Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blahodárný zázvor: Odbourá stres, zahřeje i pročistí organismus

Zázvor na stole
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Zázvor pochází z Asie, k dostání je běžně v obchodech po celém světě. Typickí je pro něj citronově svěží štiplavá chuť. Má také nespočet zdravotních benefitů a je hojně využíván v domácí medicíně. Proč zázvor nevynechávat?

Jaké má zázvor zdravotní benefity

Používání zázvoru se v lékařství a bylinkářství objevuje už tisíciletí. Říká se o něm, že je všelék. Často se s ním setkáváme při léčbě nachlazení. 

  • Obsahuje totiž látku zvanou gingerol, které zázvor vděčí za svou chuť a aroma. Má protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá proti nevolnosti a podporuje funkci trávicí soustavy. Velmi často se využívá ve výrobcích určených pro těhotné ženy, lidi trpící mořskou nemocí a také pro pacienty procházející chemoterapiemi.
  • Snižuje krevní tlak, špatný cholesterol LDL a dokonce pomáhá s bolestí kloubů. Je také vhodným společníkem v boji se stresem nebo s menstruačními bolestmi. 

Kdy se zázvoru raději vyhnout 

Nejčastěji může být škodlivý při špatném dávkování. Platí zde pravidlo všeho s mírou. V sušené formě by se mělo jednat o 1 gram denně a v případě čerstvého zázvoru to jsou 4 gramy.

  • Jeho zvýšená konzumace může vést k průjmům, bolestem břicha nebo pálení žáhy.
  • Dále by se mu měli vyhnout malé dětidiabetici a obecně lidé trpící dlouhodobým onemocněním.
  • I přes jeho pozitivní účinky na nevolnost se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Je lepší vyhledat speciální produkty, které mají ideální poměr a dodržovat dávkování.  

Kde se vzal a odkud se k nám zázvor dováží

Zázvor lékařský dorůstá výšky až 90 cm a má dlouhé úzké listy. Kvete jen vzácně, ale když se zadaří, je to podívaná. Má totiž krásnou jasně žlutou barvu.

  • Zázvor pochází z Číny nebo Indie, kde je stále hojně využíván nejen v gastronomii i v domácím lékařství. Obecně mu vyhovuje teplejší podnebí.
  • V současné době se nejvíce pěstuje v Indii, která pokryje až 80 % světové produkce. Většina se ho zde zkonzumuje, protože v indické kuchyni je zázvor něco jako cibule v kuchyni české.
  • Největšími vývozci jsou země teplejší části Asie jako je například Čína, Thajsko, Indonésie, ale i některé oblasti AfrikyJamajkaMexiko a Havaj.  

Nejčastěji se můžeme setkat s celým čerstvým oddenkem zázvoru. Oblíbený je pro svou svěží, štiplavou, intenzivní chuť. V chladničce vydrží v kuchyni i nějaký ten týden, setkat se můžeme i se sušeným práškem. Sušený zázvor má trochu jiný chuťový profil.

Zázvor najdeme i v nakládané formě, která většinou doprovází servírované sushi. Nakládaný narůžovělý zázvor by se měl vložit do úst po každém kousku, aby se vyčistila chuťová paleta a my si mohli vychutnat další kousek sushi naplno. 

    Skryt pre seznam

    Související články

    Apetit magazín

    Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

    Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

    Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč