Svitky s léčebnou mocí: málo známá fakta o skořici

Svitky s léčebnou mocí: málo známá fakta o skořici
sdílet:
Trápí vás nesoustředěnost nebo třeba nadváha? Pusťte na okamžik z hlavy nákladné léčebné kúry a vyzkoušejte přírodní alternativu, kterou máte na dosah ruky. Několik svitků skořice může mít na náš organismus téměř magické účinky. Odkud se u nás starodávná rostlina vlastně vzala a jak ji můžeme využít v kuchyni?

I když skořice patří mezi tradiční suroviny v naší kuchyni, nebylo tomu tak vždy. Pochází totiž z mnohem vzdálenějších krajů. Skořice se běžně získává jako kůra ze skořicovníku cejlonského (právě kůra tvoří po usušení tmavě hnědé „ruličky“, které nám třeba při vánočním pečení provoní celý dům). Mohutný strom, který může dorůstat až 10 metrů, se původně vyskytoval převážně na Srí Lance, ale dnes se s ním setkáme také v Indii, Brazílii nebo na Jamajce.

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Skořicové koblihy s jablečným pyré

Více

Skořici ale využívali už staří Egypťané při balzamování ostatků před více než dvěma tisíci lety. Ve středověké Evropě byla skořice považována za luxusní zboží, které si mohly dovolit jen ty nejzámožnější vrstvy. Poptávku po nedostatkovém zboží se podařilo řešit teprve na počátku 16. století, kdy portugalští mořeplavci objevili skořici při své výpravě na Cejlon (dnešní Srí Lanka).

Postupem času u nás skořice zdomácněla a získala si pověst užitečného pomocníka nejen při vaření, ale i v boji s různými zdravotními neduhy.

Skořice a její účinky na naše zdraví

Skořicové svitky jsou doslova nabité látkami prospěšnými pro naše tělo. Mezi nejdůležitější z nich patří silice s obsahem důležitých vitaminů (C, E, K) a minerály jako vápník, hořčík, fosfor, železo nebo selen.

V přiměřeném množství může mít skořice na lidský organismus opravdu blahodárné účinky.  Jak prospívá našemu zdraví?

  • podporuje zažívání a příznivě působí proti nadměrné plynatosti nebo průjmu
  • působí jako prevence proti vzniku žaludečních vředů
  • reguluje hladinu cukru a napomáhá snižování cholesterolu v krvi
  • využívá se jako osvědčená prevence proti chřipce a nachlazení
  • zlepšuje obranyschopnost oslabeného organismu
  • posiluje paměť a umožňuje lepší soustředění

Jak skořici využít v kuchyni?

Pokud chcete na vlastní kůži pocítit všechny účinky, které konzumace skořice přináší, můžete si z ní připravit pestrou škálu voňavých dobrot, na nichž si zaručeně pochutnáte. Navíc vás po návratu z mrazivé přírody krásně zahřejí. Vyzkoušejte některou z našich skořicových receptur a zpříjemněte si celý den.

1. Skořicový sirup 

Chystáte se na cesty, ale teploty za okny klesají hluboko pod bod mrazu? Dejte si před snídaní na posilněnou kapku skořicového sirupu. Můžete ho přidat do třeba do svařeného vína, čaje nebo kávy. Rozproudí krev v žilách a provoní celou domácnost. Nebo si cestou smlsněte na finských skořicových šnecích, které vám dodají síly, než opustíte pohodlí domova.

Na neděli: sladká snídaně 5× jinak

Na neděli: sladká snídaně 5× jinak

Více

2. Maso se špetičkou skořice

Pokud během oběda zatoužíte po francouzské kuchyni, skořice vás nezklame. Vyzkoušejte aromatické hovězí nebo vepřovou pečínku s pomerančovými plátky, skořicí a bobkovým listem. Zapomeňte na všechny pracovní starosti a užijte si jedinečnou chuť pečeného hovězího, které se samo doslova rozplývá na jazyku.

Vepřová pečínka v mléce

Vepřová pečínka v mléce

Více

3. Ořechy ve skořicovém kabátku

A kdybyste chtěli po celém dni zrelaxovat u oblíbeného filmu, připravte si na občasné zobání voňavé pečené oříšky se skořicí. Namísto smažených lupínků budete mít během chvilky hotovou zdravou a vydatnou svačinku, kterou můžete zamíchat i do bílého jogurtu.

Likér, koblihy i maso. 7 nápadů, kam přidat skořici.

Likér, koblihy i maso. 7 nápadů, kam přidat skořici.

Více

Netrefili jsme se vám do vkusu? Nakoukněte do sekce pod článkem, kde jsme pro vás připravili výběr dalších skořicových laskomin, které si prostě nemůžete nechat ujít.

Autor: petr.suth

Obchod Apetit