0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
sdílet:

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka (beluga), žlutá či zelená!

Než si představíme jednotlivé druhy čočky, lišící se především v barvě a velikosti, je třeba zmínit hlavní rozdíly mezi loupanou a neloupanou variantou. Neloupaná čočka zůstává i během vaření celistvá, je vydatnější. Loupaná má během vaření tendenci se rozmělnit.

Červená čočka

K dostání je téměř ve všech obchodech, povětšinou se jedná o loupanou variantu. Červená čočka se těší velké oblíbenosti, především pro svou zemitější chuť, všestranné využití a také kvůli tomu, že nenadýmá. Její příprava je velice rychlá, nemusí se díky vyloupání namáčet.

  • Velice využívaná je v indické kuchyni.
  • Hodí se do salátů, pomazánek, placek, jako příloha, zahuštění polévky či jako základ vydatného jídla z jednoho hrnce. Vyzkoušejte například naší verzi indického dhalu s cizrnou.

Černá čočka

Přezdívku luštěninový kaviár nemá černá čočka belunga náhodou, její černá barva a drobná semínka kaviár opravdu připomínají. Černé zbarvení má díky zvláštnímu složení pigmentu, který je navíc zdrojem antioxidantů, jež najdeme v lesních bobulích.

  • Ani černou čočku není třeba namáčet, její příprava je také velice rychlá.
  • Chuť černé čočky připomíná oříšky.
  • Využijete ji do salátů, nádivek, pomazánek či rizota.
  • Jako příloha perfektně ladí s drůbeží a rybami.
  • Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.

Hnědá čočka

V české kuchyni má hnědá čočka své stálé místo. Má však hůře stravitelnou slupku, proto je třeba ji nejlépe přes noc nechat namáčet. Tekutinu druhý den slijte a čočku propláchněte, vylouhovaná voda totiž obsahuje látky zapříčiňující nadýmání.

Zelená čočka

Velice drobná zelená čočka pochází z Francie, konkrétně z oblasti Le Puy. Právě proto se této čočce říká zkráceně Puy. Zelená čočka má výraznou chuť s pikantními oříškovými tóny. Není třeba ji namáčet, a to díky jemné slupce. Využijete ji na zpestření salátu či k rybě, i po uvaření zůstává pevná.

Žlutá čočka

Vyznačuje se nižším obsahem tuku, oproti tomu obsahuje více bílkovin než jiné druhy. Možná proto je ve vegetariánské a veganské kuchyni tolik využívaná. Pokud neseženete loupanou variantu, je dobré ji alespoň na dvě hodiny namočit.

  • V indické kuchyni je nedílnou součástí polévek, zeleninových směsí či jako příloha ochucená s kari kořením.

Jak na přípravu čočky

  • čočku přes noc vždy namáčejte do studené vody, v teplé by vám mohla zkysnout
  • vodu nikdy nesolte, prodloužili byste jinak dobu varu
  • pro lepší stravitelnost a eliminaci nadýmání přidejte majoránku, libeček, fenykl, anýz, mátu či tymián
  • pravidelnou konzumací předejdete nadýmání, tělo si zvykne a začne lépe využívat prospěšné látky

Pozitivní účinky čočky na lidský organismus

  • Milují ji vegetariáni a vegani, její vysoký obsah bílkovin vykompenzuje absenci masa.
  • Čočka pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to díky obsahu kyselině listové.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s obezitou, mimo jiné stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • Během trávení čočka uvolňuje zásoby energie postupně, vydržíme tedy dlouho zasyceni.
  • Do těla dodá potřebné množství železa, vhodná je při chudokrevnosti, menstruaci i pro těhotné a kojící ženy.
  • Je zdrojem selenu, draslíku a fosforu, také rostlinných bílkovin, vitaminu B1, B6 a sacharidů. Díky této sestavě čočka pomáhá snižovat cholesterol a usnadňuje průchod potravy ve střevech.
  • Čočka pomáhá optimalizovat tělesné pH, proto si ji nebojte uvařit v případě překyseleného organismu.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč