Nová registrace Zapomenuté heslo

Nakupte si zásoby různých druhů čočky. Uvaříte z ní pokaždé něco jiného a nikdy se nebudete nudit

20. 1. 2022
Studený čočkový salát s kozím sýrem
Apetit

Čočka není jen hnědá, byť ji nejčastěji v české kuchyni potkáváme. Postupně se u nás zabydluje i červená čočka a a černá čočka neboli beluga. Druhů je však víc, všechny spojuje jedno: uvaříte z nich nebesky dobrá jídla.

Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě a velikosti, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou.

  • Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá.
  • Loupaná se rychleji uvaří a během vaření má tendenci se zcela rozpadnout.

Červená čočka

K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblibě, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také kvůli tomu, že nenadýmá. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet.

Červenočočkový dhal s cizrnou

Červenočočkový dhal s cizrnou

< 45 min
4.1(128x)
Přečíst recept

Černá čočka

Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích.

  • Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá.
  • Chuť černé čočky připomíná oříšky.
  • Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota.
  • Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami.
  • Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

Nákyp z brambor a fenyklu & černá čočka na víně

> 60 min
4(8x)
Přečíst recept

Hnědá čočka

V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání.

Zelená čočka

Drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy.

Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k pečené rybě. Po uvaření zůstává pevná a drží tvar.

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

Pikantní zelená čočka s opékaným panýrem

< 10 min
5(9x)
Přečíst recept

Žlutá čočka

Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské a veganské kuchyni tolik využívaná. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit.

  • V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.

Čočková polévka s kari

Čočková polévka s kari

< 45 min
4.4(91x)
Přečíst recept

Jak na přípravu čočky

Čočku přes noc vždy namáčejte do studené vody. Vodu, ve které budete čočku vařit, nesolte, prodloužili byste jinak dobu varu.

Pro lepší stravitelnost a zmírnění nadýmání přidejte do vody k čočce majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián, případně mořské řasy nebo jiné bylinky. 

  • Nadýmání zmírníte pravidelnou konzumací luštěnin. Tělo si na jejich přísun zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky.

Pozitivní účinky čočky na lidský organismus

  • Milují ji vegetariáni a vegani, protože je dobrou rostlinnou zásobárnou železa.
  • Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky kyselině listové.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni.

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Luštěninová jídla Úsporné vaření Česká kuchyně Recepty našich babiček Česká klasika Levná jídla Zdravější recepty

Související články