Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Blahodárný zázvor: Odbourá stres, zahřeje i pročistí organismus

Zázvor na stole
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Zázvor pochází z Asie, k dostání je běžně v obchodech po celém světě. Typickí je pro něj citronově svěží štiplavá chuť. Má také nespočet zdravotních benefitů a je hojně využíván v domácí medicíně. Proč zázvor nevynechávat?

Jaké má zázvor zdravotní benefity

Používání zázvoru se v lékařství a bylinkářství objevuje už tisíciletí. Říká se o něm, že je všelék. Často se s ním setkáváme při léčbě nachlazení. 

  • Obsahuje totiž látku zvanou gingerol, které zázvor vděčí za svou chuť a aroma. Má protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá proti nevolnosti a podporuje funkci trávicí soustavy. Velmi často se využívá ve výrobcích určených pro těhotné ženy, lidi trpící mořskou nemocí a také pro pacienty procházející chemoterapiemi.
  • Snižuje krevní tlak, špatný cholesterol LDL a dokonce pomáhá s bolestí kloubů. Je také vhodným společníkem v boji se stresem nebo s menstruačními bolestmi. 

Kdy se zázvoru raději vyhnout 

Nejčastěji může být škodlivý při špatném dávkování. Platí zde pravidlo všeho s mírou. V sušené formě by se mělo jednat o 1 gram denně a v případě čerstvého zázvoru to jsou 4 gramy.

  • Jeho zvýšená konzumace může vést k průjmům, bolestem břicha nebo pálení žáhy.
  • Dále by se mu měli vyhnout malé dětidiabetici a obecně lidé trpící dlouhodobým onemocněním.
  • I přes jeho pozitivní účinky na nevolnost se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Je lepší vyhledat speciální produkty, které mají ideální poměr a dodržovat dávkování.  

Kde se vzal a odkud se k nám zázvor dováží

Zázvor lékařský dorůstá výšky až 90 cm a má dlouhé úzké listy. Kvete jen vzácně, ale když se zadaří, je to podívaná. Má totiž krásnou jasně žlutou barvu.

  • Zázvor pochází z Číny nebo Indie, kde je stále hojně využíván nejen v gastronomii i v domácím lékařství. Obecně mu vyhovuje teplejší podnebí.
  • V současné době se nejvíce pěstuje v Indii, která pokryje až 80 % světové produkce. Většina se ho zde zkonzumuje, protože v indické kuchyni je zázvor něco jako cibule v kuchyni české.
  • Největšími vývozci jsou země teplejší části Asie jako je například Čína, Thajsko, Indonésie, ale i některé oblasti AfrikyJamajkaMexiko a Havaj.  

Nejčastěji se můžeme setkat s celým čerstvým oddenkem zázvoru. Oblíbený je pro svou svěží, štiplavou, intenzivní chuť. V chladničce vydrží v kuchyni i nějaký ten týden, setkat se můžeme i se sušeným práškem. Sušený zázvor má trochu jiný chuťový profil.

Zázvor najdeme i v nakládané formě, která většinou doprovází servírované sushi. Nakládaný narůžovělý zázvor by se měl vložit do úst po každém kousku, aby se vyčistila chuťová paleta a my si mohli vychutnat další kousek sushi naplno. 

    Skryt pre seznam

    Související články

    Apetit magazín