V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky dodají pokrmu samozřejmě pikantnost, barvu a podpoří další chutě.
Podporují imunitní systém
Menší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny totiž obsahují vitamin C. Díky němu mají pozitivní vliv na imunitu a působí jako prevence různých onemocnění jako je například nachlazení, rýma či chřipka. Dále v nich najdeme beta-karoten, který podporuje správnou funkci sliznic, močových cest, je skvělým antioxidantem a získáváme z něj vitamin A. V neposlední řadě s chilli papričkami dostaneme do těla také železo, měď, draslík i mangan.
Pomáhají v boji s vysokým cholesterolem
Malé papričky obsahují kapsaicin zodpovědný za pálení. Tato látka se ovšem nestará jen o pikantnost, ale částečně reguluje také hladinu špatného cholesterolu. Pomáhá s jeho rozpouštěním a vylučováním z těla. Zvýšený cholesterol má nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém a je spojen s infarktem i mrtvicí. Konzumace papriček tedy může být určitou prevenci proti těmto onemocněním. Tento účinek chilli je vidět na statistikách ze zemí, kde se v kuchyni hojně používá.
Prevence nádorových onemocnění
Zařazením chilli papriček a tím i přidáním kapsaicinu do své stravy získáte spoustu výhod. Jednou z nich je i prevence rakoviny. Kapsaicin je totiž schopný napadnout energetická centra rakovinových buněk a tím je úspěšně ničit. Vědecké studie zkoumají vliv kapsaicinu na nejrůznější druhy rakoviny a zatím se podařilo potvrdit pozitivní vliv při rakovině prostaty, plic a slinivky.
Zlepšují náladu a spánek
Možná trochu překvapivou reakcí lidského těla na přítomnost pálivého kapsaicinu je tvorba hormonů endorfinu a serotoninu. Ty jsou označovány za hormony štěstí. Pokud tedy pokrm není tak pálivý, že jej budete potřebovat rychle zapíjet mlékem, vykouzlí vám úsměv na tváři. Dokonce se můžeme setkat i s názorem, že se chilli papričky působí jako afrodiziakum. Studie provedené v Tasmánii také ukazují, že pravidelní strávníci chilli mají klidnější a kvalitnější spánek.
Snižují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus
Pravidelnou konzumací chilli papriček můžete zrychlit funkci metabolismu až o 20 %. Zázračný kapsaicin podporuje trávení. Pokud jste se na oběd přejedli, zkuste si odlehčit něčím ostrým. Přidejte k jídlu trochu chilli omáčky nebo ji zamíchejte do digestivu (limoncello s trochou chilli je lahůdka), díky pálivosti vám nebude tak dlouho těžko. Zároveň regulují chuť na sladké. Pokud vás trápí nárazové neodbytné chutě na nejrůznější sládké pochutiny, zkuste je zahnat trochou chilli. Jeho pravidelné pojídání se dokonce doporučuje jako pomocný prostředek v boji se závislostí na sladkém.
Kdo by si měl na ně dát pozor nebo je úplně vynechat
I když mají papričky spoustu pozitivních účinků na náš organismus, tak se najdou jedinci, pro které jejich konzumace není vůbec vhodná. Hned ze začátku můžeme jmenovat těhotné ženy. Obecně mají slabší žaludek a strava by ho neměla nijak dráždit. Druhým důvodem je ovlivňování chutí u plodu. Ostrou stravu by měly vypustit i kojící ženy. Děti si na chutě musí pomalu zvykat, jinak by to pro ně mohl být moc velký šok. Dítě ještě plně nechápe, co se děje s jeho tělem a je zmatené.
Dále by se papričkám měli vyhnout alergici, protože některé druhy vyvolávají silné reakce nebo podporují jiné spouštěče. Náchylnost k nim zjistíte na testech u alergologa. Nejsou vhodné ani pro lidi s onemocněním jícnu, střev a s citlivým trávením, protože se jedná o přírodní projímadlo.
Foto v textu: Marcos Paulo Prado (Unsplash)