0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koření kari, král evropských indických pokrmů

Kari
ZDROJ: Min Ling/Unsplash
sdílet:

Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti tento oranžovo-žlutý prášek skrývá?

Kari má více podob a my se na ně v následujícím článku podíváme zblízka. Kari bývá nejvíc spojováno s indickou kuchyní, i když se s tímto označením setkáte spíše na evropském kontinentu.

  • Většina lidí se domnívá, že kari pochází z Indie, to je ovšem omyl. Jedná se o výmysl Britů, kteří kolonizovali indický subkontinent od 16. století.
  • Indická kuchyně jim zachutnala, a tak si vytvořili vlastní směs koření kari, která jim zjednodušila napodobování směsí koření do indických omáček doma v Británii. 

Indické kari

V Indii se pod pojmem kari neukrývá směs koření. Pokud si v restauraci v Indii objednáte kari, přistane na stole omáčka.

  • Tu místní připravují nejčastěji ze zeleniny, červené čočky a případně také z cizrny.
  • K omáčce se většinou přikusují indické placky známé jako naan, roti nebo čapátí, případně se jídlo servíruje s rýží.
  • Kořenicím základem omáček je masala, což znamená "směs" koření. Na západě je zřejmě nejznámější garam masala, i její složení se však místo od místa liší.
  • I když to někomu může připadat neuvěřitelné, v Indii opravdu nenarazíte na směs koření v pytlíku s názvem kari, jak je k dostání u nás v obchodech.

Koření kari

Pokud ovšem mluvíme o kari v Evropě, máme na mysli směs koření kari, kterou si běžně můžete koupit ve všech obchodech.

  • Jedná se o směs římského kmínu, koriandru a kurkumy, právě poslední jmenované koření dodává prášku zářivě zlatou barvu. To jsou hlavní tři složky, které tvoří základ.
  • Většinou je směs ještě obohacena o další koření, jako je hořčičné semínko, zázvor, černý nebo červený pepř, bobkový list, kardamom či hřebíček.
  • Žádná „správná“ receptura na směs kari koření však neexistuje. Obecně platí, co výrobce, to trochu jiná směs koření.

Jak složení napovídá, jedná se o rozmanitou směs. Zkuste si nabrat vzorek na opačný konec lžičky a ochutnat. Ucítíte nasládlou chuť, kterou vnáší hřebíček, kardamom a skořice. Štiplavou chuť naopak způsobuje pepř a zázvor, u pálivých směsí narazíte i na červené či zelené chilli.

Pro ty, kteří rádi vědí, co jí!

Pokud patříte mezi ty, kteří nedají na domácí výrobu dopustit, můžete si namíchat tuto směs koření sami. Není na tom nic složitého. Připravte si:

  • 80 g mleté kurkumy 
  • 60 g mletého koriandru
  • 50 g mletého kardamomu
  • 30 g mletého římského kmínu
  • 10 g mletého pepře
  • 2,5 g mletého chilli

Všechno smíchejte a je hotovo. Svoji směs můžete zpestřit přidáním sušeného zázvoru, sušeného drceného česneku, mletého muškátového oříšku či květu či mleté skořice. Získáte zásobu vlastního originálního mixu kari koření. 

Související články

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?
  • Suroviny

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik druhů rýže existuje? Nebo patříte mezi ty, kteří vybírají podle chuti či ceny? Výběrem špatné rýže ale můžete zkazit celý pokrm. Proto jsme pro vás připravili průvodce světem rýže, díky kterému...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit