0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
sdílet:

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka (beluga), žlutá či zelená!

Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě a velikosti, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou. Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá, je vydatnější. Loupaná má během vaření tendenci se rozmělnit.

Červená čočka

K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblíbenosti, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také kvůli tomu, že nenadýmá. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet.

  • Velice využívaná je v indické kuchyni.
  • Hodí se do salátů, pomazánek, placek, jako příloha, zahuštění polévky či jako základ vydatného jídla z jednoho hrnce. Vyzkoušejte například naší verzi indického dhalu s cizrnou.

Černá čočka

Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích.

  • Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá.
  • Chuť černé čočky připomíná oříšky.
  • Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota.
  • Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami.
  • Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.

Hnědá čočka

V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání.

Zelená čočka

Velice drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy. Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k rybě, i po uvaření zůstává pevná.

Žlutá čočka

Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské a veganské kuchyni tolik využívaná. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit.

  • V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.

Jak na přípravu čočky

  • čočku přes noc vždy namáčejte do studené vody, v teplé by vám mohla zkysnout
  • vodu nikdy nesolte, prodloužili byste jinak dobu varu
  • pro lepší stravitelnost a eliminaci nadýmání přidejte majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián
  • pravidelnou konzumací předejdete nadýmání, tělo si zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky

Pozitivní účinky čočky na lidský organismus

  • Milují ji vegetariáni a vegani, její vysoký obsah bílkovin vykompenzuje absenci masa.
  • Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky obsahu kyselině listové.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni.
  • Do těla dodá potřebné množství železa, vhodná je při chudokrevnosti, menstruaci i pro těhotné a kojící ženy.
  • Je zdrojem selenu, draslíku a fosforu, také rostlinných bílkovin, vitaminu B1, B6 a sacharidů. Díky této sestavě čočka pomáhá snižovat cholesterol a usnadňuje průchod potravy ve střevech.
  • Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, proto si ji nebojte uvařit v případě překyseleného organismu.

Související články

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Bulgur: zdravá příloha s chutí oříšků
  • Suroviny

Bulgur: zdravá příloha s chutí oříšků

Rýže, těstoviny nebo brambory. Už vás nebaví točit pořád dokola tři přílohy? Nabízíme řešení v podobě méně známé obiloviny, která má nasládlou oříškovou chuť a ukrývá spoustu zdravých látek. Seznamte se s bulgurem. ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit