte olivovým olejem, posypte rozmarýnem a promíchejte. Pečte 30–35 minut, dozlatova a aby změkla. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát.

2 Zatímco se dýně peče, uvařte čočku mírně al dente podle návodu na obalu (trvá to okolo půl hodiny). Sceďte a propláchněte studenou vodou, nechte okapat.

3 V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středním ohni, vsypte cibuli a opékejte ji 5 minut doměkka, často míchejte. Přidejte čočku a 1 lžíci octa. Jemně protřeste, aby se vše promísilo. Osolte a opepřete podle chuti. Odstavte a nechte mírně zchladnout.

4 Ochucenou čočku opatrně promíchejte s dýní a rukolou a špenátem/polníčkem. Prošlehejte zbývající 1 lžíci oleje s 1 lžící octa. Zálivkou pokropte salát. Rozdělte na talíře, podávejte s parmazánem. Doplňte pečivem podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit