Pasta alla Norma patří k nejznámějším sicilským receptům na celém světě. Lahodná kombinace chutí ostrova.
Suroviny pro 4 osoby
- 400 g Barilla Penne
- 220 g lilku
- 150 g stlačené ricotty
- 340 g konzervovaných rajčat
- 1 cibule
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 5 listů bazalky
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
Časová náročnost
30 minut příprava + 15 minut vaření
Lilek nakrájejte na kostičky, lehce osolte a nechte ho odpočinout, aby pustil vodu.
Přebytečnou vodu z lilku odstraňte.
Na pánev přidejte extra panenský olivový olej a jemně osmahněte cibuli a česnek.
Přidejte lilek, konzervovaná rajčata, sůl a pepř a vše pomalu vařte 15–20 minut.
Mezitím si uvařte penne v osolené vařící vodě dle návodu. Když jsou těstoviny uvařené, sceďte je a přelijte připravenou omáčkou.
Na závěr dozdobte bazalkou a nastrouhanou slanou ricottou či mozzarellou nakrájenou na kostičky.
Historie pokrmu
Tento velmi chutný a pestrý recept je nedílnou součástí sicilské gastronomické tradice. Pasta alla Norma je kombinací tradičních středomořských chutí. Tento pokrm byl pojmenován podle opery Norma od autora Vincenza Belliniho. Traduje se, že v 19. století byl sicilský spisovatel, básník a divadelní režisér Nino Martoglio natolik ohromen lahodnou chutí tohoto pokrmu, když ho poprvé okusil, že ho přirovnal k „Normě“ – Belliniho mistrovskému dílu.
A název se od té doby zachoval.
Užitečné tipy pro kuchaře
Před restováním vodnaté zeleniny, jako je lilek nebo cuketa, je nejlepší zeleninu nejdříve nakrájet, umístit do cedníku a posypat solí. Sůl odstraní přebytek tekutiny obsažené v zelenině a zelenina bude po restování sladší a křupavější.
Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii.
Pro více informací navštivte www.barilla.cz