0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Spaghetti Carbonara

Barilla Spaghetti Carbonara
sdílet:
Vejce, guanciale a čerstvě umletý černý pepř jsou základem intenzivní chuti tohoto výborného pokrmu. Spaghetti alla Carbonara je jedním z nejznámějších italských receptů na celém světě.

Suroviny pro 4 osoby 

  • 1× balení Barilla Spaghetti č. 5 
  • 150 g guanciale (nebo slaniny) 
  • 4 žloutky 
  • 100 g sýra Pecorino 
  • sůl a pepř podle chuti

 

Časová náročnost 
18 minut 

  1. Špagety uvařte ve velkém hrnci osolené vody dle návodu.
  2. Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a vložte do velké pánve. Jemně slaninu opražte bez přidání oleje.
  3. Vaječné žloutky rozšlehejte se sýrem Pecorino a dvěma lžícemi vařící vody. Přidejte čerstvě mletý černý pepř.
  4. Když jsou těstoviny uvařené al dente, sceďte je a přidejte do pánve s anglickou slaninou. Pánev sundejte z plamene, přidejte rozšlehané žloutky a nakonec přidejte lžíci vody pro smetanovou konzistenci. Míchejte po dobu jedné minuty a špagety podávejte s omáčkou Carbonara.
  5. Na závěr vše posypte sýrem Pecorino a černým pepřem dle chuti. Podávejte horké.

 

Historie pokrmu


Pasta alla carbonara je jedním z nejznámějších italských jídel na celém světě. A jak tomu v případě slavných receptů bývá, existuje mnoho legend kolem původu tohoto slavného pokrmu. Přestože tento recept vznikl poměrně nedávno, existuje spousta teorií o původu tohoto pokrmu, které se velmi často rozcházejí. Existují dvě hlavní teorie: slavnější z teorií říká, že těstoviny alla carbonara byly vynalezeny během druhé světové války, když se někdo pokusil připravit těstovinový pokrm s využitím surovin, které dostávali američtí vojáci na příděl – a to s vejci a slaninou. Touto kombinací se uvařené těstoviny doplnily, přidal se pepř a sýr pro ozvláštnění chuti.


Druhá teorie naznačuje, že carbonara je jídlo starořímského původu s názvem „CACIO e ova“ (nebo také sýr a vejce), které bylo podáváno horníkům neboli karbonářům. Přestože kombinace sýra a vajec s těstovinami byla známá již dlouhou dobu, způsob přípravy „carbonara“, jak ji známe dnes, se zrodila až během druhé světové války, kdy si američtí vojáci v hospodě poručili přidání guanciale, kterou si omylem spletli se slaninou běžně přidávanou k vajíčkům.

Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii.
Pro více informací navštivte www.barilla.cz

 

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit