Zázvor pochází z Asie, k dostání je běžně v obchodech po celém světě. Typickí je pro něj citronově svěží štiplavá chuť. Má také nespočet zdravotních benefitů a je hojně využíván v domácí medicíně. Proč zázvor nevynechávat?
- Skvěle se hodí i do pečených dobrot jako jsou sušenky, zázvorový chlebíček, hruškovo-mangový krambl a také do nejrůznějších dortů a koláčů. Vyzkoušejte například obrácený koláč s rebarborou.
- V dezertech také využijete oblíbený kandovaný zázvor, který sladkost obohatí s klasickou štiplavostí. Hodí se ovšem i do řady slaných pokrmů.
- Výborně dochutí mrkvovou polévku, kuřecí vývar s orzem, nudlovou polévku s citronovou trávou nebo rýžovou polévku s rybou.
- Skvěle si rozumí také s masem. Například taková sojovo-zázvorová žebírka nebo staročeská pečeně jsou pokrmy pro labužníky. Využijete ho při přípravě chilli karbanátků, pečení šunky nebo při dochucování salátových zálivek.
- Indické i thajské kari se bez zázvoru také neobejde.
Jaké má zázvor zdravotní benefity
Používání zázvoru se v lékařství a bylinkářství objevuje už tisíciletí. Říká se o něm, že je všelék. Často se s ním setkáváme při léčbě nachlazení.
- Obsahuje totiž látku zvanou gingerol, které zázvor vděčí za svou chuť a aroma. Má protizánětlivé účinky.
- Pomáhá proti nevolnosti a podporuje funkci trávicí soustavy. Velmi často se využívá ve výrobcích určených pro těhotné ženy, lidi trpící mořskou nemocí a také pro pacienty procházející chemoterapiemi.
- Snižuje krevní tlak, špatný cholesterol LDL a dokonce pomáhá s bolestí kloubů. Je také vhodným společníkem v boji se stresem nebo s menstruačními bolestmi.
Kdy se zázvoru raději vyhnout
Nejčastěji může být škodlivý při špatném dávkování. Platí zde pravidlo všeho s mírou. V sušené formě by se mělo jednat o 1 gram denně a v případě čerstvého zázvoru to jsou 4 gramy.
- Jeho zvýšená konzumace může vést k průjmům, bolestem břicha nebo pálení žáhy.
- Dále by se mu měli vyhnout malé děti, diabetici a obecně lidé trpící dlouhodobým onemocněním.
- I přes jeho pozitivní účinky na nevolnost se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Je lepší vyhledat speciální produkty, které mají ideální poměr a dodržovat dávkování.
Kde se vzal a odkud se k nám zázvor dováží
Zázvor lékařský dorůstá výšky až 90 cm a má dlouhé úzké listy. Kvete jen vzácně, ale když se zadaří, je to podívaná. Má totiž krásnou jasně žlutou barvu.
- Zázvor pochází z Číny nebo Indie, kde je stále hojně využíván nejen v gastronomii i v domácím lékařství. Obecně mu vyhovuje teplejší podnebí.
- V současné době se nejvíce pěstuje v Indii, která pokryje až 80 % světové produkce. Většina se ho zde zkonzumuje, protože v indické kuchyni je zázvor něco jako cibule v kuchyni české.
- Největšími vývozci jsou země teplejší části Asie jako je například Čína, Thajsko, Indonésie, ale i některé oblasti Afriky, Jamajka, Mexiko a Havaj.
Nejčastěji se můžeme setkat s celým čerstvým oddenkem zázvoru. Oblíbený je pro svou svěží, štiplavou, intenzivní chuť. V chladničce vydrží v kuchyni i nějaký ten týden, setkat se můžeme i se sušeným práškem. Sušený zázvor má trochu jiný chuťový profil.
Zázvor najdeme i v nakládané formě, která většinou doprovází servírované sushi. Nakládaný narůžovělý zázvor by se měl vložit do úst po každém kousku, aby se vyčistila chuťová paleta a my si mohli vychutnat další kousek sushi naplno.