Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nakupte si zásoby různých druhů čočky. Uvaříte z ní pokaždé něco jiného a nikdy se nebudete nudit

Studený čočkový salát s kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čočka není jen hnědá, byť ji nejčastěji v české kuchyni potkáváme. Postupně se u nás zabydluje i červená čočka a a černá čočka neboli beluga. Druhů je však víc, všechny spojuje jedno: uvaříte z nich nebesky dobrá jídla.

Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě a velikosti, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou.

  • Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá.
  • Loupaná se rychleji uvaří a během vaření má tendenci se zcela rozpadnout.

Červená čočka

K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblibě, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také kvůli tomu, že nenadýmá. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet.

Černá čočka

Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích.

  • Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá.
  • Chuť černé čočky připomíná oříšky.
  • Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota.
  • Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami.
  • Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.

Hnědá čočka

V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání.

Zelená čočka

Drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy.

Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k pečené rybě. Po uvaření zůstává pevná a drží tvar.

Žlutá čočka

Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské a veganské kuchyni tolik využívaná. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit.

  • V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.

Jak na přípravu čočky

Čočku přes noc vždy namáčejte do studené vody. Vodu, ve které budete čočku vařit, nesolte, prodloužili byste jinak dobu varu.

Pro lepší stravitelnost a zmírnění nadýmání přidejte do vody k čočce majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián, případně mořské řasy nebo jiné bylinky. 

  • Nadýmání zmírníte pravidelnou konzumací luštěnin. Tělo si na jejich přísun zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky.

Pozitivní účinky čočky na lidský organismus

  • Milují ji vegetariáni a vegani, protože je dobrou rostlinnou zásobárnou železa.
  • Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky kyselině listové.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...