Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka (beluga), žlutá či zelená!
Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě a velikosti, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou. Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá, je vydatnější. Loupaná má během vaření tendenci se rozmělnit.
Červená čočka
K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblíbenosti, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také kvůli tomu, že nenadýmá. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet.
- Velice využívaná je v indické kuchyni.
- Hodí se do salátů, pomazánek, placek, jako příloha, zahuštění polévky či jako základ vydatného jídla z jednoho hrnce. Vyzkoušejte například naší verzi indického dhalu s cizrnou.
Černá čočka
Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích.
- Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá.
- Chuť černé čočky připomíná oříšky.
- Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota.
- Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami.
- Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.
Hnědá čočka
V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání.
- Z hnědé čočky připravíte tradiční čočku na kyselo, saláty, vegetariánské hamburgery či čočkovou polévku.
Zelená čočka
Velice drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy. Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k rybě, i po uvaření zůstává pevná.
Žlutá čočka
Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské a veganské kuchyni tolik využívaná. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit.
- V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.
Jak na přípravu čočky
- čočku přes noc vždy namáčejte do studené vody, v teplé by vám mohla zkysnout
- vodu nikdy nesolte, prodloužili byste jinak dobu varu
- pro lepší stravitelnost a eliminaci nadýmání přidejte majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián
- pravidelnou konzumací předejdete nadýmání, tělo si zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky
Pozitivní účinky čočky na lidský organismus
- Milují ji vegetariáni a vegani, její vysoký obsah bílkovin vykompenzuje absenci masa.
- Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky obsahu kyselině listové.
- Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi.
- Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni.
- Do těla dodá potřebné množství železa, vhodná je při chudokrevnosti, menstruaci i pro těhotné a kojící ženy.
- Je zdrojem selenu, draslíku a fosforu, také rostlinných bílkovin, vitaminu B1, B6 a sacharidů. Díky této sestavě čočka pomáhá snižovat cholesterol a usnadňuje průchod potravy ve střevech.
- Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, proto si ji nebojte uvařit v případě překyseleného organismu.