0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Spaghetti Carbonara

AD
Špagety carbonara
ZDROJ: Barilla
sdílet:

Vejce, guanciale a čerstvě umletý černý pepř jsou základem intenzivní chuti tohoto výborného pokrmu. Spaghetti alla Carbonara je jedním z nejznámějších italských receptů na celém světě.

    Pasta alla carbonara je jedním z nejznámějších italských jídel na celém světě. A jak tomu v případě slavných receptů bývá, existuje mnoho legend kolem původu tohoto slavného pokrmu. Přestože tento recept vznikl poměrně nedávno, existuje spousta teorií o původu tohoto pokrmu, které se velmi často rozcházejí. Existují dvě hlavní teorie:

    • Slavnější z teorií říká, že těstoviny alla carbonara byly vynalezeny během druhé světové války, když se někdo pokusil připravit těstovinový pokrm s využitím surovin, které dostávali američtí vojáci na příděl – a to s vejci a slaninou. Touto kombinací se uvařené těstoviny doplnily, přidal se pepř a sýr pro ozvláštnění chuti.
    • Druhá teorie naznačuje, že carbonara je jídlo starořímského původu s názvem „Cacio e ova“ (nebo také sýr a vejce), které bylo podáváno horníkům neboli karbonářům. Přestože kombinace sýra a vajec s těstovinami byla známá již dlouhou dobu, způsob přípravy „carbonara“, jak ji známe dnes, se zrodila až během druhé světové války, kdy si američtí vojáci v hospodě poručili přidání guanciale, kterou si omylem spletli se slaninou běžně přidávanou k vajíčkům.

    Suroviny pro 4 osoby 

    • 1× balení Barilla Spaghetti č. 5 
    • 150 g guanciale (nebo slaniny) 
    • 4 žloutky 
    • 100 g sýra Pecorino 
    • sůl a pepř podle chuti

    Časová náročnost 
    18 minut 

    1. Špagety uvařte ve velkém hrnci osolené vody dle návodu.
    2. Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a vložte do velké pánve. Jemně slaninu opražte bez přidání oleje.
    3. Vaječné žloutky rozšlehejte se sýrem Pecorino a dvěma lžícemi vařící vody. Přidejte čerstvě mletý černý pepř.
    4. Když jsou těstoviny uvařené al dente, sceďte je a přidejte do pánve s anglickou slaninou. Pánev sundejte z plamene, přidejte rozšlehané žloutky a nakonec přidejte lžíci vody pro smetanovou konzistenci. Míchejte po dobu jedné minuty a špagety podávejte s omáčkou Carbonara.
    5. Na závěr vše posypte sýrem Pecorino a černým pepřem dle chuti. Podávejte horké

    Apetit magazín

    5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
    • Poradna

    5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

    V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
    Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
    • Lidé a jídlo

    Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

    Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
    Jak na dokonalý vývar
    • Tipy a triky

    Jak na dokonalý vývar

    Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    439 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč