Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Penne alla Norma

Barilla Penne alla Norma
sdílet:

Pasta alla Norma patří k nejznámějším sicilským receptům na celém světě. Lahodná kombinace chutí ostrova.

Suroviny pro 4 osoby 

  • 400 g Barilla Penne 
  • 220 g lilku 
  • 150 g stlačené ricotty 
  • 340 g konzervovaných rajčat 
  • 1 cibule 
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje 
  • 5 listů bazalky 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl a pepř podle chuti 

 

Časová náročnost 
30 minut příprava + 15 minut vaření 

Lilek nakrájejte na kostičky, lehce osolte a nechte ho odpočinout, aby pustil vodu. 
Přebytečnou vodu z lilku odstraňte. 
Na pánev přidejte extra panenský olivový olej a jemně osmahněte cibuli a česnek. 
Přidejte lilek, konzervovaná rajčata, sůl a pepř a vše pomalu vařte 15–20 minut. 
Mezitím si uvařte penne v osolené vařící vodě dle návodu. Když jsou těstoviny uvařené, sceďte je a přelijte připravenou omáčkou. 
Na závěr dozdobte bazalkou a nastrouhanou slanou ricottou či mozzarellou nakrájenou na kostičky.

Historie pokrmu
Tento velmi chutný a pestrý recept je nedílnou součástí sicilské gastronomické tradice. Pasta alla Norma je kombinací tradičních středomořských chutí. Tento pokrm byl pojmenován podle opery Norma od autora Vincenza Belliniho. Traduje se, že v 19. století byl sicilský spisovatel, básník a divadelní režisér Nino Martoglio natolik ohromen lahodnou chutí tohoto pokrmu, když ho poprvé okusil, že ho přirovnal k „Normě“ – Belliniho mistrovskému dílu.
A název se od té doby zachoval. 

Užitečné tipy pro kuchaře 
Před restováním vodnaté zeleniny, jako je lilek nebo cuketa, je nejlepší zeleninu nejdříve nakrájet, umístit do cedníku a posypat solí. Sůl odstraní přebytek tekutiny obsažené v zelenině a zelenina bude po restování sladší a křupavější. 

Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii. 
Pro více informací navštivte www.barilla.cz

Apetit magazín