0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Inspirace do kuchyně: rýže 30x a stále jinak!

Rýže se stala téměř nedílnou součástí nejrůznějších dietních výživových směrů. Je lehce stravitelná, přirozeně bez lepku, nenadýmá, a navíc je zdrojem komplexních sacharidů. Pokud právě teď potřebujete odlehčit svůj jídelníček, připravili jsme přehled povedených rýžových receptů, na kterých si určitě pochutnáte.

Co dalšího se ukrývá pod slupkou

  • rýže je velmi bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín E
  • minerální látky (železo, vápník, hořčík, zinek, selen, draslík a další)
  • obsahuje nerozpustnou vlákninu
  • asi kolem 10 % bílkovin

Jak rýži správně připravit

  • V rýžovaru – rýži propláchněte, zalijte odpovídajícím množstvím vody (na jeden hrnek rýže, dva hrnky vody), zapněte přístroj a čekejte, dokud neohlásí konec.
  • V hrnci na sporáku – do hrnce nasypte jeden díl rýže, přidejte 1,5 dílu vody, přiklopte pokličkou a vařte. Jakmile začne voda bublat, stáhněte hořák na nižší stupeň a vařte cca 20 minut.
  • V troubě – vypranou rýži nechte okapat. V hrnci nebo pekáčku, který smí přijít do trouby, osmažte na oleji cibulku, přisypejte rýži a ještě asi 2 minuty restujte. Osolte, zalijte 1,5 dílem vody, přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Přibližně za 20 minut je rýže hotová.

Druhy rýže

  • Podle tvaru zrna – dlouhozrnnou, středně zrnnou a kulatozrnnou.
  • Podle stupně omletí – neloupanou (celozrnnou), pololoupanou (natural) a loupanou (bílou).

Na trhu se můžete setkat s rýží označenou parboiled. Nejedná se o žádný zvláštní druh, pouze o specifickou úpravu zrn. Ta se nedříve namáčejí v horké vodě ve vakuové nádobě, ve které se z povrchových slupek uvolní vitamíny a minerály, které následně působením vysokého tlaku proniknou dovnitř. Rýže je díky této úpravě po uvaření pevná a sypká.

Rýže v asijských pokrmech

Stejně jako v Evropě je nejvíce rozšířené pěstování pšenice, v asijských státech jasně dominuje rýže. Je základní ingrediencí tamní kuchyně i jejím kulturním symbolem.

  • Velmi oblíbeným druhem je basmati, ale také voňavá a mírně lepivá rýže jasmínová. Její konzistence je výhodná především proto, že se snadno nabírá hůlkami.
  • Pokud milujete smaženou rýži a rádi byste si ji uvařili doma, podle našeho receptu se vám jistě vydaří.

Rýže v české kuchyni

Rýže si našla své vyznavače i mezi českými jedlíky. Možná pro svou rychlou přípravu nebo pro její dietní charakter, ji rádi podáváme místo kynutých knedlíků k tradičním hnědým omáčkám. Ať už je to španělský ptáček nebo dušená roštěná. Je také základem ‚našeho‘ srbského rizota i rýžového nákypu.

Saláty

Možná je rýže v salátu na první pohled trochu neobvyklá, ale když se na to podíváme z výživového hlediska, je jasné, že určité benefity oproti například těstovinám jídlu dodává. Již zmíněné vitamíny, minerální látky, kompletní sacharidy, a navíc příjemnou konzistenci i chuť.

  • Rozhodně ji ocení ti, kteří se vyhýbají lepku.
  • Také můžete zužitkovat zbytky rýže z oběda.

Víte že…

  • Původ rýže nalezli vědci v tropických oblastech Asie a Afriky, kde díky dobrým podmínkám pro pěstování brzy zdomácněla.
  • K rozšíření rýže do celého světa přispěli Evropané.
  • Dnes je tato plodina po kukuřici a cukrové třtině třetí nejvíce pěstovanou plodinou na světě.
  • Nejrozšířenější je rýže setá, zpravidla jednoletá travina rostoucí v trsech.
  • Některé druhy jsou i víceleté a za vhodných podmínek dokážou růst a plodit až 30 let.
  • Rostlinka má dlouhé kořeny a z větší části roste ve vodě. Ta jí dodává potřebné živiny, vláhu, ale také chrání před plevelem.

Související články

Biryani
Do 30 minut
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč