Zapečené brambory aneb Nejlepší jednoduchá večeře za pár korun
Zapečené brambory jsou ‚zhmotněním dobra‘. Dokonale chutnají, jejich příprava je snadná a přidat do nich můžete celou řadu oblíbených surovin: smetanu, vajíčko, slaninu, klobásu, bylinky nebo sýry všeho druhu. Gratinované, zapečené či francouzské brambory jsou nejlepším rychlým pokrmem.
Brambory tvořily základ našeho středoevropského jídelníčku vždy – ať v dobách hojnosti nebo když lidi sužoval hlad a nouze. Skutečností zůstává, že jejich oblíbenost je nehynoucí a může za to i fakt, že jsou dokonale přizpůsobivé.
- Zapečené nebo gratinované brambory představují jen jednu z mnoha podob. Zaslouží si však svou dávku pozornosti.
- Gratinování je kulinářská úprava, kterou bychom jednoduše mohli nazvat zapékáním. U gratinování je stěžejní, aby při něm vznikla křupavá krustička. Ta se nejsnáz vytvoří, když zapékané suroviny posypeme sýrem. Dobře funguje také například drobenka z rozdrobeného pečiva smíchaného s máslem a bylinkami.
- Gratinovat lze brambory, brokolici či jinou zeleninu, ale také těstoviny nebo ryby.
S čím zapékat brambory?
K zapékání se víc hodí brambory moučnaté než salátové. Ochotněji vsáknou přidané tekutiny a během pobytu v troubě se s ostatními surovinami snadno propojí.
Pokud připravujete gratinované brambory jako přílohu jenom v kombinaci s máslem či smetanou, můžete použít na tenko nakrájené syrové brambory. Použitím předvařených brambor však zapékání významně urychlíte.
- Zapékací mísu nebo pekáček vždy předem vymažte hojnou vrstvou másla nebo sádla.
- Čím mělčí zapékací mísa, tím víc opečené krustičky získáte a tím méně času bude na propečení potřeba.
- Brambory si skvěle rozumí s máslem, smetanou i rozšlehaným vajíčkem.
- Kousky brambor můžete promíchat nebo proložit uzenou slaninou či jinými uzeninami, restovanými kousky masa, houbami, pokrájeným vejcem na tvrdo, předvařenou další zeleninou (brokolice, květák, kořenová zelenina) či kysaným zelím.
- Sýr můžete použít jakýkoli, brambory unesou všechny chuťové sýrové výstřelky: modrý sýr, zrající sýr, camembert, eidam, gouda i ementál nebo mozzarella – cokoli, co máte doma v lednici!
- Nemáte-li čas brambory předem uvařit a zároveň nechcete čekat celou věčnost na propečení syrových brambor, vyzkoušejte ‚trik‘ s mikrovlnkou. Oškrábané syrové brambory propíchejte na několika místech nožem a vložte na 5 minut do mikrovlnné trouby. Zahřívejte je na plný výkon. Napůl uvařené brambory pak rozkrájejte na plátky a dejte zapéct.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food