Zapečený pastinák a sladké brambory
Více než hodinu
Velmi snadné
Víte, jak spolehlivě rozpoznat pastinák od petržele? A proč se právě pastinák skvěle hodí do jídelníčku dětí i dospělých? Objevte kouzlo této kořenové zeleniny ve 13 skvělých receptech, které jsme pro vás připravili. A zjistěte více o pěstování a využití pastináku.
Pastinák setý se lidově označuje také jako pastiňák či pastyňák a patří mezi kořenovou zeleninu, stejně jako mrkev nebo řepa. Botanicky spadá pastinák do čeledi miříkovitých. Na čas upadl v zapomnění a dnes se znovu objevuje v menu luxusních restaurací.
Ve vzhledu se liší jen mírně, více prozradí chuť. Pastinák je pro svou sladkou chuť oblíbený už od prvních dětských příkrmů. Na pohled je podobný petrželi, chutí připomíná spíše mrkev. Jak ale bílé podlouhlé kořeny spolehlivě rozpoznat?
Začněme hned od prvního ochutnání pastináku, který můžeme připravit na páře či v troubě a rozmačkat na hladké pyré ideální jako jeden z prvních příkrmů pro děti. Tepelná úprava podpoří sladkou chuť pastináku. Skvěle ladí také s ostatní kořenovou zeleninou v polévce, nebo jím můžete nahradit část brambor v oblíbené kaši.
Máte rádi hranolky? Pak ty pastinákové rozhodně stojí za vyzkoušení. Jsou křupavé, příjemně sladké a celý pokrm ještě vyzdvihne strouhaný parmazán. Sladkou chuť pastináku můžete využít také v dezertech. Vyzkoušejte třeba náš koláč, ve kterém se snoubí jemná chuť pastináku, jablek, pomerančové kůry a pekanových oříšků pokrytá peřinkou ze sladkého tvarohového krému.
Na rozdíl od petržele je pastinák vytrvalá rostlina a kromě dostatku místa, slunečního svitu a závlahy nevyžaduje žádné speciální podmínky pro pěstování. Pastinák roste pomalu, proto mu dopřejte dostatek času a pravidelné zálivky. Více tipů pro pěstování pastináku najdete v našem sesterském titulu Naše krásná zahrada.