Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v troubě či přidat do salátu. Jaké jsou ty nejoblíbenější druhy dýní a mají nějaké prospěšné účinky na lidské zdraví?
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido pochází z Anglie a do Ameriky, kde je populární zejména na Halloween, se rozšířila z Dálného Východu, kde Hokkaido pěstují už po staletí. I u nás se těší veliké oblibě. Tento druh dýně je díky svému rozmanitému využití populární v kuchyni.
- Hokkaido má kulatý tvar a existuje oranžová a zelená odrůda.
- Významná je také díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, ne nadarmo se jí říká vitaminová bomba. Bohatá je zejména na vitaminy A, B, C a E.
- Díky látkám v ní obsažených vám Hokkaido pomůže s mnohými neduhy – čistí organismus, pomáhá při poruchách funkce žaludku, při onemocnění slinivky břišní, sleziny, ledvin a srdce, obsahuje dokonce látky působící jako prevence proti nádorovým onemocněním.
- Je vhodná pro diabetiky i dietáře.
- Využijte, že je její sezóna a připravte si zdravou podzimní bombu v podobě rizota s dýní, dýňovými semínky a kaštany.
- Na víkend upečte třeba naše dýňové cupcaky. Zbylo vám z vaření ještě dost dýně a nechcete ji zbytečně vyhodit? Zavařte ji do skleničky.
Máslová dýně
- Máslová dýně patří pod větší skupinu dýní muškátových.
- Má tvar hrušky, pevnější světle oranžovou slupku a chutí se skutečně podobá máslu.
- Původ není jistý, ale údajně pochází ze Střední nebo Jižní Ameriky, hojně se konzumuje také v jižní Africe.
- Stejně jako ostatní dýně je bohatá na vitaminy, zejména A a B, a na minerální látky, ze kterých převažuje hořčík, vápník a draslík.
- Příznivě působí na žaludek a močové cesty.
- Vzhledem k tomu, že neobsahuje alergeny a má hodně lehce stravitelné dužiny, je vhodná na přípravu příkrmů pro kojence.
- Kromě toho z ní uvaříte skvělé dýňové pyré a dýňovou polévku.
- Připravit si z ní můžete mimojiné dokonalý hummus, který se obejde bez cizrny.
Špagetová dýně
- Špagetová dýně pochází z Japonska. Má oválný tvar, žlutou barvu (může být i žíhaná), tuhou slupku a chuťově je velmi jemná.
- Přívlastek špagetová nese díky své dužině.
- Když dýni rozkrojíte, odstraníte semena a dáte péct do trouby, po upečení se dužina rozdělí na tenká vlákna podobající se špagetám.
- Vyzkoušejte to s naším receptem na zapečenou špagetovou dýni se sýrem.
- Může být tak zdravou náhradou za těstoviny nebo jakoukoliv jinou přílohu.
- I tento druh dýně je bohatý na zdraví prospěšné látky. Nejen že má velmi nízký obsah kalorií, najdeme v ní hodně vitaminu A, kyselinu listovou, beta karoten a draslík.
- Látky obsažené ve špagetové dýni působí příznivě na srdce, pokožku, posilují imunitní systém a působí také proti rakovině.