Do 30 minut
Snadné
Rýže se stala téměř nedílnou součástí nejrůznějších dietních výživových směrů. Je lehce stravitelná, přirozeně bez lepku, nenadýmá, a navíc je zdrojem komplexních sacharidů. Pokud právě teď potřebujete odlehčit svůj jídelníček, připravili jsme přehled povedených rýžových receptů, na kterých si určitě pochutnáte.
Na trhu se můžete setkat s rýží označenou parboiled. Nejedná se o žádný zvláštní druh, pouze o specifickou úpravu zrn. Ta se nedříve namáčejí v horké vodě ve vakuové nádobě, ve které se z povrchových slupek uvolní vitamíny a minerály, které následně působením vysokého tlaku proniknou dovnitř. Rýže je díky této úpravě po uvaření pevná a sypká.
Stejně jako v Evropě je nejvíce rozšířené pěstování pšenice, v asijských státech jasně dominuje rýže. Je základní ingrediencí tamní kuchyně i jejím kulturním symbolem.
Rýže si našla své vyznavače i mezi českými jedlíky. Možná pro svou rychlou přípravu nebo pro její dietní charakter, ji rádi podáváme místo kynutých knedlíků k tradičním hnědým omáčkám. Ať už je to španělský ptáček nebo dušená roštěná. Je také základem ‚našeho‘ srbského rizota i rýžového nákypu.
Možná je rýže v salátu na první pohled trochu neobvyklá, ale když se na to podíváme z výživového hlediska, je jasné, že určité benefity oproti například těstovinám jídlu dodává. Již zmíněné vitamíny, minerální látky, kompletní sacharidy, a navíc příjemnou konzistenci i chuť.
Zdroj: časopis Apetit