Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví
sdílet:

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v troubě či přidat do salátu. Jaké jsou ty nejoblíbenější druhy dýní a mají nějaké prospěšné účinky na lidské zdraví?

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido pochází z Anglie a do Ameriky, kde je populární zejména na Halloween, se rozšířila z Dálného Východu, kde Hokkaido pěstují už po staletí. I u nás se těší veliké oblibě. Tento druh dýně je díky svému rozmanitému využití populární v kuchyni.

  • Hokkaido má kulatý tvar a existuje oranžová nebo zelená odrůda.
  • Významná je také díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, ne nadarmo se jí říká vitaminová bomba. Bohatá je zejména na vitaminy A, B, C a E.
  • Díky látkám v ní obsažených vám Hokkaido pomůže s mnohými neduhy – čistí organismus, pomáhá při poruchách funkce žaludku, při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvin a srdce, obsahuje dokonce látky působící jako prevence proti nádorovým onemocněním.
  • Je vhodná pro diabetiky i dietáře.
  • Využijte, že je její sezóna a připravte si zdravou podzimní bombu v podobě rizota s dýní, dýňovými semínky a kaštany.
  • Na víkend upečte třeba naše dýňové cupcaky. Zbylo vám z vaření ještě dost dýně a nechcete ji zbytečně vyhodit? Zavařte ji do skleničky.
Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Více

Máslová dýně

  • Máslová dýně patří pod větší skupinu dýní muškátových.
  • Má tvar hrušky, pevnější světle oranžovou slupku a chutí se skutečně podobá máslu.
  • Původ není jistý, ale údajně pochází ze Střední nebo Jižní Ameriky, hojně se konzumuje také v jižní Africe.
  • Stejně jako ostatní dýně je bohatá na vitaminy, zejména A a B, a na minerální látky, ze kterých převažuje hořčík, vápník a draslík.
  • Příznivě působí na žaludek a močové cesty.
  • Vzhledem k tomu, že neobsahuje alergeny a má hodně lehce stravitelné dužiny, je vhodná na přípravu příkrmů pro kojence.
  • Kromě toho z ní uvaříte skvělé dýňové pyré a dýňovou polévku.
  • Připravit si z ní můžete mimojiné dokonalý hummus, který se obejde bez cizrny.

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Více

Špagetová dýně

  • Špagetová dýně pochází z Japonska. Má oválný tvar, žlutou barvu (může být i žíhaná), tuhou slupku a chuťově je velmi jemná.
  • Přívlastek špagetová nese díky své dužině.
  • Když dýni rozkrojíte, odstraníte semena a dáte péct do trouby, po upečení se dužina rozdělí na tenká vlákna podobající se špagetám.
  • Vyzkoušejte to s naším receptem na zapečenou špagetovou dýni se sýrem.
  • Může být tak zdravou náhradou za těstoviny nebo jakoukoliv jinou přílohu.
  • I tento druh dýně je bohatý na zdraví prospěšné látky. Nejen že má velmi nízký obsah kalorií, najdeme v ní hodně vitaminu A, kyselinu listovou, beta karoten a draslík.
  • Látky obsažené ve špagetové dýni působí příznivě na srdce, pokožku, posilují imunitní systém a působí také proti rakovině.

Související recepty

Související články

Špagetová dýně: hit podzimní kuchyně
  • Jak na to

Špagetová dýně: hit podzimní kuchyně

Špagetová dýně je oproti svým dýňovým kolegyním na pohled nenápadná a bát se nemusíte ani příliš výrazné dýňové chuti. Naopak těšit se můžete na spoustu zábavy s přípravou. Jemnost a konzistence špagetové dýně se vám bude náramně hodit...
6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně
  • Tipy a triky

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha dalších podobách. Pizza, zmrzlina nebo hranolky? Inspirujte se k podzimnímu vaření a staňte se hvězdou kuchyně.  ...

Obchod Apetit