Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 důvodů, proč si dopřát chilli

Chilli papričky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky dodají pokrmu samozřejmě pikantnost, barvu a podpoří další chutě. 

Menší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny obsahují vitamin C a alkaloid kapsaicin, díky kterému jsou chilli papričky ostré. Konzumace chilli má pozitivní vliv na imunitu a působí jako prevence onemocnění jako je například nachlazení, rýma či chřipka.

  • V některých chilli papričkách se nachází také antioxidant beta-karoten.
  • V neposlední řadě s chilli papričkami dostaneme do těla také železo, měď, draslík i mangan

Zařazením chilli papriček a tím i přidáním kapsaicinu do své stravy získáte spoustu výhod. Jednou z nich je i prevence rakoviny. Kapsaicin je totiž schopný napadnout energetická centra rakovinových buněk a tím je úspěšně ničit. Vědci zkoumají vliv kapsaicinu na nejrůznější druhy rakoviny a zatím se podařilo potvrdit pozitivní vliv při rakovině prostaty, plic a slinivky.

Zlepšují náladu a spánek

Možná trochu překvapivou reakcí lidského těla na přítomnost kapsaicinu je tvorba hormonů endorfinu a serotoninu. Ty jsou označovány za hormony štěstí. Pokud tedy pokrm není tak pálivý, že jej budete potřebovat rychle zapíjet mlékem, vykouzlí vám úsměv na tváři.

  • Chilli papričky prý působí jako afrodiziakum.
  • Studie provedené v Tasmánii také ukazují, že pravidelní strávníci chilli mají klidnější a kvalitnější spánek. 

Snižují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus 

Pravidelnou konzumací chilli papriček můžete zrychlit funkci metabolismu až o 20 %. Zázračný kapsaicin podporuje trávení. Pokud jste se na oběd přejedli, zkuste si odlehčit něčím ostrým. Přidejte k jídlu trochu chilli omáčky nebo ji zamíchejte do digestivu (limoncello s trochou chilli je lahůdka), díky pálivosti vám nebude tak dlouho těžko.

  • Chilli papričky regulují chuť na sladké. Pokud vás trápí nárazové neodbytné chutě na nejrůznější sládké pochutiny, zkuste je zahnat trochou chilli. Jeho pravidelné pojídání se dokonce doporučuje jako pomocný prostředek v boji se závislostí na sladkém. 

Kdo by si měl na ně dát pozor nebo je úplně vynechat 

I když mají papričky spoustu pozitivních účinků na náš organismus, tak se najdou jedinci, pro které jejich konzumace není vůbec vhodná.

  • Hned ze začátku můžeme jmenovat těhotné a kojící ženy.
  • Děti si na chutě musí pomalu zvykat, jinak by to pro ně mohl být moc velký šok. Dítě ještě plně nechápe, co se děje s jeho tělem a je zmatené. 
  • Vyhnout se chilli by měli i alergici, protože některé druhy vyvolávají silné reakce nebo podporují jiné spouštěče. Náchylnost k nim zjistíte na testech u alergologa.
  • Nejsou vhodné ani pro lidi s onemocněním jícnu, střev a s citlivým trávením, protože se jedná o přírodní projímadlo. 

Zdroj: Časopis Apetit

Související články

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín