Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak dobře uvařit rýži, aby byla perfektní? Není jenom jeden způsob

Rýže
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýži nemusíte vařit jen v hrnci. Moderní kuchyňské vybavení poskytuje i jiné způsoby, jak se s rýží popasovat a uvařit ji na jedničku. Zkuste třeba rýžovar nebo mikrovlnku. 

Rýži je vždy vhodné před samotným vařením propláchnout. Ideálně rýži ve vodě několikrát properte a slijte. Cílem tohoto počínání je zbavit zrna případných nečistot a škrobu.

  • Propírání rýže je postup, který platí u sypané rýže i rýže v sáčcích. Pokud se chystáte vařit krémové rizoto, rýži škrobu propláchnutím nezbavujte.

Vaření rýže v hrnci

Rýže se vaří ve vodě a po dosažení požadované měkkosti se scedí. Loupaná (bílá) a neloupaná (natural) se vaří trochu odlišně. 

  • Bílá rýže – pro vaření ve vodě postačí na 1 díl rýže 2 díly osolené vody, kterou přivedete k varu. Rýži vařte 15–20 minut.
  • Natural rýže – potřebuje více vody (1 díl rýže na 2,5 dílu vody) a déle se vaří. Ideální je, pokud natural rýži dopředu namočíte, minimálně na dvě hodiny. Zkrátíte tím následnou dobu vaření. Rýži vařte přibližně 20 minut a následně ji ponechejte ještě 10 minut dojít pod pokličkou.

Vaření rýže v troubě

Na vaření v troubě si připravte 1 díl rýže, 2 díly horké osolené vody a trochu oleje (cca 1 lžíci na 500 ml vody). Troubu předehřejte na 200 °C. Rýži důkladně propláchněte, vsypte do zapékací mísy či pekáčku, zalijte vodou a přidejte olej, zakryjte víkem nebo alobalem a pečte asi 30 minut (nebo podle potřeby). Po upečení načerchrejte vidličkou a podávejte.

V troubě můžete připravit i skvělé italské rizoto.

Vaření rýže v parní troubě

Vyberte nádobu vhodnou do trouby (např. z varného skla). Smíchejte rýži s vodou v poměru 1:1. Vložte do trouby s použitím programu vaření v páře na 100 °C po dobu 20 minut. 

Dušení rýže

Dušením rýže získáte trochu lepivější rýži třeba na přípravu rýžového pilafu. Jak podusit rýži?

Rýži vyperte a nechejte okapat. Ve větší hluboké pánvi nebo hrnci osmahněte rýži krátce na oleji. Zalijte stejným dílem vody nebo vývaru a vařte, až se voda odpaří a vsákne. Pak vložte hrnec či pánev k dopečení do trouby předehřáté na 50–80 °C.

Příprava rýže v rýžovaru

Do rýžovaru přidejte rýži a vodu ve stanoveném poměru, zapněte a přístroj se o přípravu rýže postará sám. Po uvaření rýže rýžovar udržuje rýži teplou a čerstvou po dlouhou dobu bez připálení nebo vysušení.

Vaření v mikrovlnné troubě

Vyberte nádobu vhodnou do mikrovlnné trouby. Do nádoby vložte propranou rýži. Zalijte ji studenou vodou tak, aby voda přesahovala okraj rýže o 2 cm. Nádobu uzavřete víkem nebo dvojitou vrstvou potravinářské folie.

Zvolte plný výkon mikrovlnné trouby a nechte běžet po dobu 5 minut. Následně výkon snižte na polovinu a časovač nastavte na 7 minut. Po ukončení programu ponechte rýži v misce ještě 5 minutu odstát.

Kolik rýže máme?

Česká vyhláška č. 18/2020 Sb. rozlišuje několik druhů rýže. V rámci kulatozrnné, střednězrnné a dlouhozrnné existují: neloupaná, pololoupaná (natural), loupaná a parboiled.

V kuchařské praxi se pak častěji setkáváte s rozdělením na:

  • rýži bílou (rýže je zbavena veškerého biologického obalu)
  • rýži hnědou zvanou natural (rýže je zbavena pouze vrchní slupky)
  • rýži zlomkovou zvanou paddy (rýže je hrubá, neloupaná)
  • parboiled (rýže má oloupaná a obroušená zrna, je předpařená – díky této úpravě je nelepivá)

V kulinářském světe se můžete setkat s rýží:

Arborio
Italská kulatozrnná rýže se výborně hodí pro přípravu rýžových nákypů, rýžových kaší a krémových rizot, která vyžadují kulatou rýži s vysokým obsahem škrobu.

Basmati
Indická dlouhozrnná rýže se pěstuje mezi řekami Indus a Ganga a nejen Indové si ji velmi cení. Je pro ni typické navaření do délky. Po uvaření suchá a nelepivá. Rýže pochází z Indie a Pákistánu.

Jasmínová
Thajská dlouhozrnná rýže se po uvaření lepí, je vhodná jako příloha ke kari nebo do pudingů.

Indiánská (divoká)
Rýže tmavé až černé barvy, vyžaduje delší čas vaření, ale zároveň u ní snadno dochází k převaření, které je z pohledu chuti nežádoucí. Tato planá či divoká rýže není zrnem získaným z rýže seté, ale semenem plané vodní trávy rostoucí v Kanadě, USA, na Středním východě a v Austrálii.

Zdroje informací: časopis Apetit, ZakonyProLidi, Bangor

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč