Klasické italské ragú, které si zamilujete.
Suroviny pro 4 osoby
- 1 balení Barilla Spaghetti č. 5
- 55 g pancetty (můžeme nahradit slaninou)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule jemně nasekaná
- 2 řapíky (žebra) řapíkatého celeru jemně nasekaného
- 1 mrkev jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
- 220 g mletého telecího masa
- 220 g mletého vepřového masa
- 85 g rajčatového protlaku
- 1/2 šálku plnotučného mléko
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
Postup
- Pancettu umelte v kuchyňském robotu na středně velké kousky.
- Ve velkém hrnci (6–8 litrů) s těžkým dnem rozpalte olivový olej na mírném ohni.
- Do hrnce přidejte pancettu, nasekanou cibuli, celer, mrkev a česnek.
- Zeleninu restujte dozlatova po dobu 5 minut, pozor na spálení.
- Přidejte telecí a vepřové mleté maso a zvyšte teplotu.
- Za stálého častého míchání maso orestujte dohněda.
- Přidejte rajčatový protlak, mléko, víno a tymián. Jakmile vše přivedete k varu, snižte teplotu na středně nízkou a pomalu duste po dobu 1 až 1 a ½ hodiny.
- Ragú (omáčku) dochuťte solí a černým pepřem dle potřeby.
- Do velkého hrnce dejte 6 litrů vody a přiveďte k varu. Přidejte 2 polévkové lžíce soli (volitelné) dle chuti.
- Ragú přendejte do soté pánve o průměru 30–35 cm a pozvolna ohřejte na středním plameni
- Špagety uvařte dle návodu na obalu, dokud nebudou al dente.
- Uvařené špagety sceďte a přidejte je do pánve s ragú. Jemně vše na mírném ohni proházejte (promíchejte), aby se špagety důkladně omáčkou obalily.
- Pokrm rovnoměrně rozdělte mezi 6 až 8 teplých misek a podávejte dozdobené strouhaným sýrem.
Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii.
Pro více informací navštivte www.barilla.cz