V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky dodají pokrmu samozřejmě pikantnost, barvu a podpoří další chutě.
Menší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny obsahují vitamin C a alkaloid kapsaicin, díky kterému jsou chilli papričky ostré. Konzumace chilli má pozitivní vliv na imunitu a působí jako prevence onemocnění jako je například nachlazení, rýma či chřipka.
- V některých chilli papričkách se nachází také antioxidant beta-karoten.
- V neposlední řadě s chilli papričkami dostaneme do těla také železo, měď, draslík i mangan.
Zařazením chilli papriček a tím i přidáním kapsaicinu do své stravy získáte spoustu výhod. Jednou z nich je i prevence rakoviny. Kapsaicin je totiž schopný napadnout energetická centra rakovinových buněk a tím je úspěšně ničit. Vědci zkoumají vliv kapsaicinu na nejrůznější druhy rakoviny a zatím se podařilo potvrdit pozitivní vliv při rakovině prostaty, plic a slinivky.
Zlepšují náladu a spánek
Možná trochu překvapivou reakcí lidského těla na přítomnost kapsaicinu je tvorba hormonů endorfinu a serotoninu. Ty jsou označovány za hormony štěstí. Pokud tedy pokrm není tak pálivý, že jej budete potřebovat rychle zapíjet mlékem, vykouzlí vám úsměv na tváři.
- Chilli papričky prý působí jako afrodiziakum.
- Studie provedené v Tasmánii také ukazují, že pravidelní strávníci chilli mají klidnější a kvalitnější spánek.
Snižují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus
Pravidelnou konzumací chilli papriček můžete zrychlit funkci metabolismu až o 20 %. Zázračný kapsaicin podporuje trávení. Pokud jste se na oběd přejedli, zkuste si odlehčit něčím ostrým. Přidejte k jídlu trochu chilli omáčky nebo ji zamíchejte do digestivu (limoncello s trochou chilli je lahůdka), díky pálivosti vám nebude tak dlouho těžko.
- Chilli papričky regulují chuť na sladké. Pokud vás trápí nárazové neodbytné chutě na nejrůznější sládké pochutiny, zkuste je zahnat trochou chilli. Jeho pravidelné pojídání se dokonce doporučuje jako pomocný prostředek v boji se závislostí na sladkém.
Kdo by si měl na ně dát pozor nebo je úplně vynechat
I když mají papričky spoustu pozitivních účinků na náš organismus, tak se najdou jedinci, pro které jejich konzumace není vůbec vhodná.
- Hned ze začátku můžeme jmenovat těhotné a kojící ženy.
- Děti si na chutě musí pomalu zvykat, jinak by to pro ně mohl být moc velký šok. Dítě ještě plně nechápe, co se děje s jeho tělem a je zmatené.
- Vyhnout se chilli by měli i alergici, protože některé druhy vyvolávají silné reakce nebo podporují jiné spouštěče. Náchylnost k nim zjistíte na testech u alergologa.
- Nejsou vhodné ani pro lidi s onemocněním jícnu, střev a s citlivým trávením, protože se jedná o přírodní projímadlo.
Zdroj: Časopis Apetit