Čočka není jen hnědá, byť ji nejčastěji v české kuchyni potkáváme. Postupně se u nás zabydluje i červená čočka a a černá čočka neboli beluga. Druhů je však víc, všechny spojuje jedno: uvaříte z nich nebesky dobrá jídla.
Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě a velikosti, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou.
- Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá.
- Loupaná se rychleji uvaří a během vaření má tendenci se zcela rozpadnout.
Červená čočka
K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblibě, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také kvůli tomu, že nenadýmá. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet.
- Červená čočka se využívá je v indické kuchyni.
- Hodí se do salátů, pomazánek, placek, jako příloha, zahuštění zahuštění polévky či jako základ vydatného jídla z jednoho hrnce. Vyzkoušejte například naší verzi indického dhalu s cizrnou.
Černá čočka
Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích.
- Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá.
- Chuť černé čočky připomíná oříšky.
- Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota.
- Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami.
- Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.
Hnědá čočka
V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání.
- Z hnědé čočky připravíte tradiční čočku na kyselo, saláty, vegetariánské hamburgery či čočkovou polévku.
Zelená čočka
Drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy.
Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k pečené rybě. Po uvaření zůstává pevná a drží tvar.
Žlutá čočka
Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské a veganské kuchyni tolik využívaná. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit.
- V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.
Jak na přípravu čočky
Čočku přes noc vždy namáčejte do studené vody. Vodu, ve které budete čočku vařit, nesolte, prodloužili byste jinak dobu varu.
Pro lepší stravitelnost a zmírnění nadýmání přidejte do vody k čočce majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián, případně mořské řasy nebo jiné bylinky.
- Nadýmání zmírníte pravidelnou konzumací luštěnin. Tělo si na jejich přísun zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky.
Pozitivní účinky čočky na lidský organismus
- Milují ji vegetariáni a vegani, protože je dobrou rostlinnou zásobárnou železa.
- Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky kyselině listové.
- Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi.
- Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni.
Zdroj: časopis Apetit